Jubiliejų pasitinkantis Palangos orkestras džiugina melomanus ir vasarą, ir žiemą

Šiemet jubiliejinę – 65-erių metų sukaktį mini kurorto simboliu tapęs Palangos miesto orkestras (vadovas Vygantas Rekašius). Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose. Garsas apie Palangos orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų.

 Palangos orkestras – 65-ąją jubiliejinę sukaktį švenčiantis miesto simbolis, garsinantis mūsų kraštą Palangą, o kartu ir visą Lietuvą Europos kontekste<br> Nuotr. Vytautas Stukas
 Palangos orkestras – 65-ąją jubiliejinę sukaktį švenčiantis miesto simbolis, garsinantis mūsų kraštą Palangą, o kartu ir visą Lietuvą Europos kontekste<br> Nuotr. Vytautas Stukas
 Nuotr. Vytautas Petrikas
 Nuotr. Vytautas Petrikas
 „Aš pats su „Palangos orkestru“ esu nuo 18-kos metų. Vadovauju nuo 2000-ųjų. Kitų metų balandžio 1 d. bus 19 metų. Jau gerokai čia užsibuvau“, – kviesdamas į kalėdinius koncertus juokavo ilgametis Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius.<br> Nuotr. Deividas Kryževičius
 „Aš pats su „Palangos orkestru“ esu nuo 18-kos metų. Vadovauju nuo 2000-ųjų. Kitų metų balandžio 1 d. bus 19 metų. Jau gerokai čia užsibuvau“, – kviesdamas į kalėdinius koncertus juokavo ilgametis Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius.<br> Nuotr. Deividas Kryževičius
 Visais laikais muzikantus vienija naujovių paieška, profesionalumo siekis, ir begalinė meilė muzikai. Juodai balta nuotrauka mena gražią, bet nelengvą istoriją.
 Visais laikais muzikantus vienija naujovių paieška, profesionalumo siekis, ir begalinė meilė muzikai. Juodai balta nuotrauka mena gražią, bet nelengvą istoriją.
Daugiau nuotraukų (5)

Dana Lukauskienė

Dec 21, 2018, 10:14 AM, atnaujinta Dec 21, 2018, 3:55 PM

Užbaigdamas metus, jis pristatys šventinę programą – „Kalėdinės muzikos valanda“, kuri bus atlikta Tauragės, Palangos ir Klaipėdos bažnyčiose.

Garsas - ir už Lietuvos ribų

65-metis – reikšminga laiko atkarpa; per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose.

Garsas apie Palangos Orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų. Orkestras yra pelnęs solidžios tarptautinės organizacijos - European Brass Band Association (EBBA) -pasitikėjimą, ruošiasi rengti 2020-aisiais Palangoje vyksiantį Europos varinių pučiamųjų orkestrų čempionatą.

Grandioziniame renginyje Lietuvos kompozitorių kūrinius gros visos Europos geriausiais pripažinti orkestrai, skirtingų Europos šalių, nacionalinių atrankų laureatai.

„Iki šiol Europos varinių pučiamųjų instrumentų čempionatai vykdavo Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose. Idėja surengti čempionatą Lietuvoje, niekam nežinomoje Rytų Europos valstybėje, daugeliui EBBA asociacijos narių keldavo tik šypseną.

Visi manė, kad Lietuva šioms ekonomiškai stiprioms šalims  niekada neprilygs, o jos pačios ilgai ieškodavo pasaulio žemėlapiuose. Užsimezgus pažinčiai su Vygantu Rekašiumi, supratome, kad Palangoje nuo seno puoselėjamos pučiamųjų orkestrų tradicijos, yra gausybė profesionalių, aukšto lygio muzikantų“, – kalbėjo tarptautinės organizacijos EBBA tarybos narys, keturiolika metų ėjęs šios asociacijos Muzikos komisijos prezidento pareigas Jacobas Dijkstra.

Būgnus pakeitė bumbulai

Palangos pučiamųjų orkestras džiugina palangiškius bei miesto svečius tiek vasarą, tiek žiemą.

Tęsiant ilgametes orkestrų tradicijas, koncertai vykdavo ir iki šiol tebevyksta grafų Tiškevičių parke. Repertuare skamba žymiausi klasikų kūriniai, populiari pučiamųjų muzika.

