Džiazo superžvaigždei Paliesiaus dvaro publika sukėlė ovacijas

Nuostabių Lietuvos ežerų apsuptame Ignalinos rajone įsikūręs dar XVII a. laikus menantis Paliesiaus dvaras nuolatos traukia ne tik ramybės ar gamtos išsiilgusius svečius, bet ir meno mėgėjus. Istoriškai ir architektūriškai unikalioje vietoje nuolatos vyksta kultūriniai renginiai: tapybos plenerai, parodos ir muzikiniai pasirodymai.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2018, 10:11 AM, atnaujinta Sep 17, 2018, 10:12 AM

Čia savo koncertus rengė tokie visai Europai puikiai pažįstami menininkai kaip Jeanas Marcas Luisada, Dmitri Levkovichius, Juanas Manuelis Canizaresas ir kiti. Tad visai nenuostabu, kad būtent šią vietą savo vieninteliam pasirodymui Lietuvoje išsirinko ir džiazo superžvaigžde vadinamas Tordas Gustavsenas su savo trio (T.Gustavsenas – fortepijonas, Sigurdas Hole – kontrabosas, Jarle Vespestadas – būgnai).

Iš Norvegijos atvykusių muzikantų pasirodymas vyko Pasagos salėje, kuri vos ją išvydus patraukia dėmesį išties išskirtiniu sprendimu – seni, autentiški dvaro griuvėsiai apgaubti moderniu kupolu su didžiuliais langais, per kuriuos atsiveria vaizdas į dvaro teritoriją ir laukinę Aukštaitijos gamtą.

Erdvė garsėja ne tik įspūdingu vaizdu, bet ir unikaliomis akustinėmis savybėmis, kurios leidžia klausytojams mėgautis labai kokybišku garsu. Vos šimtui žmonių skirta Pasagos salė sukuria tikrumo ir nepaprasto jaukumo jausmą koncertų metu. Stiprus ryšys tarp atlikėjų ir publikos buvo akivaizdus ir rugsėjo 12 d. vakarą vykusiame T.Gustavseno trio pasirodyme.

Visame pasaulyje gerai žinomi atlikėjai prikaustė klausytojų dėmesį ir užbūrė juos savo kuriamomis skandinaviško džiazo vizijomis. Vieni pasirodymo dalyviai šypsojosi ir ritmingai judino kojas, kiti užsimerkę leidosi nešami istorijos, kurią pasakoja muzika, tėkmės, o sugrojus paskutinį kūrinį salė aidėjo nuo energingų plojimų ir šūksnių – svečiai atlikėjams dėkojo atsistoję.

Atmosfera buvo išties jaudinanti – meistriškai atliekami kūriniai, seną istoriją menanti Pasagos salė ir itin įsitraukusi publika drauge sukūrė magišką vakaro nuotaiką.

Pasibaigus pasirodymui negailėdami liaupsių atlikėjams visi ėjo į dvaro kiemą pasidalyti įspūdžiais ar tiesiog stebėdami dar šiltoko rudens vėjo kedenamus medžių lapus tyliai apmąstyti ką tik išgyventą patirtį. Nė vienas pakalbintas dvaro svečias negailėjo komplimentų muzikantams ir pabrėžė, kad tai buvo vienas nuostabiausių koncertų gyvenime.

Gitaristas Justinas Žilys sakė: „Ką tik mačiau labai gražų reginį ir girdėjau nuostabų koncertą. Tai vienas geriausių koncertų, kuris apima visų dalykų, kurie man patinka džiaze, derinį. Buvo tikrai nerealu!“ – savo įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

„LRT klasikos“ radijo laidų „Sėsk į traukinį A“ ir „Džiazo valanda“ vedėja Laima Butėnienė taip pat pasidalijo savo nuomone apie koncertą: „Pirmą kartą apsilankiau Paliesiaus dvare. Tai ideali, geros akustikos vieta klausytis kamerinių koncertų, nes gali būti labai arti atlikėjų, girdėti juos iš labai arti ir kartu aiškiai: garsas yra vientisas, subalansuotas, nei pernelyg klampus, nei pernelyg sausas. Tai man labai imponuoja. Erdvė, kurioje šiek tiek juntama reverberacija, yra itin palanki kamerinei muzikai ir džiazui,  kuris nelabai mėgsta aidą, o Pasagos salėje aidas yra saikingas.“

Kalbėdama apie Pasagos salę muzikologė pabrėžė: „Išlikę griuvėsiai  sumaniai apgaubti kupolu, - tai yra ne tik istorijos išsaugojimas, bet ir funkcionalumas: erdvė pritaikyta šiuolaikiniam žmogui. Man tai padarė puikų įspūdį.“

Komentuodama patį muzikantų pasirodymą ji negailėjo komplimentų: „Pianistas, be abejo, yra vienas ryškiausių Skandinavijoje. Jo skambinimas yra erdvus ir gana asketiškas, - jis nepiktnaudžiauja virtuozinėmis priemonėmis, tvirtai  remiasi į savo kultūrines šaknis. Nuoširdumas ir tai, kad T.Gustavseno muzika liejasi iš jam labai svarbių šaltinių negali neveikti. Šio trio meistriškumas net nėra diskusijų objektas, tai išties aukščiausios klasės muzikantai.“

Koncerto klausytoja Justina taip pat pasidalijo savo įspūdžiais. „Šio trio atliekamą muziką buvau girdėjusi tik elektroniniu pavidalu, o dabar, po koncerto, toks įspūdis, kad, atrodo, girdžiu, kaip visi lapai lauke ploja“, – neslėpė susižavėjimo T.Gustavseno trio pasirodymu pašnekovė. Ji taip pat užsiminė, kad Paliesiaus dvare lankosi pirmą kartą ir ši vieta jai pasirodė tikrai labai įspūdinga.

Tai buvo dar vienas nepamirštamų muzikinių potyrių vakaras nuostabiajame Paliesiaus dvare. Apie artimiausius pasirodymus Pasagos salėje sužinoti galite apsilankę dvaro interneto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.