Prasideda 8-asis Lenkų kino festivalis – jį atidarys intriguojantis eksperimentinis filmas

Spalio 2–14 dienomis penkiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Mažeikiuose, Šalčininkuose ir Ukmergėje vyks Lenkijos instituto Vilniuje rengiamas 18-asis Lenkų kino festivalis. 

Festivalį atidarys intriguojantis Normano Leto eksperimentinis filmas „Fotonas“.
Festivalį atidarys intriguojantis Normano Leto eksperimentinis filmas „Fotonas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2018, 5:30 PM

Šių metų Lenkų kino festivalio šūkis – „100% kino – 100% laisvės“ – simboliškai siejasi su Lenkijos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiu. Per pastaruosius šimtą metų Lenkija išgyveno ir dinamišką plėtrą tarpukario laikotarpiu, ir dviejų totalitarinių režimų prievartos bei nusikaltimų laikotarpį Antrojo pasaulinio karo metais, kelis dešimtmečius laisvę gniuždžiusios komunistinės valdžios viešpatavimą, kovas už nepriklausomybę, ir galiausiai – laisvus rinkimus 1989-aisiais, sėkmingą politinę ir ūkio pertvarką. Visi šie įvykiai smarkiai veikė ir kultūrą, kinematografiją bei jų plėtrą. 

Šiandien lenkų scenaristai, režisieriai, filmų kūrėjai turi kūrybos laisvę, gali ir privalo kalbėti apie problemas, temas, kurios prieš keliasdešimt metų buvo griežtai cenzūruojamos. Gali ir turi išmintingai kritikuoti lenkų tautines ydas, griauti stereotipus, juoktis iš silpnybių, kovoti su problemomis. Lenkų kino autorių kūrybiškumas ir išskirtiniai gebėjimai pelno kritikų ir žiūrovų simpatijas visame pasaulyje. 

18-asis Lenkų kino festivalis – beveik dvi savaitės išskirtinio kino – geriausių lenkų režisierių, scenaristų, aktorių ir jų sukurtų filmų. Malgorzata Szumowska, Kasia Adamik, Aukasz Palkowski, Kinga Dębska, Piotr Domalewski – tai tik kelios pavardės iš šių metų kino festivalio pagrindinės programos. Kino ekranuose išvysime lenkų kino žvaigždes, tarp jų – Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Piotr Adamczyk, Jakub Gierszal, Janusz Gajos, Kinga Preis, Robert Więckiewicz. 

Pagrindinėje programoje bus pristatyta 11 naujausių ir verčiausių dėmesio lenkų filmų, tarp jų – Lenkijoje ir užsienyje apdovanojimus pelniusių M. Szumowskos „Veidą“, Normano Leto „Fotoną“, Piotro Domalewskio „Tyli naktis“. Žiūrovų taip pat lauks Lenkijoje didelio populiarumo sulaukę filmai: Aukaszo Palkowskio biografinė drama „Geriausias“, Kingos Dębskos komedija „Planas B“, Krzysztofo Lango detektyvas „Miegok, širdele“. 

Programoje tradiciškai netrūks dėmesio istorijai. Lietuvos žiūrovai išvys Deniso Delic dramą „303 eskadrilė. Tikra istorija“, kurios premjera Lenkijoje įvyko vos prieš mėnesį. Filmas pasakoja apie lenkų lakūnus, didvyriškai kovojusius Britų karališkose oro pajėgose. Taip pat bus galima pamatyti Lenkijos ir Didžiosios Britanijos koprodukciją – jaudinantį Piotro Szkopiako filmą „Katynė. Paskutinis liudininkas“. Jaunųjų žiūrovų dėmesio lauks Martos Karwowskos „Maišalynė“. 

Šių metų festivalio specialiojoje programoje bus galima pamatyti filmus, kurie jau tapo Europos kino klasika bei pelnė ne vieną kino apdovanojimą. Tai Andrzejaus Wajdos „Kanalas“ ir „Žmogus iš marmuro“, Mareko Piwowskio „Reisas“, Wojciecho Marczewskio „Pabėgimas iš Laisvės kino teatro“ bei Martos Dzido ir Piotro Zliwowskio „Solidarumas pagal moteris“. Šie darbai neprarado savo aktualumo, tapo įrodymu, kad kinas gali sukurti prasmingą dialogą su praeitimi. Visuose juose pasakojama apie sunkius Lenkijos istorijos momentus, kas kelis dešimtmečius pasikartojančias kovas už laisvę ir nepriklausomybę – nuo Antrojo pasaulinio karo iki dešimtojo XX amžiaus dešimtmečio. Dauguma šių filmų buvo cenzūros uždrausti, nes gvildeno komunistinei valdžiai nepatogias temas. 

Lenkų kino festivalio metu įvyks iškilminga dokumentinio filmo „Čia gyvenama“ premjera. K. Dębskos juostoje pasakojama apie pirmąjį ir vienintelį Vilniuje veikiantį hospisą, kuriam vadovauja charizmatiškoji vienuolė lenkė Michaela Rak. Režisierė atskleidžia paliatyviosios globos namų veiklos užkulisius, iš arčiau supažindina su pacientais ir darbuotojais. Filme parodoma, kaip hospiso idėja veikia realybėje ir – paradoksalu – daugiau pasakojama ne apie mirtį, o apie gyvenimą. Į premjerą atvyks filmo režisierė. 

18-ojo Lenkų kino festivalio metu savo filmus pristatys Lietuvoje gerai pažįstama režisierė K.Dębska, filmo vaikams ir jaunimui „Maišalynė” autorė Marta Karwowska bei filmo „Solidarumas pagal moteris“ kūrėjai Marta Dzido ir Piotras Zliwowskis. 

Iškilmingas 18-ojo Lenkų kino festivalio atidarymas vyks. spalio 2-osios vakarą kino teatre „Multikino“ Vilniuje. Festivalį atidarys intriguojantis Normano Leto eksperimentinis filmas „Fotonas“. Kvapą gniaužiančio filmo su Andrzejum Chyra pagrindiniame pasakotojo-mokslininko vaidmenyje neįmanoma priskirti kuriai nors vienai mums žinomai filmo kategorijai. 

Tai neįprastų vaizdų ir garsų serija, avangardinė impresija, audiovizualinis performansas. Tai filmas, atimantis žadą, žavintis ir bauginantis, dirginantis jausmus ir verčiantis susimąstyti. Filmas pelnė publikos prizą Tarptautiniame Vroclavo kino festivalyje, apdovanotas Gdynės, Berlyno lenkų kino festivaliuose. Festivalio uždarymas ir Pawelo Maslonos filmo „Panikos ataka“ specialusis seansas vyks 2018 m. spalio 10 d. Platesnis žiūrovų ratas filmą galės pamatyti 2019 metų kino festivalyje Kino pavasaris. 

18-ąjį Lenkų kino festivalį globoja Lenkų kino meno institutas. Festivalio rėmėjai: „Orlen Lietuva“, „Stop Cafe“, Lenkijos avialinijos LOT. Festivalis tęsia 100-osioms Lenkijos Nepriklausomybės atkūrimo metinėms paminėti skirtų renginių ciklą Niepodlegla 2018.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.