Džiazo legenda Janas Garbarekas: muzika kiekvienam žmogui

Gruodžio 2 d. į Vilnių atvyksta legendinis saksofonininkas Janas Garbarekas – originaliausias Europos džiazo balsas iš Norvegijos, sunkiai telpantis į plačius jo rėmus. Šio atlikėjo išrastą naują šiaurietišką saksofono kalbą, pramintą fjordų muzika, pradžioje bandyta vadinti džiazu, tačiau ji tokia unikali ir artima kiekvienam klausytojui, jog ja galima lengvai mėgautis it populiariąja muzika, tačiau su daug aukštesniu dvasiniu pakylėjimu. Savo tonacija ir magiška garso erdvės atmosfera Jano Garbareko kūryba priartėja prie Rytų muzikos gelmių.

Janas Garbarekas.<br>G.Dahlio (ECM Records) nuotr.
Janas Garbarekas.<br>G.Dahlio (ECM Records) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2018, 1:45 PM

Vilniuje pasirodysiančiam Janui Garbarekui talkins ir jo grupė su žymiu indų perkusininku, „Grammy“ apdovanojimą pelniusiu Triloku Gurtu, priešakyje. Pastarajam komplimentų negailėjo nė pati džiazo ikona Milesas Davisas.

Janas Garbarekas Lietuvos klausytojų jau buvo palankiausiai įvertintas 2011 m. –  bilietai į jo pasirodymą drauge su ankstyvosios vokalinės muzikos grupe „Hilliard Ensemble“ ištirpo per savaitę, tad gerbėjams pageidaujant darkart patirti šios begalinės melodingos muzikos poveikį buvo surengtas papildomas koncertas.

Viso pasaulio melomanų ir kritikų mylimas Janas Garbarekas dėmesį patraukia į niekieno kito nepanašiu įkvepiančiu stiliumi, kuris balansuoja tarp džiazo, klasikos, pop, pasaulio muzikos. Jis skamba tarsi universalus netikėtas žanras, be jokių ribų keliaujantis tiesiai į žmogaus širdį, nesvarbu, ar tu šiuolaikinės muzikos, ar daug subtilesnių garsų gerbėjas. Jano Garbareko muzika itin gryna, šilta, švelni, raminanti ir tuo pat metu džiugi, žėrinti kaip kristalas, kartkartėm parodanti aštrius kampus, stebinanti intensyvumu bei džiaziškomis „išdaigomis“. Vaikišku žaismingumu ir į nežemiškas dimensijas vedančiu atvirumu pulsuojanti kūryba balansuoja tarp žemiško Vakarų skambesio bei mistiškos Rytų atmosferos.

Daugiau nei penkis dešimtmečius koncertuojantis Janas Garbarekas (g. 1947 m.) tarptautinę karjerą pradėjo 1970 metais, kuomet pasirašė sutartį su Miuncheno įrašų studija ECM. Nuo pat pirmojo bendro albumo „Afric Pepperbird“ (1970 m.) Janas Garbarekas tapo sėkmingiausiu šios studijos atstovu, o jo garsovaizdžiai pradėjo formuoti išskirtinę ECM kryptį bei veidą.

Pasauliniu mastu atlikėją išgarsino bendradarbiavimas su amerikiečių pianistu Keithu Jarretu – jų bendri albumai „My Song“ ir „Belonging“ tapo džiazo klasika. 1980 metais Janas Garbarekas subūrė greitai išpopuliarėjusią grupę, su kuria koncertuoja iki šiol. 

Atlikėjas daug koncertavo su klavišininku Chicku Corea, trimitininku Donu Cherry bei kitais džiazo meistrais. Nepaprasto grožio albumo „Officium“ (1994 m.), įrašyto Austrijos vienuolyne drauge su „Hilliard Ensemble”, buvo parduota milijonai, drąsiai parodant, kad masinį susidomėjimą gali sukelti ne tik pop muzika. Jano Garbareko įrašai patenka ne vien į džiazo, bet ir klasikos bei populiariosios muzikos geriausiųjų dešimtukus.

Atlikėjo istorijoje – nesuskaičiuojama daugybė įrašų, koncertai pačiose garsiausiose viso pasaulio salėse, o tarp pelnytų įvertinimų puikuojasi pirmo laipsnio karališkas Norvegijos Šv. Olavos ordinas (1999 m.), Norvegijos meno tarybos apdovanojimas (2004 m.), Willy Brandto prizas (2014 m.), 2005 m. jo albumas „In Praise of Dreams“ (2004 m.) buvo nominuotas „Grammy“.

Šiuo metu Europoje aktyviai muzikuojantis Janas Garbarekas su Triloku Gurtu ir grupe Vilniuje gruodžio 2 d.  pasirodys koncertų salėje „Compensa“ – susidomėję paskubėkite pasirūpinti bilietais, nes tai pasaulyje įvertinta kūryba, banguojanti tarp absoliučios ramybės iki ekspresyvaus džiūgavimo, beatodairiškai įtraukianti ir vedanti per sielos gelmes. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.