Romanas Polanskis: „Judėjimas „#MeToo“ – tai masinė isterija ir šventeiviškumas“

Šiomis dienomis garsus režisierius Romanas Polanskis (84 m.), filmų „Peilis vandenyje“, „Rozmari kūdikis“, „Kinų kvartalas“, „Vaiduoklis“, „Pianistas“ autorius, buvo pašalintas iš Amerikos kino akademijos, kuriai priklausė apie pusę amžiaus.

Režisierius R.Polanskis – daugelio prestižiškiausius prizus laimėjusių filmų autorius.<br>„Reuters“ nuotr.
Režisierius R.Polanskis – daugelio prestižiškiausius prizus laimėjusių filmų autorius.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2018, 7:39 PM

Priežastis – byla „dėl neteisėto lytinio kontakto su nepilnamete“, užvesta dar 1977 metais. Tuomet R.Polanskis turėjo lytinių santykių su paaugle Samantha Geimer, nežinodamas (arba nekreipdamas į tai dėmesio), kad jai tik trylika metų.  
R.Polanskis kurį laiką praleido kalėjime, o po to spruko iš Amerikos į Prancūziją, kuri atsisakė jį išduoti JAV.

2009 metais režisierius neapdairiai nuvyko į Šveicariją – ten jį sučiupo ir kelis mėnesius laikė kalėjime. Po to R.Polanskis grįžo į Prancūziją.

Nieko nauja toje byloje neatsirado. 2003 metais senas skandalas nesutrukdė akademikams skirti R.Polanskiui „Oskarą“ už filmą „Pianistas“. O štai dabar jį išmetė – aiškiai ant Harvey Weinsteino ir kitų Holivudo veikėjų lytinio priekabiavimo skandalo ir feministinio judėjimo “#MeToo“ bangos. (Dar vienas iš akademijos pašalintas narys – juodaodis komikas Billas Cosby, taip pat apkaltintas lytiniu priekabiavimu.)

Dar iki pranešant apie pašalinimą iš akademijos, R.Polanskis davė interviu žurnalui „Newsweek“ (jis paskelbtas tik dabar). Jame režisierius pareiškė: „Judėjimas  „#MeToo“  – tai masinė isterija, panaši į tas, kokios kartkartėmis kyla visuomenėje. Kartais ji įgauna labai dramatišką pobūdį, kaip per Prancūzijos revoliuciją arba Baltramiejaus naktį, kartais būna ne tokia kruvina – kaip 1968 metais Lenkijoje (antisemitinė kampanija, kai žydai buvo gujami iš šalies. – Red.) arba makartizmo laikais JAV.  Dabar visi bando prisitaikyti prie šio judėjimo, daugiausia – iš baimės. Man visa tai – totalus veidmainiškumas ir šventeiviškumas.“

Jis palygino padėtį su Šiaurės Korėja: kai miršta nacionalinis lyderis, visi stengiasi viešai kuo garsiau verkti – „taip, kad jau neįmanoma susivaldyti nesijuokus“.

Kaip pranešė „Chicago Tribune“, režisieriaus advokatas R.Polanskio pašalinimą iš akademijos pavadino „psichologiniu pasityčiojimu iš solidaus amžiaus žmogaus populistiniais tikslais“. R.Polanskis netgi užsiminė, kad paduos akademiją į teismą.

Tarp R.Polanskio gynėjų – ta pati S.Geimer, dabar – tvarkinga 55 metų namų šeimininkė ir senelė.

„R.Polanskio pašalinimas iš akademijos – išsigimėliškas ir žiaurus poelgis, viskas čia tik regimybė, – citavo jos žodžius „Variety“. – Jis nepakeis šiandieninės Holivudo seksistinės kultūros. Tai tik įrodo, jog jie ten pasirengę suėsti vienas kitą, kad išgyventų. O Romanui linkiu kuo greičiau nusiplauti visas tas pamazgas. Akademija neturi garbės, visa tai – reklama!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.