Specialiai orkestrų koncertams 1927 m. buvo pastatyta rotonda. Tačiau Palangos miesto pučiamųjų instrumentų orkestro gimtadieniu laikomi 1953-ieji, kai buvo pasirašyta darbo sutartis su pučiamųjų muzikos entuziastu Augustu Juška.

Jau po poros metų kolektyvas pelnė pirmąjį pripažinimą. Nuo 1960-ųjų jis dalyvavo visose respublikinėse Dainų šventėse, iškovodavo jų  konkursuose pirmąsias arba prizines vietas. Vadovaujant Jonui Mičiūnui, taupant lėšas orkestro veikla buvo sustabdyta, muzikantai išsisklaidė dirbti kitų darbų.

Naujas puslapis Palangos orkestro istorijoje atverstas 1978 m. Į Palangą, gavęs paskyrimą kaip Palangos pučiamųjų orkestro vadovas, atvyko dirbti Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetų auklėtinis Romualdas Petraitis.

1980-ieji Palangos orkestrui svarbūs dar ir tuo, kad būtent tų metų vasarą jis pradėjo groti tuometiniame Botanikos parke. Koncertuota kartu su profesionaliu Klaipėdos kultūros ir poilsio parko orkestru „Bangpūtys“.

Pergalių būta išties daug. R.Petraičio vadovaujamas orkestras 1980, 1983, 1985, 1987 m. respublikiniuose pučiamųjų orkestrų konkursuose įvairiose grupėse buvo pripažintas geriausiu. 1988 m. vykusiame pirmajame pučiamųjų orkestrų konkurse jis iškovojo laureato vardą.

Aktyviai koncertuota ne tik Palangoje, bet ir visoje Lietuvoje. Grota taip pat Vokietijoje, Rusijoje, Armėnijoje, Estijoje. 1989 m. gegužės 25 d. Palangos miesto Vykdomojo komiteto sprendimu kolektyvas vėl tapo profesionaliu pučiamųjų orkestru.

Būtent R.Petraičio iniciatyva 1979 m. prie orkestro buvo suburta šokėjų-būgnininkių grupė, kurių instrumenrtai ilgainiui buvo pakeisti bumbulais. Pasirinktas repertuaras pamažu tapo sėkmės pagrindu ir išskirtiniu orkestro bruožu.

Palangos orkestras kartu su šokėjomis rengė 15–20 minučių koncertus lauke, kuriuose grodavo  populiarių kūrinių aranžuotes, ko Lietuvoje iki tol niekas nedarė.

Melagių dienos pokštas

„Palangos orkestras“ buvo daugelio naujovių pradininkas. Jis dirbo su tokiais aranžuotojais, kaip Rimantas Giedraitis, Kazimieras Daugėla, Tauras Adomavičius ir kitais, galima sakyti, kurdavusiais muziką būtent šiam kolektyvui.

Paskutinį kartą R.Petraičio diriguojamas profesionalus Palangos orkestras koncertavo 1992 m. Stasio Vainiūno muzikos mokykloje sausio 13-osios minėjime. Balandžio 1 d. išformavus kolektyvą, muzikantai pasklido dirbti įvairių kitų darbų. Dar kartą visi susirinko jau 1993 m. gegužės 8 d. koncertui. Tądien švęstas Palangos orkestro 40-metis.

Švęstas simboliškai, nes orkestro jau nebebuvo. Įdomu, kad net ir išformuotas, nebeegzistuojantis kolektyvas sugebėjo triskart su koncertais nukeliauti į Vokietiją ir ten pristatyti Palangą.

Orkestras buvo atkurtas 2000-ųjų balandžio 1 dieną. Muzikantai juokauja, kad ši data atkūrimui pasirinkta todėl, kad nesėkmės atveju tai būtų buvę nurašyta, kaip Melagių dienos pokštas. Tačiau šis pokštas tebesitęsia iki šių dienų.

Atgaivino noras muzikuoti

Pasak V.Rekašiaus, vadovaujančio orkestrui nuo 2000-ųjų,  kolektyvas atgimė labai natūraliai – iš ištikimybės profesijai, pučiamųjų muzikos tradicijai, nuoširdaus ir tikro noro muzikuoti.

