„Oskaro“ laureatės Olivios Colman kelias: nuo valytojos iki ekrano žvaigždės

Trys karalienės, žvalgybos agentė ir daugybė komiškų vaidmenų – toks britų aktorės Olivios Colman (45 m.) kūrybinis kraitis. O jos auksinių apdovanojimų kolekciją praėjusią savaitę papildė „Oskaras“ už geriausią pagrindinį vaidmenį filme „Favoritė“.

O.Colman juokavo, kad „Oskarą“ laikys lovoje tarp savęs ir vyro.<br>AP nuotr.
O.Colman juokavo, kad „Oskarą“ laikys lovoje tarp savęs ir vyro.<br>AP nuotr.
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“. <br>Kadras iš filmo.  
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“. <br>Kadras iš filmo.  
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“.  <br>Kadras iš filmo.  
Britų aktorė O.Colman – karalienė Ona komiškoje dramoje „Favoritė“.  <br>Kadras iš filmo.  
Emma Stone ir Olivia Colman komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Emma Stone ir Olivia Colman komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Rachel Weisz ir Olivia Colman komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Rachel Weisz ir Olivia Colman komiškoje dramoje „Favoritė“.<br>Kadras iš filmo.  
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 2:52 PM

Atsiimdama apdovanojimą per „Oskarų“ ceremoniją „Dolby“ teatro scenoje Los Andžele O.Colman nesulaikė ašarų ir pasakė bene nuoširdžiausią bei jautriausią tą vakarą padėkos kalbą.

Artistė skyrė ją savo šeimai, kolegoms ir visoms mergaitėms, svajojančioms apie aktorystę: „Visoms mažoms mergaitėms, svajojančioms atsidurti ekrane, – jūs niekada nežinote! Kai dirbau valytoja, tiek daug kartų save ten įsivaizdavau.“

Tai, kad širdis linksta į aktorystę, Olivia suprato dar vaikystėje. Tačiau baigusi mokyklą ji įstojo į pedagogikos koledžą prie Kembridžo universiteto, kad viską apgalvotų, apsižvalgytų ir parengtų tėvus, kurių visai nežavėjo jos kūrybinės nuotaikos.

Jie neturėjo nieko bendra su scenos menu: motina Meri Colman buvo medicinos sesuo, tėvas Keithas Colmanas – inžinierius geodezininkas.

Apmąstymai ilgai netruko. Kembridže ji įsimylėjo teisės studentą Edą Sinclairą, taip pat pametusį galvą dėl aktorystės, ir drauge su juo leidosi į „ilgą ir malonią kelionę“, kuri prasidėjo dramos mokykloje Bristolyje. Tiesa, būsimas vyras pakeliui persikvalifikavo į rašytojus, tačiau tai nesutrukdė jiems likti kartu.

O.Colman karjera susiklostė ne iš karto. Baigusi studijas ji ištisus metus vaikščiojo į aktorių atrankas, bet taip nieko ir nepešė. Kad turėtų ką veikti, dirbo sekretore ir valytoja, tačiau svajonės neišsižadėjo.

„Galimybė anketoje parašyti, kad esu aktorė, – viskas, ko man reikėjo gyvenime“, – prisiminė ji.

Pirmą epizodinį vaidmenį seriale „Bruiser“ 2000-aisiais Olivia laikė likimo dovana. Ilgainiui vaidmenys darėsi didesni, projektai – solidesni. O.Colman išgarsino filmai „Omaras“, „Tiranozauras“ ir, žinoma, mini serialas „Naktinis administratorius“.

Einant į susitikimą su „Naktinio administratoriaus“ prodiuseriais aktorę kamavo klausimas, ką daryti: ar sąžiningai prisipažinti, kad laukiasi, ir greičiausiai netekti vaidmens, ar nieko nesakyti ir žinią pranešti filmavimo įkarštyje, kai nėštumo nebepavyks nuslėpti, bet ir kelio atgal nebebus?

Galiausiai nutarė elgtis garbingai ir abi pusės nė kiek nepralošė. Serialo kūrėjai gavo puikią aktorę, kuri filmavimo pabaigoje, būdama jau aštuntą mėnesį nėščia, nekvaršino galvos kaprizais (tik pageidavo filmavimo vietose daugiau kėdžių, kad visada galėtų prisėsti), o O.Colman – pirmą Auksinį gaublį.

Beje, jau dvejus metus sklando kalbos, kad O.Colman taps naujuoju Džeimsu Bondu.

