Koncerte „In Memoriam“ – sukrenčiantis sausio 13-osios įvykių atminimas

Vieną svarbiausių Lietuvos istorijos momentų – tragiškus sausio 13-osios įvykius – šiemet tradiciniame Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje vykusiame koncerte „In Memoriam“ paminėti buvo pavesta Naujų idėjų kameriniam orkestrui NIKO.

Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Koncerto akimirka.<br>NIKO nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2019, 12:41 PM

Prie atlikėjų prisijungė Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos styginių, mušamųjų bei pučiamųjų katedrų studentai, o taip pat profesionalūs muzikai – vargonininkė Renata Marcinkutė, bei perkusininkas Pavelas Giunteris, dirigavo Gediminas Gelgotas.

Renginyje skambėjo vientisa kompozicija, sudaryta iš kompozitoriaus G.  Gelgoto kūrinių. Ši, kartais itin lyriška, o kartais intensyvi ir dramatiška kompozicija vedė į bene kertinį programos momentą – Alfred Schnittke kūrinį „Sutartinės“. Kompozicijos, prasidedančios ir pasibaigiančios  altų atliekama sutartine, kulminacijoje – didžiuliai stygininkų atliekami akordų klasteriai, platūs vargonų akordai ir mušamųjų dūžiai. Žymaus kompozitoriaus kūrinys  sausio 13-osios įvykių įkarštyje buvo parašytas vos  per vieną naktį ir dedikuotas Lietuvai. Visą kompoziciją užbaigė Lietuvos valstybės himnas, jaunųjų muzikantų atliktas itin iškilmingai ir pergalingai.

Viso vakaro muzikinę programą stipriai papildė įspūdingas šviesų šou, kuris Šv. Jonų bažnyčios erdvę pakeitė neatpažįstamai. Taip pat, specialiai šiam renginiui buvo sukurtos vaizdo projekcijos, kuriose buvo rodomi kamerų užfiksuoti tragiški sausio 13-ios įvykių kadrai. 

Koncertas sujaudino tiek klausytojus, tiek pačius atlikėjus, o renginiui pasibaigus  publika dar ilgai nesiskirstė ir klausėsi sekundinės laikrodžio rodyklės skleidžiamo garso įrašo. 

„Manau, labai prasminga, kad šįmet paminėti šią svarbią progą patikėta jaunimui, žmonėms, gimusiems jau laisvoje Lietuvoje ir už tai galintiems dėkoti mūsų didvyriams. Mane sužavėjo, kad muzika ir vizualicijos puikiai papildė viena kitą, sukurdamos išties nuostabų reginį“,– sakė publikoje buvusi klausytoja, pensininkė Kotryna. „Dar niekada neteko girdėti taip išklimingai skambančio Lietuvos himno, kaip jis nuskambėjo šių jaunų muzikų rankose“ – įspūdžiais dalinosi klausytoja Vitalija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.