Vilniuje 2 dienas skambės čigoniška ir žydiška muzika

Vasario 20 ir 21 d. Vilniuje svečiuosis ir porą pasirodymų surengs rumunų varinių pučiamųjų orkestras Fanfara Transilvania (Rumunija). Prie koncertų prisijungia net kelios balkanų ir klezmer muzikos grupės iš Lietuvos: Baltic Balkan, Rakija klezmer orkestar bei Lapkričio dvidešimtosios orkestras.

 Skambės klezmerių muzika.<br>Rengėjų nuotr.
 Skambės klezmerių muzika.<br>Rengėjų nuotr.
 Skambės klezmerių muzika.<br>Rengėjų nuotr.
 Skambės klezmerių muzika.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2018, 2:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:41 PM

Įdomu tai, kad Kirtimų kultūros centre ir bare Peronas vykstančiuose koncertuose-vakarėliuose susitikusios kelios tautos bei jų muzika atkurs svarbią dalį rytų Europos muzikos istorijos. Renginiuose skambėsianti balkanų muzika apims žydų klezmer ir čigoniškus ritmus bei melodijas. Šios tautos balkanuose apsigyveno žymiai seniau nei kitur Europoje ir dalijasi ilga bendra istorija. 

Čigonų įgimtu talentu groti įsitikino visa Europa. Vengrijoje, Rusijoje ir Ispanijoje jų muzikavimą imta laikyti net tautinės savasties dalimi. Čigonai, kilę iš Indijos šiaurės, perėję Persiją (dabartinis Iranas), Armėniją, Turkiją, atsidūrė balkanuose, iš kur vėliau pasklido po visą Europą ir kur vis dar gausiai gyvena.

Čia jie dažnai versdavosi muzikavimu – grodavo vestuvėse, miestelių šventėse, turguose. Neretais atvejais čigonai grodavo kartu su žydais, o kartais išmokę repertuarą žydišką muziką atlikdavo ir vieni. 

Klezmer – tai iš judėjų aškenazių (taip save patys vadino Europos Rytuose ir Vakaruose gyvenantys žydai, kuriuos vienijo bendra religinė tradicija ir kultūra) kilusi liaudies muzikos tradicija. Klezmer muzika iki antrojo pasaulinio karo buvo populiari ir Lietuvoje, egzistavo ir taip vadinamas litvakiškas klezmeris, kurio tyrinėjimu ir atkūrimu užsiima Rakija klezmer orkestar. 

Kompleksiškais ir greitais ritmais pasižyminti balkanų regiono muzika yra žinoma ir pamėgta Lietuvos publikos ir žinoma tokiais grandais kaip Goran Bregovic, Gogol Bordello, Emir Kusturica ir kt. 

Koncertai:

Vasario 20 d. 19 val. Kirtimų kultūros centras, Vilnius. Gros „Fanfara Transilvania“, „Rakija klezmer orkestar“, Lapkričio dvidešimtosios orkestras.

Vasario 21 d. 20 val. Baras Peronas, Vilnius. Gros „Fanfara Transilvania“ ir „Baltic Balkan“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.