Pavasarį pasitikite su Kauno miesto simfoniniu orkestru

Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) kalendorinį pavasarį pasitinka koncertais, kuriuose solistai bei instrumentininkai klausytojus džiugins atliekamais kūriniais bei kvies į savo sielas įsileisti taip pasiilgtos muzikinės šviesos.

Kauno miesto simfoninis orkestras parengė įdomių programų.
Kauno miesto simfoninis orkestras parengė įdomių programų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-01 16:14

Todėl jau kovo 1-ąją dieną vyksiantį koncertą kolektyvas pavadino „Simfoniais paveikslais“. Šio koncerto solistas – tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas. Orkestrui bei solistui diriguos svečias iš Latvijos Atvaras Lakstigala.

Koncerto programoje skambės trys įspūdingi kūriniai. Pirmasis – vokiečių romantiko Johanneso Brahmso Antroji simfonija D-dur. Antrasis, kuriame solo partiją atliks pianistas K.Uinskas, – vienas dažniausiai atliekamų Sergejaus Rachmaninovo kūrinių Rapsodija Paganini tema, op. 43.

Kai S.Rachmaninovas rašė Rapsodiją Paganini tema, jam buvo per 60 metų ir po nesėkmingos Ketvirtojo koncerto premjeros aštuonerius metus negalėjo rašyti savo mėgstamiausiam instrumentui. Po tokios pertraukos Rapsodija iššovė lyg šventinis fejerverkas – energinga, ryški, žaižaruojanti siautulingais pasažais.

Trečiasis koncerto programoje skambės rusų kompozitoriaus Modesto Musorgskio simfoninis paveikslas „Naktis Raganų kalne“. Koncertas vyks 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kovo 8 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje KMSO rengia koncertą, kuriame klausytojus džiugins net trys solistai, kurie smuiko, violončelės bei orkestro garsų derme skatins bent trumpam pamiršti kasdienius rūpesčius ir pasinerti į jautriausius sielos slėpinius. Tai – Edwinas E.S.Kimas (smuikas, Pietų Korėja), Vytautas Sondeckis (violončelė) ir dirigentas Vilmantas Kaliūnas. Skambės Artūro Mikoliūno, J.Brahmso ir Ludwigo van Beethoveno opusai.

Smuikininkas iš Pietų Korėjos E.E.S.Kimas aktyviai koncertuoja visame pasaulyje. Ne kartą atliko koncertus didžiausiose Čekijos, JAV, Šveicarijos, Vokietijos, Austrijos, Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių koncertų salėse. Todėl be galo džiugu, kad šį sąrašą papildys ir Lietuvos vardas.

Nuo 2012 m. E.E.S.Kimas yra Lecho klasikinės muzikos festivalio meno vadovas. Šis kasmetis festivalis išskirtinis tuo, kad jame apsilanko Europos karališkosios šeimos bei kiti svarbūs asmenys. Taip pat jis pritraukia visuomenės dėmesį visoje Europoje. Tam didelės įtakos turi ir tai, kad būtent E.E.S.Kimas yra šio festivalio meno vadovas ir festivalyje pasirodo kaip solistas. Nuo 2012 metų Edwinas yra Seule įsikūrusio „Hanyang“ universiteto profesorius.

Dar vienas koncerto solistas – tarptautinių konkursų laureatas, Šiaurės Vokietijos radijo orkestro koncertmeisteris, tarptautinį pripažinimą pelnęs violončelininkas V.Sondeckis. Jis koncertuoja su įvairiais prestižiniais orkestrais didžiausiose koncertų salėse. Koncertinėse turnė po Europą Vytautas susilaukė tarptautinio pripažinimo. Šiandien jo talento gerbėjų būrio galėtų pavydėti daugelis muzikų.

Dirigentą V.Kaliūną nuo ketverių metų tėvas ėmė mokyti groti pianinu, o vėliau Vilmantas pasirinko obojaus ir dirigavimo specialybes. Įsimintini susitikimai su garsiais dirigentais bei dažni lankymaisi Christopho Eschenbacho, Thomaso Hengelbrocko ir Claudio Abbado repeticijose, daugybė meistriškumo kursų, asistavimas prof. Karlui Heinzui Bloemeke, prof. Lutzui Köhleriui ir jo talento skatintojui prof. Jormai Panulai paskatino V.Kaliūną lemiamam posūkiui: 2010 metais jis žengė ant dirigento pakylos.

Dirigavimo paslapčių mokėsi pasaulinio garso dirigentų kalve vadinamoje Veimaro muzikos akademijoje pas prof. Nicolas Pasquet. Šiandien dirigentas diriguoja platų repertuarą Vokietijoje ir užsienyje bei yra KMSO darigentas. Jis klausytojų mylimas už išskirtinę atlikimo techniką, išraiškingumą bei neribotą charizmą.

Pirmosiomis 2018 m. liepos mėnesio dienomis Kaune viešėjo įspūdingo balso sopranas Veronika Dzhioeva. Džiugu, kad ji pasirinko būtent Kauno simfoninį orkestrą kartu įrašyti savo solinę kompaktinę plokštelę, kurioje skambės gražiausios arijos iš Giuseppe Verdi, Francesco Cilea, Giacomo Puccini ir kitų kompozitorių operų.  Per pirmąją viešnagę Kaune, pakviesta KMSO vadovo Algimanto Treikausko, solistė sutiko į šį miestą atvykti dar kartą ir čia surengti koncertą.

Sopranas ne kartą vienoje scenoje pasirodė su pasaulinį pripažinimą pelniusiu baritonu Kostu Smoriginu. Todėl šiame koncerte sopranas ir baritonas taip pat pasirodys kartu. Solistams ir orkestrui diriguos vyriausiasis KMSO dirigentas Konstantinas Orbelianas.

Kauno simfoninis orkestras kviečia klasikinės muzikos gerbėjus nepraleisti šio išskirtinio koncerto, nes tai puiki proga pasimėgauti užburiančio soprano ir išskirtinio baritono atliekamų arijų. Koncertas vyks kovo 15 d. 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.