Kultūros sostinės vasaros kulminacija – festivalis „Marijampolės Music Park“

„Pagaliau dainuosiu Lietuvos publikai, draugams, artimiesiems ir šiaip visiems geriems žmonėms!“ – nuoširdžiai džiaugiasi pagrindinius vaidmenis Barselonos „Liceo“ operos teatre kurianti solistė Katerina Tretjakova.

 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
 Festivalis „Marijampolės Music Park“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 2:50 PM, atnaujinta Jul 31, 2018, 3:23 PM

Gimusi Rusijoje, o muzikos mokslus baigusi Lietuvoje solistė operos pasaulyje vertinama dėl gražaus balso, stiprios vokalinės technikos, frazavimo elegantiškumo bei puikių aktorinių sugebėjimų.

2013 m. Katerina laimėjo vieną reikšmingiausių ir svarbiausių dainininkų konkursų Europoje Fransisco Viñas konkursą (jame 1992 m. triumfavo ir Violeta Urmana). Rugpjūčio 24 d. atlikdama gražiausias operų arijas solistė atidarys klasikinės ir džiazo muzikos vasaros festivalį „Marijampolė Music Park“.

Taigi penktajame festivalyje tikrai netrūks muzikos pasaulio žvaigždžių, įdomių, originalių ir konceptualių programų. Džiugu, kad ši muzikos šventė lieka ištikima premjeroms bei projektų „Lietuva plius“ idėjoms.

Festivalyje dalyvaus muzikos atlikėjai, aktoriai, kompozitoriai ir šokėjai iš aštuonių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Šveicarijos, Italijos, Ispanijos, Anglijos ir Kanados. Festivalyje skambės septynios koncertinės, meninės programos ir projektai, specialiai kurti šiam festivaliui, be to, bus staigmena – festivalio koncertas „Post scriptum“.

Tai reiškia, kad visus festivalio renginius klausytojai išgirs ir pamatys pirmiausia arba apskirtai tik festivalyje „Marijampolė Music Park“.

Rugpjūčio 24-ąją koncertas „Operos menas“, o jame pasirodys jau minėta žavioji operos solistė Katerina Tretjakova ir jaunatviškasis VDU kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Jono Janulevičiaus, bei režisierius Vytenis Pauliukaitis, kuris klausytojams pristatys operos meno istorijos subtilybes. Rugpjūčio 25-ąją „Marijampolė Music Park“ pakvies į džiazo naktį, kurioje penki jauni ir talentingi džiazo muzikantai iš Lietuvos, Latvijos, Šveicarijos, Italijos ir Kanados susibūrė į vieną skambų džiazo projektą „Džiazas iš Amsterdamo“.

Visi muzikantai studijavo žymiojoje ir vienoje prestižinių džiazo aukštųjų muzikos mokyklų Amsterdame. Rugpjūčio 26-ąją legendinė Lietuvos aktorė, nacionalinės premijos laureatė Jūratė Onaitytė atskleis Lietuvos moters šimtmečio portretą „Širdies šauksmas“ kartu su violončelininke ir vokaliste Elena Daunyte ir pianiste Egle Kasteckaite. Šio teatro ir muzikos vyksmo režisierė – Eglė Storpirštienė.

Rugpjūčio 28-ąją Lietuvos ir Latvijos menininkai: marimbininkas Guntaras Freibergas, kompozitorius Marius Salynas ir vaizdo menininkas Pijus Čeikauskas ves klausytojus „Kosminės muzikos“ keliais. Čia originalūs kūriniai marimbai bei M.Salyno sukurta ir generuojama elektroninė muzika susipins su vaizdo vizijomis.

Bene laukiamiausia ir labiausiai intriguojanti festivalio programa, kurią festivalio organizatoriai ketina tiesiogiai transliuoti internetu, tai „Tango gyvenimas“. Trys jauni ir talentingi muzikantai – Dalia Dėdinskaitė, Glebas Pyšniakas ir Tadas Motiečius Lietuvoje jau ne kartą yra atlikę A.Piazzollos muziką, tačiau rugpjūčio 29-ąją festivalyje ši jų atliekama programa pirmą kartą susipins su šokiu.

Žiūrovai pamatys vienintelį Lietuvoje „tango šou“ stilių propaguojantį Vilniaus tango teatrą ir jo šokėjus. Originalias šokio kompozicijas šiam projektui sukūrė Vilniaus tango teatro įkūrėjas ir režisierius Sigitas H.Repšys.

Šių metų festivalio „Atradimų“ rubrikoje rugpjūčio 30 dieną skambės išskirtinė dovana muzikos gurmanams – pirmą kartą Lietuvoje koncertuos gitarų kvartetas „Eclisses“ iš Paryžiaus.

Džiugu, kad šį koncertą globoja ir iš dalies remia Prancūzų institutas Lietuvoje. Keturi žavūs muzikantai pristatys subtilią prancūzų kompozitorių muziką „Salut Paris“. Organizatoriai tikisi, kad su šiuo koncertu festivalyje įsivyraus tradicija pristatyti vis kitos pasaulio šalies muziką ir atlikėjus, dar nekoncertavusius Lietuvoje, tačiau pripažintus klasikos ar džiazo meistrus.

Na, o paskutinė vasaros diena – tai ir paskutinis festivalio koncertas. Jame – styginių ansamblis „Artistico“, savo atlikimo meną skleidžiantis žymiausiose Europos koncertų salėse, Belgijoje gyvenanti lietuvių kilmės dainininkė ir obojininkė Evelina Pabarčiūtė bei Marijampolės meno mokyklos mokiniai – violončelininkai, tarptautinių konkursų laureatai.

„Simboliška yra tai, jog šis koncertas dedikuotas 2018-ųjų Lietuvos kultūros sostinei Marijampolei, neabejingai jaunimui, mokslui, kultūrai ir menui. Todėl uždarymo koncertas – kultūros ir meno akcentas, pažymintis, kad Lietuvos jaunimas – tai mūsų kultūra šiandien, rytoj ir visada“, – sako festivalio organizatoriai.

Festivalio „Marijampolė Music Park“ gerbėjų šiais metais laukia staigmena. Pirmą kartą festivalio organizatoriai ryžtasi surengti festivalio koncertą su „Post scriptum“ ženklu ir išplėsti geografiją. Rugsėjo 22 dieną festivalis „Marijampolė Music Park“ pakvies klausytojus atvykti į Lietuvos sostinę Vilnių, Šv.Kotrynos bažnyčią, kur pristatys gitaristą ir kompozitorių iš Anglijos Peterį Jacką Rainbirdą.

Tai unikalus gitaristas, atliekantis savo sukurtą muziką, įkvėptą gamtos tėkmės ir įsiklausymo į ją. Tai subtili meditacinė ir daugiasluoksne harmonija skambanti muzika elektrinei gitarai, kurią pats kompozitorius ir atlikėjas apibūdina kaip „Sound-Escape“ (garsas-tekėjimas).

Jei dar nebuvote Lietuvos kultūros sostinėje, tai paskutinę vasaros savaitę būtinai ją aplankykite ir pasimėgaukite įspūdingai skambančiais muzikos parkais, o rugsėjo 22 dieną pajuskite „Marijampolė Music Park“ festivalio dvasią Vilniuje, Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Plačiau apie festivalį https://www.facebook.com/solartis.lt/ ir https://www.solartis.lt/festivalis/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.