Studentai pasipuošė bendrabučius: ant žirgo pasodino ne Vytį, bet Kalėdų senį

Kaune ant pastatų galima pamatyti neįprastų kalėdinių dekoracijų – vienur roges traukia briedis, kitur ant žirgo tarsi Vytis joja Kalėdų Senelis ar šviečia girliandos iš senų stiklainių. Taip originaliai prie miesto puošybos prisidėjo studentai.

Sukurti ant žirgo jojantį Kalėdų Senį studentams kainavo nebrangiai.
Sukurti ant žirgo jojantį Kalėdų Senį studentams kainavo nebrangiai.
Vieno KTU bendrabučio studentai virš pastato durų ant stogo patupdė briedį ir jį apšvietė trispalvės spalvomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vieno KTU bendrabučio studentai virš pastato durų ant stogo patupdė briedį ir jį apšvietė trispalvės spalvomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išradingi jaunuoliai iš stiklainių ir kitų medžiagų sukūrė „100 lietuviškų atspalvių“. Kalėdų Seneliai laiko saldžias lazdeles. Jos pagamintos pagražinus vamzdžius.
Išradingi jaunuoliai iš stiklainių ir kitų medžiagų sukūrė „100 lietuviškų atspalvių“. Kalėdų Seneliai laiko saldžias lazdeles. Jos pagamintos pagražinus vamzdžius.
KTU studentai ir laikinuose namuose sukūrė jaukų kampelį su židiniu ir senu telefonu, primenantį močiutės namus, kur visi yra laukiami ir mylimi.
KTU studentai ir laikinuose namuose sukūrė jaukų kampelį su židiniu ir senu telefonu, primenantį močiutės namus, kur visi yra laukiami ir mylimi.
Kauno kolegijos bendrabučio eglę puošė ir turkas A.Akas.
Kauno kolegijos bendrabučio eglę puošė ir turkas A.Akas.
Vienas bendrabutis valstybės atkūrimo sukakties proga papuoštas trispalviais audiniais, angelais bei dekoracija „100“.
Vienas bendrabutis valstybės atkūrimo sukakties proga papuoštas trispalviais audiniais, angelais bei dekoracija „100“.
VDU bendrabučio darbuotoja I.Pauliukienė (kairėje) ir studentė G.Kamarauskaitė eglę padabino aukso spalvos žaislais.
VDU bendrabučio darbuotoja I.Pauliukienė (kairėje) ir studentė G.Kamarauskaitė eglę padabino aukso spalvos žaislais.
KTU studentai puošė ne tik bendrabučių išorę, eglutes pastatė ir viduje.
KTU studentai puošė ne tik bendrabučių išorę, eglutes pastatė ir viduje.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 25, 2018, 2:28 PM

Kauniečiai šiais metais pasistengė, kad miestas kalėdinėmis šviesomis žibėtų dar gausiau ir išradingiau. Prie šventinės nuotaikos prisidėjo ir studentai.

Kai kurių universitetų bendrabučių fasadai išpuošti taip, kad stebina išmone ir netikėtumais. Puošmenoms jaunuoliai panaudojo paprastas nebrangias, bet originaliai atrodančias medžiagas.

Studentai puošė ir bendrabučių patalpas – juk kas nemėgsta pasidžiaugti Kalėdų eglutėmis? Vieną tokią ypač noriai dabino net studentas iš Turkijos, nors jo tėvynėje puošti egles nėra įprasta.

Floristė Neringa Paukštytė-Simonavičė žavėjosi Kauno studentais, kurie puošybai panaudojo nereikalingas medžiagas. Iš jaunimo net profesionalė sakė pasisemianti idėjų.

Studentai puošiasi noriai

Šventine puošyba ypač išsiskiria Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučiai, išsibarstę po įvairias miesto dalis.

KTU bendrabučių grupės vadovė Indrė Karbauskienė sakė, kad jau 5 metus vyksta kalėdinis bendrabučių puošimo konkursas.

„Šiais metais konkurso tema – „Šimtmečio Kalėdos“. Studentus raginome fantazuoti ir bendrabučius puošti taip, kad jie atspindėtų šią temą. Vieni puošė pastatų fasadus, kiti puošmenas kūrė bendrabučių viduje“, – sakė I.Karbauskienė.

Studentai patys rinks konkurso nugalėtoją. Pirmosios vietos laimėtojai pelnys 1 tūkstantį eurų, kuriuos galės išleisti įsigydami stalo žaidimų ir kitų daiktų, kurių ypač reikia bendrabutyje.

Pasak I.Karbauskienės, šiais metais studentai ypač aktyviai dalyvauja konkurse.

Briedį apšvietė tautiškai

Konkurso dalyvių darbais jau galima pasigrožėti ne vienoje Kauno vietoje.

Vydūno alėjoje vienas greta kito stovi 3 KTU bendrabučiai.

Vienas išsiskiria tuo, kad virš durų ant stogelio patupdytas didžiulis briedis, traukiantis roges. Sutemus kompozicija apšviečiama trispalvės šviesomis.

Šio bendrabučio pirmininkas studentas Deividas Barkus sakė, kad briedis išpjautas iš paprastos faneros ir nudažytas buvo dar pernai. Šiemet studentai dar sukūrė roges ir trispalvės apšvietimą.

„Briedį pakinkėme į roges ir paleidome, kad keliautų Lietuvos laukais“, – šypsojosi D.Barkus.

