Jonas Mekas su sūnumi ginčijosi tiktai dėl filosofijos Straipsnis pirmą kartą publikuotas 2007 metų lapkritį

Šiomis dienomis socialinius tinklus perpildė įvairiausi komentarai, susiję su legendiniu autorinių filmų kūrėjo Jono Meko mirtimi.

 Sebastianas Mekas su tėvu Jonu Meku. <br> T.Bauro nuotr.
 Sebastianas Mekas su tėvu Jonu Meku. <br> T.Bauro nuotr.
 Jonas Mekas su sūnumi Sebastianu ir dukra Oona.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Jonas Mekas su sūnumi Sebastianu ir dukra Oona.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Jonas Mekas su sūnumi Sebastianu ir dukra Oona.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Jonas Mekas su sūnumi Sebastianu ir dukra Oona.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 5:58 PM

Garsi menininkė Yoko Ono, legendinės "The Beatles" grupės nario Johno Lenono našlė, užrašė savo "Facebook" paskyroje: "Jonai Mekai, pasauliui trūks tavęs. Su meile, Yoko".

Visame tame sraute ypač daug užuojautos žinučių Jono Meko vaikams - Oonai ir Sebastianui.

Dukra savo "Instagram" paskyroje prisipažino, kad ypač brangina laiką, praleistą kartu su tėvu. O kaip savo vaikystę garsaus kūrėjo namuose prisimena Jono Meko sūnus, siūlome pasiskaityti 2007 metais "Lietuvos ryte" spausdintame pokalbyje.

* * *

Ar sunku būti menininko sūnumi? Garsaus, pasiutusio, laužančio įprastas taisykles? Tokio kaip žymusis Niujorko kinematografininkas bei poetas, avangardistas Jonas Mekas?

„Nepatikėsite, bet mes su tėvu nesame nė sykio susiginčiję, susirieję arba vienas ant kito pakėlę balsą. Jeigu ginčijamės, tai dėl filosofijos arba kitų dalykų, susijusių su intelektualiomis diskusijomis“, — J.Meko sūnus Sebastianas 2007 metais sakė "Lietuvos ryto" korespondentui.

Tuomet vos 25 metų vyras džiaugėsi, kad prieš savaitę trečią kartą apsilankė Lietuvoje. Jis kartu su savo tėvu buvo atvykęs į J.Meko vizualiųjų menų centro Vilniuje atidarymą.

„Čia tiek daug bičiulių!“ — tarsi atsiprašydamas kartojo Sebastianas, kai atidarymo metu įvairaus amžiaus asmenys vis įsiterpdavo į mūsų pašnekesį.

Augo laimingoje šeimoje

vaikystės Sebastianui labiausiai į atmintį įstrigo namuose Niujorke stovintis itin ilgas stalas, prie kurio dažnai sėdėdavo galybė žmonių. Jie linksmindavosi, diskutuodavo, mėgaudavosi svaigiaisiais gėrimais bei įvairiausiais patiekalais.

„Visi tie menininkai, rašytojai, kinematografininkai buvo tėvo draugai, kurie mėgdavo lankytis mūsų namuose. Jau tuo metu aš su jais susipažinau. Kad ir kaip būtų keista, netgi dabar dauguma mano tėvo draugų yra ir mano draugai. Aš su jais visada randu bendrą kalbą. Kaip ir su tėvu“, — kalbėjo S.Mekas.

Sebastianas užaugo Manhetene, Soho menininkų kvartale, kur J.Mekas šimto metų senumo dvylikaaukštyje turi butą. Tas butas šeštajame aukšte — vienas maždaug keturiasdešimties metrų ilgio ir trylikos metrų pločio kambarys, kuriame stovi tik būtiniausi baldai.

Sebastianas savo vaikystės namus vadina idealia vieta augti ir bręsti.

„Aš užaugau įdomioje ir laimingoje šeimoje“, — šypsojosi jaunas vyras, pasaulį išvydęs tada, kai tėvui buvo 58-eri.

Garbus amžius — privalumas

J.Mekas airių kilmės amerikietę Hollis Melton vedė 1974 metais, būdamas 52-ejų. Jaunavedžiai greitai susilaukė pirmojo vaiko — dukters Oonos.

