Maistą kūnui iškeitė į dvasios peną

Senesni Vilniaus gyventojai dar puikiai prisimena Kalvarijų gatvėje ilgus metus cepelinais maitinusią valgyklą „Lietuviški patiekalai“. Dabar šiose patalpose bus siūloma kitokio maisto – čia įsikūrė knygynas.

„Lietuviškų patiekalų“ valgykla pakeitė iškabą ir meniu – dabar čia knygynas.dabar čia knygynas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Lietuviškų patiekalų“ valgykla pakeitė iškabą ir meniu – dabar čia knygynas.dabar čia knygynas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Ašmonas knygomis prekiauja jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus ir džiaugiasi galintis pasiūlyti vertingų leidinių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Ašmonas knygomis prekiauja jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus ir džiaugiasi galintis pasiūlyti vertingų leidinių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matomiausioje „Roto“ knygyno vietoje – leidiniai apie sveikągyvenseną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matomiausioje „Roto“ knygyno vietoje – leidiniai apie sveikągyvenseną.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 ) Užsienio kalbų mokomąją literatūrą knygynas gauna tiesiogiaibendraudamas su didžiausiomis pasaulio šalių leidyklomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 ) Užsienio kalbų mokomąją literatūrą knygynas gauna tiesiogiaibendraudamas su didžiausiomis pasaulio šalių leidyklomis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Matilda Aleksandravičė

Jun 16, 2018, 10:03 AM, atnaujinta Jul 7, 2018, 10:59 AM

„Roto“ knygynas sostinės Kalvarijų gatvėje oficialiai duris atvėrė ketvirtadienio pavakare. Pirmieji čia užsukę lankytojai pateko į tikrą lentynų labirintą: už kiekvieno posūkio – vis naujas puslapis, nauja rubrika. Ne itin erdviose patalpose šeimininkai įsigudrino sutalpinti apie penkių tūkstančių pavadinimų leidinių kolekciją.

Knygynas nėra specializuotas, čia galima rasti įvairiausios literatūros – ir grožinės, ir pažintinės, istorinės, biografinės, albumų, praktinių patarimų knygelių.

O koks knygyno išskirtinumas, kokių leidinių ieškotojai turėtų užsukti būtent čia? Tai bandėme išsiaiškinti šniukštinėdami po lentynas dar iki knygyno oficialaus atidarymo.

Dvi pagrindinės kryptys

Knygyno savininkas Jonas Ašmonas – ne naujokas šiame versle. Jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus jis pasinėręs į knygų prekybos pasaulį, turi ryšių su Lietuvos ir užsienio leidėjais, tad įsigyti naujienų pavyksta palankiomis sąlygomis ir kainomis. Pirkėjams tai irgi į naudą.

O ir knygynas Kalvarijų gatvėje – ne nauja kultūros įstaiga, o tik naujas adresas – anksčiau jis buvo Pylimo gatvėje, bet, prasidėjus pastato renovacijai, teko ieškoti kitų namų.

„Vietoj maisto kūnui siūlysime dvasios peną, – šypsojosi buvusios valgyklos patalpose įsikūrusio knygyno savininkas. – Persikėlėme ir persitvarkėme. Atsirado naujos tematikos skyrių, bet nesiblaškome. Du pagrindiniai mūsų šūkiai – „Mokykis visą gyvenimą“ ir „Gyvenk sveikai“, tad šios tematikos knygų turime daugiausia.“

Džiugina mados pokyčiai

Knygų rinkoje irgi siaučia mados virusai. Dar neseniai Lietuvos populiariausiųjų dešimtukuose karaliaudavo kulinarijos knygos, bet dabar, kaip pastebėjo J.Ašmonas, jų banga tarsi slūgsta – rinka perpildyta, o ir knygų kainos nemenkos.

Jis džiaugėsi naujais vėjais – leidinių apie sveiką gyvenseną populiarėjimu ir paklausa. Mat šūkis „Gyvenk sveikai“ – vienas „Roto“ orientyrų.

