Paliesiaus dvare koncertuos kvartetas iš JAV

„The American Virtuosi“ – tai Borowsky šeimos kvartetas, kuriantis itin gyvybingą ir žavesio kupiną muziką, kuri yra įkvėpta šiltų šios šeimos santykių. Viskas prasidėjo nuo tada, kai tėvai Cecylia ir Charlesas savo vaikams davė instrumentus, ragindami juos pamėginti groti kartu. Šis sumanymas baigėsi tuo, kad visi vaikai tapo profesionaliais muzikantais, studijavo prestižinėse mokslo įstaigose, tokiose kaip Yale’io universitetas, Švč.Trejybės (Trinity) muzikos koledžas ir Piotro Čaikovskio konservatorija. Jų koncertai trykšta energija ir suvienija solo ir kamerinės muzikos žanrus. Žaismas ir stulbinantis vienas kito jautimas tarp muzikantų koncertuose uždega klausytojų širdis. Anot laikraščio „Towerlight“, sunku rasti muzikalesnę šeimą nei Borowsky. Įdomu, kad dar tada, kai JAV piliečiams buvo rekomenduojama dėl saugumo nevykti į tokias šalis kaip Vietnamas, Kuba ar Kinija, šeimos kvartetas jau kurį laiką ten sėkmingai gastroliavo, o dabar yra apkeliavęs ne tik Ameriką, bet ir kitas pasaulio šalis. Rugsėjo 9 dieną turėsite galimybę pasimėgauti Borowsky šeimos koncertu ir Lietuvoje, Paliesiaus dvare, 14 val. Pristatome jums trumpą interviu, kad susipažintumėte su šiais nuostabiais muzikantais.

 The American Virtuosi
 The American Virtuosi
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 9:14 AM, atnaujinta Sep 6, 2018, 10:21 AM

Kas jus motyvuoja kurti muziką ir kaip tai prasidėjo?

Cecylia: Kai mums gimė vaikai, mes juos pažindinome su muzika vesdamiesi į koncertus ir grodami jiems namuose. Visi jie pradėjo muzikos pamokas anksti, būdami ketverių metų. Ilgainiui paaiškėjo, kad buvo labai svarbu suteikti vaikams šį pagrindą, kad jie taptų profesionaliais muzikantais.

Emmanuelis: Mes esame dėkingi, kad turėjome galimybę dirbti su mokytojais, kurie gebėjo mokyti smagiais ir įdomiais būdais. Reikia daug pastangų ir laiko, kad pradėtum matyti ir girdėti rezultatus, tačiau pajutus, jog gali naudoti instrumentą kaip saviraišką, tai net pavyksta... Tuomet pradedi mėgti tai, ką darai.

Frances: Tas jausmas, kurio sulauki iš klausytojų koncerto metu, atperka visas sunkias darbo valandas, praleistas repeticijose. Mes labai vertiname klausytojų atsaką, labai gera jausti, kad mūsų muzika juos palietė. Kai programa siejama su tam tikra tema, kaip šį rugsėjį Lietuvoje, koncertas išties gali tapti labai stipriu potyriu. Charlesas: Mano supratimas ir meno suvokimas atsirado dar tada, kai studijavau Yale’io universitete, plieninės uždangos metu. Universiteto vadovas Kingmanas Brewsteris paprašė manęs užmegzti kontaktus su Rytų Europos universitetais. Yale’io universitete įkūriau komitetą, kuris buvo atsakingas už tarpkultūrinius ryšius, ir susisiekiau su Lenkijos universitetu ir kitomis valstybėmis, įskaitant Lietuvą. Nors nebuvo paprasta, padedant rėmėjams mūsų darbas davė vaisių. Mums pavyko atskraidinti 48 mokslininkus ir muzikantus į JAV. Nuo to laiko ir toliau rengiau tarptautines konferencijas, kurios susijusios su mano domėjimusi sociologija, politika ir muzika.

Ko jūs siekiate, kai muzikuojate sau, ir kuo tai skiriasi, kai grojate kitiems?

Cecylia: Mes stengiamės sukurti virtualią kelionę klausytojams, nunešdami juos į kitą erdvę. Taip siekiame suteikti jiems nepamirštamą potyrį. Groti kitiems yra tikroji mūsų profesijos siekiamybė.

Elizabeth: Kurti, atlikti ir mokyti muzikos – visi šie dalykai man yra neatsiejami vienas nuo kito. Kiekviena sritis yra kitokia, bet jos stipriai tarpusavyje susijusios. Kai dalijuosi muzika su kitais, aš noriu keliauti erdve, laiku ir jausmais. Kai tai pavyksta, žinau, kad tinkamai atlikau savo darbą.

Kokia turėtų būti menininko filosofinė samprata ir ko turėtų siekti idealus menininkas savo darbais?

Cecylia ir Charlesas: Mes tikime, kad menininkas turi moralinę ir socialinę atsakomybę visai žmonijai. Mūsų prioritetas – kad muzika perteiktų kuo gilesnę žmogiškąją ir meninę patirtį, tuo įkvėpdama pozityvias refleksijas ir veiksmus klausytojų gyvenime.

Elizabeth, Emmanuelis, Frances: Mes dalijamės savo muzika norėdami išreikšti visą spektrą žmogiškųjų emocijų. Meilė ir skausmas dažnai būna susiję, ir muzika leidžia patirti intensyvias emocijas saugiu būdu. Kiekviename pasirodyme stengiamės būti kuo budresni ir maksimaliai susitelkę, kad sukurtume ryšį tarp savęs ir klausytojų. Tai darome per programavimą, performansą ir bendravimą. Siekiame perduoti pagarbos ir tikėjimo jausmą, taip įkvėpdami klausytojus, išlydėdami juos iš koncerto pilnomis širdimis teigiamų emocijų, kurias po to jie gali ir toliau skleisti savyje ir savo aplinkoje.

Kokie muzikantai jums turėjo daugiausia įtakos?

Cecylia: Ignacy Janas Paderewskis – dėl jo artistiškumo, morališkumo ir politinio vaidmens.

Emmanuelis: Jascha Heifetzas – dėl jo unikalaus ir stipraus artistiškumo, Erickas Friedmanas – dėl jo dalijimosi žiniomis ir meilės smuikui.

Frances: Mano šeima ir Amit Peled (Pibodžio violončelės profesorė).

Elizabeth: Mano mokytoja Ann Schein – dėl jos didžiulės meilės kiekvienam studentui ir nuostabių preciziškų aiškinimų apie grojimą, individualaus dėmesio kiekvienam koncerto klausytojui.

Kokia žinia norėtumėte pasidalinti su žmonija?

Visi: Mes esame vienis ir turime padėti vienas kitam. Diskriminacija, eksploatacija ir žmonių manipuliacija neturėtų turėti vietos mūsų civilizacijoje.

Kokius tris dalykus pasiimtumėte į negyvenamą salą?

a) Sėklų ir sodo įrankių.

b) Bibliją įkvėpimui.

c) Muzikos instrumentų, be abejonės!

Jau rugsėjo 9 dieną 14 val. šis nuotaikingas kvartetas, atkeliavęs net iš pačių Jungtinių Amerikos Valstijų, koncertuos Paliesiaus dvare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.