Kas efektingiau minės Vilniaus gimtadienį – sostinė ar Kaunas?

1323 m. sausio 25-ąją kunigaikštis Gediminas išsiuntė vieną iš garsiųjų savo laiškų Vakarų europiečiams, taip visiems laikams įrašydamas Vilnių į Europos žemėlapį. Ši data dabar laikoma Vilniaus gimtadieniu. Šį savaitgalį jis bus minimas 696-ąjį kartą ne tik gausybe renginių sostinėje, bet ir Kaune.

 LR archyvo nuotr.
 LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jan 22, 2019, 2:55 PM

Gedimino miestą nutvieks šviesos

Apie šventę Vilniuje praneš šviesų instaliacijos Senamiesčio gatvelėse ir skveruose. Šviesa nutvieks tiltus ir bažnyčias, skverus ir skulptūras. Net tris savaitgalio vakarus – sausio 25-27 d., nuo 18 iki 23 val. sostinės gyventojus ir svečius džiugins Vilniaus šviesų festivalis.

„Skalvijos“ kino centras Vilniaus gimtadienio proga sausio 25-ąją rengia specialią filmų programą, kviesdamas pažvelgti į Gedimino miestą šiandien bei ankstesnių kartų akimis. Programai parinkti Almanto Grikevičiaus filmas „Laikas eina per miestą“ (1966 m.), Rimanto Leipaus „Baltojo laiko keleiviai“ (1993 m.) ir Petro Savickio juosta „Pažvelk, tai Vilnius“ (2006 m.) įamžino tris skirtingus laikotarpius, režisierių žvilgsnius ir Vilniaus portretus.

Sostinės savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras jau šį ketvirtadienį pakvies į Vilniaus gimtadieniui skirtą koncertą „Muzika virš apsnigto Vilniaus“ Šv.Kotrynos bažnyčioje.

Įsivaizduokite paveikslą: švelniomis, minkštomis snaigėmis pasidabinę didingo Vilniaus stogai, iš kaminų rūksta balti dūmai, lyg ledo karalystėje sustingę stūkso Vilniaus bažnyčių siluetai, o fone skamba skaidri kaip krištolas, tobulo grožio Wolfgango Amadeaus Mozarto ir jo tėvo Leopoldo muzika. Tokį įspūdį žada Modesto Barkausko diriguojamas kolektyvas ir švelniabalsė solistė Gunta Gelgotė.

Geniali Mozartų muzika šiame koncerte skambės neatsitiktinai – sausio mėnesį gimtadienį švenčia ir Wolfgangas Amadeus, o Leopoldui šiemet sukanka 300 metų.

Energetikos ir technikos muziejuje sausio 26-ąją Vilniaus 696-ojo gimtadienio proga skambės ne tik muzika. 15.30 val. šventė prasidės muziejaus fondų saugotojo Kristijono paskaita apie 1980 m. sukurtą Vilniaus miesto generalinio plano maketą „Atgal į ateitį: Vilniaus vizija 2000“.

Norintieji jos pasiklausyti kviečiami registruotis telefonu (8-5) 2754312. O 17 val. muziejuje koncertuos Erikos Žilinskaitės vadovaujamas choro „ARTyn“.

Renginiai nemokami. Įėjimas į muziejų – iš Žvejų g.

Kauniečiai vaišins vakarienėmis

Jau trečius metus iššūkį Gedimino miestui jo gimtadienio proga meta Kaunas. Jis bandys išvilioti vilniečius iš savojo miesto vaišėmis, ekskursijomis po Kauną, laisvu muziejų lankymu ir pažintimi su „Kaunas 2022“ veikla. Nereikės netgi mokėti už kelionę į Laikinąją sostinę.

Kaip nurodoma Kauno miesto savivaldybės pranešime, kauniečiai sostinės gyventojus į svečius priims ir vakarienėmis vaišins sausio 26 dieną, šeštadienį. Visos šventinės vakarienės kauniečių namuose ir restoranuose vyks vienu metu – nuo 18 val.

