Užgavėnės Kaune: kuo baisesnė kaukė - tuo geriau

Žiemą kauniečiai tradiciškai varys veidus slėpdami po Užgavėnių kaukėmis. Žmonės jų dairosi prekyvietėse ar menininkų dirbtuvėse. O kaip kaukę pasigaminti patiems?

J.Margevičienė tvirtino, kad pasigaminti Užgavėnių kaukę gali kiekvienas, net neturintis medinio kaukės ruošinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Margevičienė tvirtino, kad pasigaminti Užgavėnių kaukę gali kiekvienas, net neturintis medinio kaukės ruošinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paruoštą kaukę galima dažyti dažais, apklijuoti kailio gabalėliais, pakulomis.
Paruoštą kaukę galima dažyti dažais, apklijuoti kailio gabalėliais, pakulomis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2019, 9:26 AM

Persirengėliai praėjusį savaitgalį buvo užplūdę Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodą, kur vyko Užgavėnės.

Jų netrūks ir šiandien Lietuvos liaudies buities muziejuje bei antradienį įvairiose Kauno miesto ir rajono vietose šurmuliuosiančiose žiemos išvarymo šventėse.

Linksmybių kauniečiai neįsivaizduoja be velnių, ožių, arklių, raganų, daktarų, žydų, čigonų, vengrų, kaliausių, Lašininių ar Kanapinių kaukių. Kas dar jų neturi, gali susikurti ir pasigaminti.

Taiko papjė mašė techniką

Kauno tautinės kultūros centro teatro studijoje ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, kiti kauniečiai jau kelintą savaitę ruošiasi Užgavėnių šventei.

Studijos vadovė Judita Margevičienė tikino, kad kauniečiai šioje vietoje nuo metų pradžios pagamino šimtus kaukių.

„Užgavėnių kaukes senovėje lietuviai gamino iš medžio, beržo tošies, pakulų, kailio, siūlų. Mes kaukes gaminame papjė mašė technika. Galbūt skamba sudėtingai, tačiau viskas labai paprasta“, – kalbėjo J.Margevičienė.

Tautodailininkai studijos lankytojams iš medžio išdrožė ruošinius, ant kurių vandeniu skiestu lipalu net aštuoniais sluoksniais klijuojamas sudrėkintas popierius.

Kad kaukė gerai išdžiūtų, įprastai prireikia maždaug trijų parų. Po to ji dekoruojama: dažoma guašu, puošiama kailiu, lino skiautėmis ar pakulomis, siūlais, vilna, įvairiais audiniais, mezginiais.

Įtaiso ragus ar gumbą

„Kaukę gali pasigaminti kiekvienas, net neturintis medinio kaukės ruošinio. Tam puikiai tiks trijų litrų stiklainis. Dar reikia turėti plastilino arba molio, laikraščių, balto popieriaus, popierinių rankšluosčių, vandens ir lipalo“, – aiškino menininkė.

Gaminant kaukę ant stiklainio iš plastilino reikia suformuoti nosį, lūpas, smakrą, skruostus ir antakius. Jeigu norite, net ir raukšles. Tuomet kaukė bus įdomesnė.

Kad paruošta kaukė gerai nusiimtų, ant suformuoto veido galima uždėti ploną polietileno maišelį arba maistinės plėvelės. Ir teatro studijoje, ir namuose kaukę galima dekoruoti, kaip tik leidžia fantazija.

„Paruoštą kaukę galite dažyti dažais, apklijuoti kailio gabalėliais, pakulomis, iš storų siūlų padaryti personažui ūsus, antakius ir plaukus.

Dažnai kaukių gamintojai viršugalvyje įtaiso gumbą, apgamą ar medžio ragus“, – mokė J.Margevičienė.

Naudoja ir kiaušinių dėklus

Užgavėnių kaukes kauniečiai gamina ir dar paprasčiau. Jų galima sukurti iš batų ar kitų pailgos formos dėžių, net kiaušinių dėklų. Tam pakanka išpjauti ar prakirpti kiaurymes akims, nosiai ir burnai, o tada kaukę nudažyti, apklijuoti kailiais, audiniais arba siūlais.

Kad taptų velniais ar nuskurusiomis elgetomis, išradingi kauniečiai per Užgavėnes velkasi ne pirmos jaunystės kailinius, ant galvų deda kepures, riša skaras, naudoja perukus.

Svarbiausia, kad persirengėliai būtų kuo baisesni, kad išvytų iš kiemo žiemą, tamsą ir negeroves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.