Rūtos Vanagaitės „Mūsiškiai“ vėl kelia bangas

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras sumanė statyti spektaklį pagal teatrologės, rašytojos, viešųjų ryšių specialistės Rūtos Vanagaitės knygą Holokausto tema  „Mūsiškiai“  ir apie jos autorę. Tačiau dar neaišku, ar spektaklis išvys dienos šviesą – pasak Kultūros ministerijos, sprendimas bus priimtas vėliau, kai lenkų dramaturgas Michalas Walczakas teatro užsakymu baigs rašyti pjesę ir paaiškės jos turinys. Tai pranešė LRT žinių laida „Panorama“.

Kai leidykla „Alma littera“ nutraukė prekybą visomis A.Vangaitės knygomis, šio darbo ėmėsi pati autorė.<br> T.Bauro nuotr.
Kai leidykla „Alma littera“ nutraukė prekybą visomis A.Vangaitės knygomis, šio darbo ėmėsi pati autorė.<br> T.Bauro nuotr.
Panevėžio J.Miltinio dramos teatras rengiasi kurti spektaklį apie visuomenės reakciją į R.Vanagaitės knygą „Mūsiškiai“.
Panevėžio J.Miltinio dramos teatras rengiasi kurti spektaklį apie visuomenės reakciją į R.Vanagaitės knygą „Mūsiškiai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 10:35 PM, atnaujinta Aug 4, 2018, 11:29 PM

Leidykla „Alma littera“ išsižadėjo savo autorės ir nutraukė prekybą visomis jos knygomis (net ir linksma autobiografine knyga „Višta strimelės galva“) po to, kai R.Vanagaitė leptelėjo, kad pokario kovotojas už Lietuvos nepriklausomybę Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo KGB agentas, suimtas nebuvo kankinamas, išdavė savo bendražygius ir sakydamas paskutinį žodį teisme šlovino Sovietų Sąjungą, pripažino savo klaidas.

Komentuodamas būsimojo spektaklio atsiradimo aplinkybes, J.Miltinio teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas „Panoramai“ sakė, kad „Mūsiškių“ inscenizavimo sumanymas kilo nutarus, jog teatrui reikia spektaklio Holokausto tema, nes ir Panevėžys turi savo Holokausto istoriją. Pjesę teatro užsakymu šiuo metu rašo lenkų dramaturgas M.Walczakas.

„Man atrodo, kad pjesė bus daugiau apie padėtį, susiklosčiusią dėl knygos „Mūsiškai“, visuomenės reakciją į keliamus subtilius istorinius, ir ne tik istorinius, klausimus“, – darė prielaidą A.Jevsejevas.

„Ar pjesė bus ir apie pačią R.Vanagaitę?“ – susirūpinusi pasiteiravo „Panoramos“ žurnalistė.

„Manu, kad taip, – truktelėjo pečiais A.Jevsejevas. – Man regis, statyti spektaklį šia tema ir neturėti omenyje, kad yra toks veikėjas kaip R.Vanagaitė, turbūt būtų kvaila. Pjesę rašome ne iš knygos, o apimdami visą kontekstą, kurio centrinė ašis pastaruoju metu yra R.Vanagaitė.“

Knygą apie A.Ramanauską-Vanagą šiuo metu rašantis istorikas, parlamentaras Arvydas Anušauskas įsitikinęs, kad spektakliui apie Holokaustą galima rasti ir jautresnių kūrinių: „Žiaurumus, kuriuos patyrė žydų tauta, reikia labai jautriai vertinti. Aš, pavyzdžiui, to jautrumo šioje knygoje pasigendu, yra daugybė nutylėtų dalykų. Nežinau, ar tai nėra dar vienas viešųjų ryšių triukas, kuris baigsis dideliu pokštelėjimu. Manau, kūrėjams visada yra ką veikti, bet ar tai tie pagrindai (R.Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“. – Red.), nežinau.“

R.Vanagaitė šiuo metu yra užsienyje ir nenori kalbėti šia tema – spektaklis esąs teatro iniciatyva.

Kultūros ministerijos atstovė Jana Mikulevič priminė, kad ministerija tvirtina pavaldžių įstaigų repertuarus, bet kūrinio, kurio dar nematė, negali vertinti.

Pasak Panevėžio J.Miltinio dramos teatro atstovų, spektaklio premjera numatyta kitų metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?