„Mes, orkestrantai, kartais susitikdavome, padūsaudavome prisimindami, kokie geri laikai buvo, kaip smagu būdavo kartu groti. Taip ir gimė sumanymas vėl susirinkti, pagroti kartu. Tuomet tai daryta be jokių toli siekiančių planų – norėjome savo malonumui prisiminti bendrą praeitį“, – pasakojo V. Rekašius.

Atsikūręs Palangos orkestras netrukus vėl sužibo - 2001 m. Panevėžyje vykusiame pirmajame Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionate tapo nugalėtoju.

2002 m. orkestrui buvo įteikta Lietuvos liaudies kultūros centro „Aukso paukštė“nominacijoje „Nauja suspindusi žvaigždė“.  Antrajame Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionate palangiškiai užėmė antrą vietą aukščiausioje kategorijoje.

Tęsia grafų tradicijas

Šiuo metu Palangos orkestre groja 35 muzikantai, choreografine merginų grupe rūpinasi vadovė Soneta Baltmiškienė. Palangos orkestras yra užauginęs daugybę puikų muzikantų.

Viena svarbiausių šiandienos Palangos orkestro pareigų – tęsti Palangos grafų pradėtas tradicijas kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį groti Birutės parko rotondoje. „Palangos orkestras“ aplanko klausytojus ir per žiemos šventes. Su Kalėdinės muzikos programa iškeliauja į Palangos ir aplinkinių miestų bažnyčias.

Nuo pat pradžių dalyvauja ir sakralinės muzikos festivalyje „Ave, Marija“, kuris vėliau pervadintas kitu pavadinimu –„Pasaulio balsai“. Jame Palangos orkestras sceną dalijosi su Asta Kriščiūnaite, Eduardu Kaniava, Tomu Povilioniu, Liudu Mikalausku, Virgilijumi Noreika, Eugenijumi Chrebtovu, Ieva Prudnikovaite.

Palangos orkestras kasmet surengia per 60 koncertų. Tačiau „Dūdų vasara“ – atskiras reiškinys, atskira tradicija. Su šiais koncertais užaugo klausytojų kartos. „Pajūrio dūdos“ šiuo metu išaugo į tarptautinį pučiamųjų muzikos festivalį „Amber Wind“.

VšĮ „Palangos orkestras“ organizuoja tarptautines pučiamųjų žanrui skirtas konferencijas ir bendradarbiauja su Lietuvos bei Europos pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijomis.

2020-aisiais „Palangos orkestras“ Palangoje organizuos Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionatą, jo dėka Palangos, o kartu ir visos Lietuvos vardas skamba profesionaliausių Europos muzikantų lūpose, iki šiol nežinoję mūsų valstybės, muzikantai, ruošiasi čia varžytis Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionate.

„Mums didžiausias pasiekimas yra kiekvienas koncertas. Nuskambėjus koncerto paskutiniams garsams tai lieka praeityje ir tada laukia nauji pasirodymai, vėl reikalaujantys pastangų, susikaupimo, meistriškumo, dėmesio, kūrybinių resursų.

Orkestras per savo ilgą kelią ne kartą yra tapęs įvairiausių konkursų laureatu. Tačiau tai - jau praeitis ir skambėjusi muzika. Kur kas svarbiau - kūryba ir nauji tikslai“, – kalbėjo 65-metį pasitinkančio „Palangos orkestro“ vadovas Vygantas Rekašius.

Palangos orkestras kviečia visus Lietuvos gyventojus į dėkingumo, bendrystės ir tikros muzikos koncertus – „Kalėdinės muzikos valanda“. Šiemet „Palangos orkestras“ su savo šventine programa aplankys tris šventoves:

Gruodžio 23 d. 13 val. susitikime Tauragės Švč. Trejybės bažnyčioje;

Gruodžio 26 d. 13 val. –Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje; Gruodžio 28 d. 18.30 val. – Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje

Programoje skambės Michael Korb, Naohiro Iwai, John Rutter, Johan Nijs, Franz Schubert, John Williams, Lino Rimšos, Juozo, Naujalio, Richard Rodgers, Andrew Lloyd Webber, Manfred Schneider, Kazio Daugėlos kūriniai. Dirigentas – Egidijus Miknius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.