Dar tik kuriamas Igno Jonyno filmas „Nematoma“ Ispanijoje jau pelnė du apdovanojimus

Praėjusį savaitgalį vieno garsiausių pasaulyje tarptautinio San Sebastiano festivalio apdovanojimų ceremonijoje ištartas ir Lietuvos vardas.

I.Jonynas atsiėmė prizus San Sebastiano festivalyje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
I.Jonynas atsiėmė prizus San Sebastiano festivalyje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-01 18:15

Apdovanojimą atsiėmė režisierius Ignas Jonynas („Lošėjas“), kurio dar tik kuriamas filmas „Nematoma“ („Invisible“) pelnė abu „Glocal in Progress“ prizus: industrijos įsteigtą apdovanojimą, kuris yra skirtas užbaigti postprodukcijos stadijoje esantį filmą, bei 10-ies tūkst. eurų piniginį prizą.

Šiuolaikinės neo-noir estetikos „Nematoma“ pasakoja apie Joną (vaid. Dainius Kazlauskas), kuris apsimeta neregiu, kad patektų į TV šokių projektą. Čia su jam skirta šokiu partnere Saule (vaid. Paulina Taujanskaite?) tampa populiariausia šou pora. Tuo pat metu iš įkalinimo įstaigos paleidžiamas Vytas (vaid. Darius Bagdžiūnas) su kuriuo Joną sieja dramatiški praeities įvykiai. Vytas sprendžia dilemą – atkeršyti ar įrodyti savo tiesą. Šios kriminalinės dramos „Nematoma“ scenarijus ir šįkart buvo rašytas drauge su filosofu Kristupu Saboliumi. 

Užsienio publikai ir prestižinio San Sebastiano festivalio žiūrovams I. Jonyno pavardė jau žinoma – čia 2013 m. įvyko režisieriaus pilnametražio debiuto „Lošėjas“ pasaulinė premjera.

Taip „Lošėjas“ tapo pirmuoju Baltijos šalių vaidybiniu filmu, pristatytu šiame festivalyje bei išgarsinusiu I. Jonyno pavardę visame pasaulyje. Užsienio festivaliuose apdovanota makabriška istorija apie paramedikus, lošiančius iš žmonių gyvybių, Lietuvoje laimėjo net 6 „Sidabrines gerves“, tarp jų, žinoma, ir už geriausią filmą bei režisūrą. 2014 m. „Lošėjas“ šalies kino teatruose buvo vienas lankomiausių filmų.

Pasak, I. Jonyno, „Glocal in Progress“ apdovanojimas patvirtina, kad einama teisingu keliu. „Buvo gera sugrįžti į San Sebastianą ir pristatyti filmą, prabylantį apie įvairias aklumo formas šiandienos pasaulyje, kuris tarsi iškelia reikalavimą viską pamatyti ir visada būti matomu. Tikiu, kad ši istorija, kurioje susipina nusikaltimo ir tiesos regimybės temos, savo žiūrovus atras tiek Lietuvoje, tiek ir kitose pasaulio vietose“, – kalbėjo Ispanijoje apdovanotas I. Jonynas.

Bendras Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos gamybos filmas „Nematoma“ kuriamas jau penkerius metus. „Glocal in Progress“ piniginis prizas, režisieriaus teigimu, paspartins filmo užbaigimo etapą. Tikėtina, kad ir „Nematoma“ pasaulinė premjera įvyks A klasės festivalyje, o Lietuvos žiūrovai filmą išvys kitų metų pabaigoje. Jį numato platinti „Kino Pavasaris Distribution“, dirbę su tokiais lietuvių filmais kaip „Šventasis“, „Amžinai stilingos“, „Nematomas frontas“ ir kt.

Dėl San Sebastiano industrijos renginio „Glocal in Progress“ prizų taip pat buvo išrinkti rungtis turkų ir graikų filmai. Šis konkursas yra skirtas populiarinti nedominuojančių kalbų kiną, tad jame negali varžytis Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Rusijoje kuriami filmai. „Glocal in Progress“ konkursantai specialiuose seansuose rodomi potencialiems partneriams iš viso pasaulio: prodiuseriams, platintojams, pardavimo agentams, festivalių programų sudarytojams ir kitiems kino ekspertams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.