Klaida poeto paminkle kaitina aistras

Lietuvos valstybės himno autoriaus Vinco Kudirkos paminkle esanti neteisinga poeto gimimo data šiomis dienomis sukėlė nemenką šurmulį, nors šis netikslumas žinomas dar nuo 1934 metų.

V.Kudirkai prieš 84 metus skulptoriaus V.Grybo sukurtame paminkle nurodyta neteisinga gimimo data niekada nebus ištaisyta – tai kultūros vertybė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
V.Kudirkai prieš 84 metus skulptoriaus V.Grybo sukurtame paminkle nurodyta neteisinga gimimo data niekada nebus ištaisyta – tai kultūros vertybė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 8:29 AM

Marijampolėje gyvenantis 60-metis gydytojas Vladislovas Greičius, aktyvus įvairių proto mūšių dalyvis, besidomintis istorija, geografija, fotografija bei kelionėmis, prieš kurį laiką iš bičiulio sužinojo, kad Kudirkos Naumiestyje (Šakių r.) prieš 84 metus skulptoriaus Vinco Grybo sukurtame V.Kudirkos paminkle yra šiurkšti klaida.

„Iš pradžių nepatikėjau. Net neįsivaizdavau, kad gali būti tokių klaidų. Draugas man sakė, kad ant paminklo yra neteisinga V.Kudirkos gimimo data.

Nusprendžiau pats patikrinti. Pirmiausia nuvažiavau į Kudirkos Naumiesčio kapines, kuriose palaidotas poetas, po to – prie paminklo.

Įsitikinau, kad ant jo klaidingai nurodyta gimimo data, – 1856 11 31, o turėtų būti 1858 12 31. Į akis krito ir lapkričio 31 diena, nes šis mėnuo turi tik 30 dienų.

Maniau, kad niekas nežino apie šią klaidą, todėl informaciją paskelbiau socialiniame tinkle. Tikėjausi, kad sureaguos kokios nors institucijos ir skubės taisyti klaidą, tačiau nesulaukiau jokių atgarsių“, – pasakojo „Lietuvos rytui“ V.Greičius, įsitikinęs, kad data privalo būti ištaisyta, nes klaidina žmones.

Stebisi tik atvykėliai

Marijampolietis, nesulaukęs jokio atsako į paskelbtą žinią, nusprendė šmaikščiai pasinaudoti situacija.

Jis kreipėsi į agentūrą „Factum“, kad būtų įregistruotas rekordas „Ilgiausiai Lietuvoje vieša nepastebėta klaida“.

Tačiau dėl neva daugybę metų nepastebėtos klaidos priešingų argumentų turi istorikas Benjaminas Mašalaitis bei Kudirkos Naumiestyje esančio dr. V.Kudirkos muziejaus vedėja Irena Zinkevičienė.

„Apie klaidingą V.Kudirkos, kurio 160 metų sukaktį šiemet minėsime, gimimo datą seniai žinome ir apie ją pasakojame ekskursijoms.

Paklauskite mūsų gimnazistų, visi jie žino. Vietiniai seniai nekreipia dėmesio, stebisi tiktai atvykėliai“, – sakė I.Zinkevičienė ir pabrėžė, kad valstybės saugomame paminkle nieko negalima keisti, tad klaidinga data išliks visam laikui.

Ketino datą ištaisyti

Marijampolietis istorikas B.Mašalaitis pasakojo, kad apie neteisingą datą V.Kudirkos paminkle pirmą kartą jis išgirdo dar būdamas paauglys, kai mokėsi Rygiškių Jono gimnazijoje.

„Anglų kalbos mokytojas Kostas Krikščiukaitis pasakodavo, kaip jis pozavo V.Kudirkos paminklą kuriančiam V.Grybui. Užsiminė ir apie neteisingą datą, tik ji tuo metu man nelabai rūpėjo.

1982-aisiais pradėjau dirbti Marijampolės kraštotyros muziejaus direktoriumi, tekdavo lankytis Sūduvos krašto muziejuose. Būdamas Kudirkos Naumiestyje ir pastebėjau, kad paminkle yra klaida.

Apie ją pranešiau tuometės Kultūros ministerijos darbuotojams, lyg ir buvo ketinama datą ištaisyti, bet taip ir liko“, – prisiminė B.Mašalaitis.

Suklydo specialiai?

B.Mašalaičio žiniomis, V.Grybui, kuriančiam paminklą V.Kudirkai, nebe pirmą kartą talkino kitas skulptorius – Pranas Mikutaitis.

Jam buvo patikėta iš Vokietijos atgabentame ypatingos technologijos cemente išlieti poeto gimimo ir mirties datas.

Kalbama, kad P.Mikutaitis, su V.Grybu iki tol kūręs ne vieną paminklą, jautėsi neįvertintas, nes garbė vis atitekdavo kolegai, todėl V.Kudirkos paminkle esą tyčia išliejo neteisingą datą.

„P.Mikutaitis nugyveno 98 metus, iki pat Sąjūdžio laikų. Aš jo klausiau, ar jis iš tiesų tokiu būdu keršijo V.Grybui, tačiau nesulaukiau nei patvirtinimo, nei paneigimo“, – sakė B.Mašalaitis.

Jis teigė, jog per kelis pastaruosius dešimtmečius ne kartą apie klaidą V.Kudirkos paminkle kalbėjo viešai, bet kol kas niekas nesikeičia.

Rekordo neregistruos

Į Kultūros vertybių registrą įrašytas paminklas negalės būti kaip nors keičiamas, nes būtų pažeistas jo autentiškumas.

Kultūros ministerija Šakių savivaldybei patarė problemą spręsti kūrybiškai. Pavyzdžiui, skvere šalia paminklo įrengti lentelę, kurioje būtų paaiškinta apie klaidą.

Agentūra „Factum“ neketina registruoti rekordo „Ilgiausiai Lietuvoje vieša nepastebėta klaida“. „Todėl, kad vadinamasis rekordas turi pradžią, bet neturi pabaigos. Kultūros ministerija išaiškino, kad šios klaidos negalima ištaisyti. Jai niekada nebus pabaigos“, – sakė „Lietuvos rytui“ agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.