Ant kito bendrabučio pritvirtinti balti, geltoni, raudoni audeklai su angelais, durys papuoštos žaliomis dekoracijomis ir skaičiumi „100“.

Trečiasis studentų gyvenamas pastatas taip pat papuoštas naktį šviečiančia skaičiaus „100“ dekoracija iš girliandų.

Panaudojo senus stiklainius

Ne ką mažiau išradingų puošmenų galima pamatyti ir Studentų gatvėje esančiame KTU studentų miestelyje.

Vieno bendrabučio prieigos papuoštos geltonai, žaliai ir raudonai nudažytų stiklainių eilėmis. Į juos įtvirtintos lempos šviečia ir stiklainiai primena girliandas.

Prie įėjimo į pastatą pasitinka Kalėdų Seneliai. Jie laiko dideles raudonas-baltas saldžias lazdeles. Jos pagamintos išmoningai pagražinus vamzdžius.

Bendrabučio administratorė Ada Bendžiūnienė sakė, kad studentai visas puošmenas pagamino patys ir pavadino „100 lietuviškų atspalvių“.

Kalėdų Senelis primena Vytį

Ant dar vieno KTU bendrabučio kabo didelis plakatas. Jame nupieštas žirgas, ant kurio joja Kalėdų Senelis. Kompozicija primena Vytį, tik su kitokiu raiteliu. Tai – „Geležinis senis“.

Šio bendrabučio pirmininkas studentas Dovydas Etkevičius sakė, kad nieko įžeisti nenorėjo, tiesiog susiejo dvi progas – Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį ir Kalėdas.

„Mums atrodo, kad tai visai smagus sumanymas. Paėmėme panaudotą tentą, ant jo dažais nupiešėme žirgą ir senį. Vakarais jis nušvinta nuo girliandų. Dekoracijai pagaminti prireikė visai nedaug lėšų“, – aiškino studentas.

Pernai būtent šis bendrabutis laimėjo kalėdinės puošybos konkursą. Už gautus pinigus įsigijo stalo tenisą, stalo futbolą, sėdmaišį, nes pramogų zonos iki tol neturėjo, bei mikrobangų krosnelę.

Sukūrė jaukius namus

Kiti studentai nusprendė, kad labiau verta puošti bendrabučių vidų. Vieno jų fojė jie pastatė netikrą židinį, ant jo atbrailos įkurdino seną raudonos spalvos laidinį telefoną, greta papuošė eglutę, prie jos paguldė žaislinį katiną. Ant stalo dar padėjo Balio Sruogos knygą „Dievų miškas“ ir arbatos puodelį.

Vienas iš šios idėjos autorių, KTU studentas Aurimas Garbus atviravo, kad bendrabučiai studentams yra tarsi namai.

„Norėjome sukurti jaukią namų nuotaiką, tarsi močiutės namus, kuriuose esame laukiami, mylimi. „Dievų miškas“ yra viena geriausių lietuviškų knygų, susijusių su mūsų istorija, – sakė A.Garbus.

Eglę puošė pirmą kartą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bendrabučiuose Kalėdų eglės papuoštos pastatų viduje. Vieno bendrabučio administratorė Indrė Pauliukienė sakė, kad universiteto administracija nuperka egles, o bendrabučio darbuotojai jas papuošia.

Bendrabutyje gyvenanti VDU pirmakursė Gabrielė Kamarauskaitė tvirtino, kad malonu ryte einant į paskaitas pamatyti švytinčią eglutę, nuotaika iš karto pagerėja.

Kauno kolegijos bendrabučiuose egles puošė patys studentai.

Šios kolegijos bendrabutyje gyvenantis studentas iš Turkijos Akinas Akas buvo vienas aktyviausių Kalėdų eglės puošėjų.

„Mūsų šalyje eglių niekas nepuošia. Per Kalėdas mes tiesiog einame į miestą linksmintis. Kai sužinojau, kad jūs labai mėgstate puošti egles, net varžotės, kas pasipuoš gražiau, buvo smagu prie to prisidėti ir pačiam, tai – graži tradicija“, – sakė turkas studentas.

Pradžiugino jaunimo išmonė ir taupumas

Neringa Paukštytė-

Simonavičė

Floristė

„Šiais metais derinti kalėdinius ir tautinius motyvus puošiant namus ar jų fasadus labai madinga, nes gyvenome ypatingais metais.

Stebėdama studentų puošmenas žaviuosi jų išradingumu. Daugelis palaiko idėją, kad naudotus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui ir iš jų pagaminti nuostabių dalykų. Puiku, kad jaunimas rodo pavyzdį, kaip gyventi ekologiškiau, vartoti mažiau ir taupyti.

Neseniai mačiau, kaip studentai kūrė Kalėdų egles iš senų bakalaurinių darbų. Paėmė tinklo, iš jo pagamino eglių formas primenančius kūgius, senus prirašytus lapus susuko į tūteles ir sukišo į tinklą. Tokių eglių viduje šviečiant lempoms kompozicijos atrodo originaliai.

Taip pat studentai yra pasakoję, kad galima nusimegzti krepšius, į juos dėti stiklainius su žvakėmis. Kai šventės pasibaigia, į krepšius galima įstatyti gėlių vazonus. Idėjų jaunimas nestokoja, todėl verta pamatyti jų sukurtas puošmenas ir pasisemti minčių patiems.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.