H.Melton buvo baigusi bibliotekininkystės mokslus, ilgą laiką domėjosi fotografija bei herbalistika — mokėsi gydyti vaistažolėmis. Garbus tėvo amžius sūnui buvo tik privalumas.

„Tėvas mane auklėjo turbūt panašiai kaip motina jį auklėjo Lietuvoje. Be to, jis jau galėjo su manimi pasidalyti didžiule gyvenimo patirtimi. Jonas dažnai man pasakodavo apie savo gimtinę Semeniškius (kaimas Biržų rajone. — Red.), kuriuos aprašė eilėraščių knygoje „Semeniškių idilės“. Jis man buvo labai jautrus ir švelnus tėvas“, — vaikystės prisiminimais dalijosi Sebastianas.

Apie savo motiną Sebastianas kalbėjo irgi gražiais žodžiais kaip ir apie tėvą.

„Mano motina savo charakteriu labai panaši į tėvą. Ji turi kažko poetiško bei švelnaus. Galbūt ji rašo eilėraščius, bet jų niekada neskelbė. Ji dievina kiną, nors niekuomet nelaikė kameros rankose“, — pasakojo Sebastianas.

Domisi literatūra ir kalbomis

S.Mekas neseniai baigė matematikos ir astrofizikos mokslus. Jis studijavo keliuose Amerikos ir Didžiosios Britanijos universitetuose.

Pašnekovas matematiką vadina puikiu gyvenimo pagrindu, bet nežino, ar nori savo ateitį susieti su tiksliaisiais mokslais.

„Kol kas esu kryžkelėje ir nežinau, kuriuo keliu eiti. Matematika — puiki pradžia, bet tikrai ne pabaiga. Juolab kad aš labai domiuosi literatūra, poezija, kalbomis“, — prisipažino Sebastianas, šiuo metu išgyvenantis esminių pasirinkimų laikotarpį.

Kalbomis J.Meko sūnus susidomėjo studijuodamas universitete. Ten jis pramoko lotynų ir senovės graikų kalbų. Vėliau įniko į italų ir prancūzų, o visai neseniai pasinėrė į kinų kalbą, apie metus jos mokėsi Kinijoje.

Moka lietuviškai skaityti

Sebastianui kinų kalba — kol kas lengvesnė nei lietuvių. Bet jaunas vyras ateityje tikisi laisvai kalbėti ir gimtąja tėvo kalba.

„Kol kas lietuviškai aš temoku skaityti. Tiesa, nieko nesuprantu ir nežinau, kur padėti kirčius“, — šyptelėjo Sebastianas. Tada jis pagriebė šalimais gulinčią tėvo eilėraščių knygą ir visai gražia lietuvių kalba perskaitė kelias eilutes.

„Juk aš užaugau su lietuviškais garsais ausyse. Mūsų namuose nuolat skambėdavo lietuvių kalba“, — teigė Sebastianas.

Jis džiaugiasi, kad viešėdamas Lietuvoje gali patobulinti šios sudėtingos kalbos žinias.

Kūrybos ambicijos — ateičiai

Ar Sebastianas turi kūrybinių ambicijų? Galbūt jis rašo ar filmuoja?

„Niekada nesakau „niekada“. Gali būti, kad ateityje griebsiuosi plunksnos arba kino kameros. Tačiau kol kas man tik 25-eri. Mane tartum lavina užgriuvo įvairiausios gyvenimo galimybės. Kol kas man reikia apmąstyti praeitį bei kaupti patirtį“, — kalbėjo S.Mekas.

Paklaustas, ar ateityje norėtų būti toks garsus kaip tėvas, Sebastianas prisipažino, kad niekada nėra apie tai susimąstęs.

„Nuostabu, kai esi pripažįstamas dėl kūrybos. Bet populiarumas turi ir trūkumų. Garsūs kūrėjai privalo bendrauti ne tik su savo draugais, bet ir su gausybe nepažįstamų žmonių, žurnalistų. Tačiau žinau, kad garsūs žmonės yra girdimi, todėl jie privalo spinduliuoti ir skleisti gerumą“, — svarstė S.Mekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.