Kauną papuošė nauji gatvės meno kūriniai - jau galima leistis į ekskursiją

Nuogo vyro skulptūra prie M.Žilinsko dailės galerijos jau nėra vieniša. Galerijos kieme ant pastato atsirado berniukas. Norint atrasti šį ir kitus naujus gatvės meno kūrinius verta leistis į ekskursiją po miestą.

T.Norvila-Morfai ant statinio nupiešė berniuką, kuris laidyne taikosi į greta esantį pastatą vaiduoklį.
T.Norvila-Morfai ant statinio nupiešė berniuką, kuris laidyne taikosi į greta esantį pastatą vaiduoklį.
Originalūs gėlių vazonai „Ekomobiliai“ skatina galvoti apie ekologišką gyvenimo būdą.
Originalūs gėlių vazonai „Ekomobiliai“ skatina galvoti apie ekologišką gyvenimo būdą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-06-10 15:54

Kaune trečius metus įgyvendinant projektą „Kauno akcentai“ vis atsiranda originalių meniškų kūrinių. Aktyvus šio projekto dalyvis yra menininkas Timotiejus Norvila, pasivadinęs Morfai slapyvardžiu.

Visai neseniai jis įgyvendino du naujus projektus. Ant nenaudojamo statinio menininkas nupiešė į pastatą vaiduoklį laidyne besitaikantį berniuką ir suprojektavo gėlių vazonus, kurie panašūs į apverstus automobilius. Abu šmaikštūs kūriniai ne tik puošia miestą, bet ir yra prasmingi.

Kauniečiai patenkinti menininkų darbais. Mieste jau galima kurti specialius maršrutus, kurie padėtų atrasti gatvės meno kūrinius.

Nupiešė jauną Dovydą

Kęstučio gatvėje daugybę metų stūkso nebaigtas statyti vaiduokliu tapęs viešbutis „Britanika“. Greta jo yra Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padaliniui – M.Žilinsko dailės galerijai priklausantis pastatas – aušintuvė, kuris nėra naudojamas.

Ant šio 13 metrų aukščio statinio Morfai nupiešė berniuką, kuris laidyne taikosi į „Britaniką“. Ant apleisto viešbučio tarp 7 ir 9 aukštų atsirado didžiulis raudonas kryžius, simbolizuojantis taikinį, į kurį ir taikosi vaikinas.

„Šis piešinys – tai aliuzija į mitą apie Dovydą ir Galijotą. Dovydas šiuo atveju kovoja su gigantu – pastatu vaiduokliu, kuris jau kelis dešimtmečius stovi tuščias. Akmens ar kokio kito iš laidynės paleisto sviedinio mes nematome. Jis tarsi paleistas ir jau skrieja ore. Ryškus raudonas kryžius – taip pat simbolinis ženklas“, – pasakojo menininkas.

Vaiduoklis vis nedingsta

Piešinyje ir jo kompozicijoje užkoduota ir dar viena priešprieša.

„Tai klasikinio meno ir sovietinio brutalizmo priešprieša“, – sakė T.Norvila.

Jis pasakojo, kad darbą atliko per dvi dienas ir dar nedaug kas šį kūrinį yra pastebėję. Bet muziejininkai, ant kurių pastato jis piešė, idėją įvertino palankiai.

„Dar kartą noriu atkreipti visuomenės dėmesį į pastatą vaiduoklį. Vis girdime kalbų, kad jo neliks, tačiau daug metų niekas nesikeičia“, – sakė menininkas.

Prieš keletą metų ant šio pastato jis didžiulėmis raidėmis išrašė žodį „Nebeprisikiškiakopūsteliaudamas“, taip pat norėdamas, kad užrašas keltų šypseną ir atkreiptų dėmesį į Kauno centre riogsantį vaiduoklį.

Nuliejo 9 automobilius

Žaliakalnyje, Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelyje ir prie kitų KTU pastatų, irgi atsirado įdomių akcentų. Tai – iš betono išlieti lengvųjų automobilių formas primenantys gėlių vazonai.

Iš viso devyni tokie automobiliai stovi ant stogų. Juose žaliuoja spygliuočiai, smilgos ir gėlės.

Originalius vazonus galima pamatyti prie KTU Cheminės technologijos fakulteto Radvilėnų plente bei Studentų gatvėje esančio Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto, taip pat prie Technologijų plėtros instituto.

Vazonus studentai apversdavo

T.Norvila pasakojo, kad šiuo atveju kūriniai turėjo būti ir originalūs, ir praktiški. Vazonus menininkas pavadino „Ekomobiliais“.

„Vazonai užtveria įvažiavimą automobiliams. Kai jų prie pat pastatų mažiau, mažiau ir taršos.

Apversti automobiliai simbolizuoja tai, kad šiose vietose jie nepageidaujami, kad tai erdvės, skirtos pėstiesiems ir dviratininkams“, – tvirtino kaunietis.

Nors iš pažiūros šie vazonai yra plonasieniai, vienas toks sveria 90 kilogramų. Jie specialiai buvo nulieti Latvijoje, kur viena įmonė gamina betono mišinio gaminius, – vazonai labai ploni, bet atsparūs smūgiams ir sunkūs.

„Kol vazonuose nebuvo pasodinta gėlių, studentai juokaudavo ir betoninius automobilius vis apversdavo. Matysime, kaip bus ateityje. Kiekvienas naujas daiktas mieste, jei jis reikalingas, turi prigyti“, – sakė T.Norvila.

Menininkui ypač patinka, kad vieną vazonų grupę pavyko įkurdinti prie Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto.

„Ekomobiliuose“ kaip tik ir susilieja šios dvi sritys. Tikiuosi, kad šio fakulteto studentai juos įvertins“, – kalbėjo kaunietis.

Galima kurti naujus maršrutus

Daina Kamarauskienė

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja

„Jaunojo menininko Morfai darbu esame labai patenkinti. M.Žilinsko dailės galerijos pagrindinį fasadą puošia nuogo vyro skulptūra, kuri primena graikų dievą. Galerijos kieme ant pastato atsirado jaunasis Dovydas, kuris taikosi į šių dienų pabaisą.

Beje, aušintuvė, ant kurios nupieštas berniukas su laidyne, taip pat nenaudojama. Statinį ruošiamės rekonstruoti arba nugriauti. Kada tai bus, sunku pasakyti. Todėl piešinys turi dar daugiau prasmės, nes abu statiniai kol kas tušti.

Dairydamasi po miestą ir kiekvieną kartą pamačiusi naujų meninių akcentų labai džiaugiuosi. Jie Kauną daro patrauklų, įdomų. Jau galima kurti maršrutus, jais keliauti po miestą ir atrasti originalių netikėtų kūrinių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.