„Galiu drąsiai teigti, kad sveikos gyvensenos leidinių kolekcija mūsų knygyne didžiausia ir įvairiausia Lietuvoje. Turime sukomplektavę kokių penkių šimtų pavadinimų leidinių. Visos knygos nuosavos, tad galime daryti nuolaidų. Kituose knygynuose knyga kainuoja nuo 7 iki 15 eurų, o pas mus galima rasti nuo 3 iki 7 eurų. Tai arba anksčiau išleistos, pasitraukusių iš rinkos leidyklų leidiniai. Gavome galimybę geromis kainomis nusipirkti“, – džiaugėsi J.Ašmonas.

Sveikos gyvensenos filosofija

Vesdamas prie sveikuoliams skirtų leidinių lentynos knygyno savininkas pabrėžė, kad jie nesiūlo knygų apie įvairiausias dietas – jų pakanka ir kulinarijos leidiniuose.

„Roto“ orientyras – sveikos gyvensenos, mitybos filosofija, senolių receptai, kurie, kaip ir daug kas nauja, yra pamiršta sena. Kada valgyti, ką valgyti ir kaip valgyti – trys klausimai, kurie nagrinėjami „Roto“ siūlomuose leidiniuose.

J.Ašmonas siūlė atkreipti dėmesį į ir taip vienoje matomiausių knygyno vietų padėtus pasaulio bestselerių titulą pelniusius leidinius: Karen Le Billon „Prancūzų vaikai valgo viską“ ir Joelio Fuhrmano „Valgyk, kad gyventum“.

Kaip neišsikasti sau kapo šakutėmis ir peiliais, kaip išsivaduoti iš maisto priklausomybės, sumažinti tikimybę susirgti sunkiomis ligomis, derinti maistą – temos, vis aktualesnės mūsų gyvenime, ir pamąstymų apie tai galima rasti knygose.

Padeda mokyti užsienio kalbų

Nors sveikos gyvensenos literatūra yra tarsi viena „Roto“ knygyno vizitinių kortelių, bent jau Vilniaus knygų mugės lankytojams šis knygynas yra įsiminęs dėl visai kitokių leidinių – kalbų mokomosios literatūros, ir ne tik spausdintos, bet ir audioįrašų, padedančių išmokti užsienio kalbų.

Kaip tik šios tematikos leidinių dirvonuose „Rotas“ turi didžiausią įdirbį. Skyriuje „Mokykis visą gyvenimą“ – anglų, vokiečių, ispanų, prancūzų, italų kalbų vadovėliai, pratybų sąsiuviniai, pokalbių knygelės, testai, visa serija leidinių „Išmok kalbą ir keliauk“,  interaktyvios kalbų mokymosi priemones CD, DVD ir CD-ROM laikmenose.

Įvairių užsienio kalbų mokymo priemonių knygynas gali pasiūlyti ir darželinukams, ir Trečiojo amžiaus universiteto studentams.

J.Ašmonas didžiuojasi, kad „Rotas“ yra kelių užsienio leidyklų vienintelis ir įgaliotas platintojas Lietuvoje: „Macmillan Education“ (Anglija), „Max Hueber Verlag“, „Langenscheidt“ (Vokietija), „CLE International“, CELF (Prancūzija), „Edelsa“ (Ispanija), „Edilingua“, „SGEL Libros“ (Ispanija), „Grupo Editorial SM“ (Italija), „Harper Collins USA“.

Derasi kaip turguje

„Rotas“ – viena seniausių knygų prekybos įmonių Lietuvoje, įkurta dar 1991 m., bet ir jai prekiauti knygomis – iššūkis.

„Žmonės nori skaityti, domisi leidiniais, bet ne visiems, ypač vyresnio amžiaus, įkandama jų kaina“, – apgailestavo J.Ašmonas.

Ieškodamas lankstesnių darbo formų knygyno savininkas įkūrė nuolat veikiantį „Knygų turgų“, kurio šūkis „Derėkis ir pirk pigiau!“.

„Anksčiau kolegos priekaištaudavo – dėl knygų negalima derėtis, čia ne bulvės ar dėvėti drabužiai. Bet mes, įsigydami iš leidėjų leidinius palankiomis kainomis, galime ir su pirkėjais dirbti lanksčiau.

Kita vertus, o kas yra knygų mugės, rengiamos Lietuvoje anaiptol ne kartą per metus, tik gal mažesnės nei tradicinė Vilniaus? Tas pats turgus, tik pavadinimas gražesnis. Tad ateikite ir derėkitės“, – paragino į naują vietą persikėlusio „Roto“ knygyno savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.