Apie planuojamą dovaną Vilniui paskelbusi Kauno savivaldybė kvietė kauniečius iki vakar registruotis gimtadieniui skirtoje interneto svetainėje. Užsiregistravę kauniečiai vilniečius – tiek savo draugus, tiek visiškai nepažįstamus sostinės žmones – kviesis į savo namus arba į bet kurį mieste esantį restoraną ar kavinę.

Tuo metu vilniečiai prie gimtadienio šventės jungsis, sulaukę savo draugų iš Kauno kvietimo arba registruodamiesi į svečius pas nepažįstamus žmones – kviečiančiuosius kauniečius. Registracija vilniečiams prasidėjo šiandien, sausio 22-osios ryte.

Aprodys Kauno įžymybes

Vilniečių, kurie nuo sausio 22 dienos gali užsiregistruoti į vakarienę Kaune, laukia dar viena maloni staigmena – galimybė dalyvauti nemokamose ekskursijose po Kauną.

Ekskursijų metu jie galės susipažinti su Kauno tarpukario modernizmo architektūra, pažinti Kauną kaip architektūros, diplomatijos ir Hanzos miestą.

Sostinės žmonės taip pat turės galimybę ekskursijose autobusu aplankyti istorinius Kauno fortus, dalyvauti ekskursijoje „Kaunas dizaino miestas: Radijo kalnas“ apie modernizmo ir „art deco“ stilių klestėjimo Kaune epochą.

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda vilniečiams sausio 26 d., nuo 13 iki 16.30 val., surengs atvirų durų dieną. Visi norintieji galės susipažinti su „Kaunas 2022“ biuru (Laisvės al. 36), programa bei pasivaišinti gera kava. Nuo 12 iki 13 val. čia vyks kūrybinio rašymo dirbtuvės „Mitinis Kauno žvėris“ su rašytoja Sandra Bernotaite.

Nemokamai kvies muziejai

Prie dovanos Vilniui šįmet jungiasi ir Kauno miesto muziejus. Svečiai iš Vilniaus sausio 26 dieną visuose muziejaus filialuose (Kauno pilyje, Rotušėje, K. ir M. Petrauskų ir Tautinės muzikos skyriuose) galės lankytis nemokamai.

Šventę papildys Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje sausio 22-31 d. veiksianti Andriaus Pavelko nuotraukų paroda „Su gimtadieniu, Vilniau“.

Parodos autorius – kaunietis, bet šiuo metu dirba ir kuriaVilniuje. Nors fotografu savęs jis nelaiko, fotografija jį lydi nuo pat vaikystės. Prieš keletą metų supratęs, kad jį labiausiai vilioja naktinė fotografija, aukštis ir miesto grožis, A. Pavelko pradėjo fotografuoti naktinį Vilnių.

Antrojoje savo parodoje autorius darbais tarsi bando pasakyti, kad kiekvienas miesto rajonas gali būti fotogeniškas ir įdomus. Jo nuotraukose – įvairiapusis Vilnius: barokiniai bažnyčių bokštai, „miegamųjų“ rajonų daugiabučiai, rūkstantys fabrikų kaminai.

Duris nemokamai vilniečiams atvers ir Velnių muziejus.

Pasirūpins ir kelionėmis

Vakarienėms užsiregistravusius vilniečius į Kauną nemokamai atveš, o po to į sostinę taip pat nemokamai parveš kompanija „Kautra“. Visų autobusais vyksiančių vilniečių lauks sutikimas modernioje Kauno autobusų stotyje.

Prie patogaus vilniečių judėjimo Kaune taip pat prisidės pavežėjimo paslaugas teikianti „Taxify“. Informaciją apie nemokamas keliones gaus visi gimtadienio svetainėje užsiregistravę vilniečiai.

Praėjusiais metais prie gimtadieninės dovanos Vilniui prisijungė daugiau nei 500 kauniečių, kurie surengė per 330 vakarienių. Į jas buvo užsiregistravę 1033 vilniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.