Trakų Pusiasalio pilyje atgyja viduramžių dvasia

Šeštadienį į Trakus kviečia trečią dešimtmetį pradedąs renginys – Viduramžių šventė. Nuo vidurdienio iki vidurnakčio Pusiasalio pilyje skambės muzika, kausis riteriai, nagingumu stebins amatininkai, vyks paskaitos, edukacinės veiklos, senoviniai žaidimai ir pramogos.

 Viduramžių šventėje Trakuose kausis riteriai.<br> T.Bauro nuotr.
 Viduramžių šventėje Trakuose kausis riteriai.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2018, 12:03 PM

„Siekiame, kad renginys būtų edukacinio pobūdžio, dėl to visiems dalyviams yra taikomi griežti istoriškumo reikalavimai“, – sakė Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Šiemet šventėje dalyvauja beveik 200 dalyvių: karybos ir viduramžių gyvensenos rekonstrukcijos klubų narių   iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Baltarusijos, amatininkų, muzikantų, muziejaus darbuotojų.

Didelę programos dalį sudarys karybos klubų pasirodymai. Lietuvai atstovaujantys senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“, Kauno karo istorijos klubas, „LDK Varčiai“, „Hospitalierai“ ir“ Varingis“ kartu su Baltarusijos „Bielyj Tur“ ir „Vieruš“ bei Šv.Mauricijaus kuopa iš Latvijos pristatys LDK ir Kryžiuočių ordino karinius vienetus, kovas, parakinius šaunamuosius ginklus ir unikalias šarvų rekonstrukcijas. Šarvai buvo atkurti pagal kunigaikščių Kęstučio ir Vytauto Didžiojo 1379 m. antspaudus ir Jogailos 1382 m. antspaudą. Olštyno pilies riterių brolija iš Lenkijos atkurs viduramžių gyvenimo scenas: maištą prieš kunigaikštį, jo numalšinimą ir padarinius. Taip pat vyks šio klubo narių organizuojamos rungtys žiūrovams bei mažiesiems renginio lankytojams.

Nemažai dėmesio Viduramžių šventėje bus skirta amatams ir senosioms technologijoms. Šiemet renginyje dalyvauja per 30 amatininkų, pristatančių tradicinius amatus – puodininkystę, juostų vijimą, kalvystę, juvelyriką, knygrišystę, pynimą, gintaro ir kanapių pluošto apdirbimą, medžio drožybą, vėlimą iš vilnos, viduramžių rūbų siuvimą, kojinių mezgimą adata bei siūlų dažymą.

Viename pilies bokštų bus skaitomi pranešimai apie istorinius kovos menus, viduramžių tradicijas, amatus, pirmą kartą vyks protų mūšis „Įdomieji viduramžiai“. Viduramžių dvasią padės pajusti iliuzionistas ir žonglierius Viačeslavas Mickevičius, kurio pasirodymai priverčia šypsotis net ir didžiausius skeptikus.

Dainomis ir šokiais svečius linksmins, pasimokyti šokių žingsnelių kvies viduramžių muzikos ansamblis „Lity Taler“ iš Baltarusijos. Viduramžių kolektyvai, šokėjai „Saltus gladii“ ir muzikai „Ambera“ parodys dvi programas – dvaro ir prastuomenės šokius. Vakarėjant bus galima pasiklausyti grupių „Obelija“, „Korys“ ir „Kamanių šilelis“. Tradiciškai renginį vainikuos ugnies šou – naują programą parodys šokio ir ugnies studija „Čiutyta plius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.