Aistringas kolekcininkas Liudas Mažylis nepraleidžia senturgių

Vasario 16-osios Akto originalą suradęs profesorius Liudas Mažylis prisipažino esąs aistringas kolekcininkas, todėl nuolat lankosi įvairiuose sendaiktininkų ir antikvarų susibūrimuose.

 L.Mažylis.<br> LR archyvo nuotr.
 L.Mažylis.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2018, 11:17 AM

„Kaskart lankydamasis tokiame renginyje tikiesi atrasti ką nors išskirtinio.

Pripažinsiu, dar iki surasdamas Aktą vis pagalvodavau – o gal pavyks aptikti kokią nors užuominą, susijusią su pačiu Aktu arba signatarais, kuri galėtų užvesti ant kelio?“ – pasakojo profesorius.

Jis kolekcionuoja įvairius senovinius dokumentus, atvirukus, o pagrindinis jo taikinys dabar – laiškai arba atvirukai su pašto antspaudais. Profesorių domina Pirmojo pasaulinio karo metų, tarpukario laikotarpiai, bet labiausiai – carinės Rusijos laikų palikimas.

„Mano tikslas – aptikti antspaudų su kuo retesniais to meto lietuviškais vietovardžiais. Logiška, kad, pavyzdžiui, antspaudai su Kauno vardu nėra tokie reti.

Kitaip nei, tarkim, nedidelių miestelių. Bet, žinoma, kuo retesnis vietovardis, tuo sunkiau jį atrasti. Todėl kiekvienas tokio antspaudo aptikimas yra rimtas įvykis“, – apie savo pomėgį pasakojo L.Mažylis.

Jis taip pat nėra abejingas ir įvairioms senovinėms nuotraukoms, tačiau šioje srityje nesispecializuoja.

„Nuotraukos taip pat įdomu, bet yra kitų kolekcininkų, kurie toje srityje specializuojasi, tad aš čia nesitikiu tarti kokio nors svaraus žodžio.

Man įdomiausi visokie dokumentai, kartais knygos, kitaip tariant, visokie popieriai“, – sakė pašnekovas.

Jis stengiasi nepraleisti nė vieno Kaune du kartus per metus vykstančio senturgio „Laiko ratu“, nes tai didelis renginys ir todėl didesnė tikimybė surasti ką nors išskirtinio.

Senturgyje, kuris rengiamas šį savautgalį prekybos miestelyje  „Urmas“ L.Mažylis pristatys ir savo knygą „99 metai po įvykio“, bendraus su lankytojais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.