Kauniečio namuose – apie 10 tūkstančių kalendorių

Senjoras Pijus Brazauskas yra aistringas kalendorių kolekcininkas. Jis ypač didžiuojasi, kad turi su Kaunu ir kauniečiais susijusių kalendorių. Nors vyro namuose jo renkami daiktai jau sunkiai telpa, jis kalendorius kuria ir pats.

Kaunietis P.Brazauskas namuose saugo net 10 tūkstančių kalendorių kolekciją ir ji kasmet vis didėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis P.Brazauskas namuose saugo net 10 tūkstančių kalendorių kolekciją ir ji kasmet vis didėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 11, 2018, 4:01 PM

Kaunietis P.Brazauskas daugybę metų kolekcionuoja kalendorius. Vieną kolekcijos dalį – 4 tūkstančius 500 didelių ir 5 tūkstančius mažų į delną telpančių kalendorių jis yra padovanojęs Skriaudžių (Prienų r.) buities muziejui.

Tačiau kolekcininko namuose ir toliau atsiranda įdomių eksponatų. Dabar P.Brazauskas jų turi apie 10 tūkstančių.

„Dabartiniai kalendoriai gražūs, įdomūs. Ypač įdomių kalendorių leidžia Kaune esanti kalendorių leidykla ir kauniečiai tuo gali didžiuotis. Tačiau Kaune ir anksčiau yra išleista dabar ypač retų kalendorių“, – pasakojo vyras.

P.Brazauskas ypač brangina 1990 metais iš vieno kelininko dovanų gautą kalendorių, skirtą Baltijos keliui. Tai ant audeklo atspaustas piešinys su Vilniaus, Rygos ir Talino pavadinimais bei vaizdais, kurie sujungti 1990 metais tris Baltijos valstybes sujungusiu laisvės keliu.

„Viename renginyje žmonių klausinėjau, gal kas nors apie šį kalendorių žino daugiau. Prisistačiusi viena moteris pasakė, kad būtent ji ir kūrė šį įdomų daiktą. Paaiškėjo, kad 1990 metais Kauno kelių projektavimo institutas išleido 30 tokių kalendorių. 20 dar tebeguli pas tą moterį. 10 buvo išplatinta. Todėl mano turimas egzempliorius – tikra retenybė“, – džiaugėsi kolekcininkas.

Kauniečiui labai brangūs ir kalendoriai su žymių žmonių autografais. Prezidentas Valdas Adamkus yra įamžintas viename kalendoriuje su Lietuvos sportininkėmis. Gavęs tokį leidinį kolekcininkas paprašė V.Adamkaus ant jo pasirašyti ir prezidentas mielai sutiko tai padaryti.

Alma Adamkienė taip pat pasirašė kalendoriuje, kuriame sudėti jos globojamo renginio vaikų piešiniai.

Neseniai kolekcininkui dar vieną kalendorių padovanojo kaunietis akademinio irklavimo atstovas Armandas Kelmelis. Jis 2016 metais tapo jaunių irklavimo pasaulio čempionu.

„Italai leidžia kalendorius, kuriuose įamžina pasaulio čempionus. Viename tokiame kalendoriuje yra ir A.Kelmelio fotografija. Sportininkas ant jo pasirašė ir įteikė man“, – pasakojo P.Brazauskas.

Nepaisant to, kad kalendorių pasirinkimas didžiulis, kaunietis juos kuria ir pats.

„Per kiekvienas Kalėdas ir Velykas vykdamas į svečius pas artimuosius sukuriu po konkrečiam žmogui skirtą kalendorių. Juos iliustruoju jų fotografijomis“, – sakė kolekcininkas.

Naujausias šiemet sukurtas P.Brazausko kūrinys – kalendorius, kuris apima 400 metų laikotarpį – nuo 1800 iki 2200 metų. Jį sudaro tik 15 lapų. Kalendorius skirtas sužinoti, kokią savaitės dieną prasidės keliamieji metai, kuriuose bus po 366 dienas. „Kuriant kalendorių reikėjo pasitelkti matematinius skaičiavimus“, – sakė P.Brazauskas.

Šis P.Brazausko kalendorius, matyt, liks tik jo namuose, nes leidėjai mano, kad jis nebūtų labai populiarus. Vis dėlto kolekcininkui kurti kalendorius yra toks pat malonumas, kaip ir juos rasti ir kaupti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.