Vieni pirmųjų apie tai prabilo šio BBC serialo gerbėjai: scena, kurioje O.Colman herojė žvalgybos bendradarbė susidoroja su vienu Hugh Laurie herojaus siųstų samdomų žudikų, paskatino kai kuriuos pusiau juokais tvirtinti, kad naujas agentas 007 surastas.

O iškart po to, kai O.Colman gavo „Oskarą“ už geriausią pagrindinį vaidmenį, kaip rašė „The Independent“, statymų už jos galimybes sukurti vaidmenį bondiadoje koeficientas lažybų kontorose nusistovėjo apie 20/1.

Dar vienas svarus jos vaidmuo – filme „Favoritė“, pelnęs jau kelis apdovanojimus, tarp jų ir „Oskarą“. Aktorė vaidina karalienę Oną, užmezgusią meilės ryšius su dviem dvariškėmis.

Tai režisieriaus Yorgos Lanthimos komiška kostiuminė drama. Veiksmo laikas – XVIII amžiaus pradžia. Anglija kariauja su Prancūzija, tačiau gyvenimas karalystėje nesustoja. Į sostą sėda liguista karalienė Ona, o vadovauti šaliai imasi jos artima draugė ledi Sara.

Kai rūmuose atsiranda nauja tarnaitė Abigailė, Sara neatsispiria jos žavesiui ir ima ją globoti. Abigailei tai galimybė grįžti prie aristokratiškų šaknų.

Kai tik Sara pavargsta tvarkyti karo ir taikos reikalus, Abigailė tampa geriausia karalienės padėjėja šiais reikalais. Tvirtėjanti draugystė su Ona suteikia naujajai favoritei galimybę patenkinti asmenines ambicijas. Ir geriau nestoti jai skersai kelio.

Garsios aktorės karališkasis gyvenimas tuo nesibaigia: filme „Haid parkas prie Hadsono“ ji įkūnijo karalienę motiną Elžbietą, o dabar jai teks vaidinti jos dukterį – brandaus amžiaus karalienę Elžbietą seriale „Karūna“. Po dviejų sezonų ji išstūmė iš sosto aktorę Claire Foy – ši nebetiko dėl amžiaus.

„Pasiūlymas prisidėti prie šio serialo komandos paglostė savimeilę ir sujaudino, – prisipažino O.Colman. – Vaidinti po Claire bus sunku – ji yra geniali artistė.“

Kad įsigyventų į vaidmenį, Olivia valandų valandas žiūrėjo karalienės Elizabeth II vaizdo įrašus ir ankstesnes juostos serijas. Dabar tą laiką ji juokais vaidina „mokslo tiriamuoju darbu“: „Aš išanalizavau monarchės balso intonacijas ir akcentą, mokiausi kopijuoti eiseną. Galiausiai virtau moterimi, kuri vaikščioja greičiau kaip nuvargęs fermeris, o ne kaip karalienė, bet tokia gyvenimo tiesa.“

Olivia – ne tik talentinga aktorė. Kolegos noriai kartu dirba ir dėl jos būdo. Po filmo „Geležinė Ledi“, kuriame O.Colman vaidino Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher dukterį, pagrindinio vaidmens atlikėja Meryl Streep pavadino ją „dieviškai talentinga“.

Aktorius Davidas Tennantas, atvaidinęs trijuose detektyvo „Brodčiorčas“ sezonuose, prisipažino laukiantis nesulaukiantis, kad vėl gaus pasiūlymą filmuotis kokiame nors filme su O.Colman.

Kai Emmos Stone paklausė, ką mananti apie savo partnerę O.Colman „Favoritėje“, ji atsakė: „Galima sakyti, kad aš ją įsimylėjau.“ O Rachel Weisz pridūrė, kad dievina kolegę už juodąjį humorą.

Olivia nepraleido progos pajuokauti ir per Auksinių gaublių teikimo ceremoniją. Atsiimdama statulėlę ji visiems pranešė, kad „buvo labai smagu mylėtis su E.Stone“.

Pati O.Colman save laiko pernelyg emocinga ir priekaištauja sau, kad dažnai pasiduoda jausmams – net filmavimo aikštelėje.

„Štai kad ir „Brodčiorčas“, kuriame mano Eli Miler nuolat verkia... Galiausiai režisierius ėmė mandagiai mane tramdyti – girdi, man atrodo, čia visiškai ne ta scena, kurioje reikia verkti.

O kaip nepatogiai pasijutau per tėvų susirinkimą, kai mokytojas pradėjo girti mano sūnų, ir aš – savaime suprantama! – apsiašarojau nuo jausmų antplūdžio...

Vis dėlto pastaruoju metu stengiuosi mažiau drėkinti kadrus. Jeigu žiūrovams įgris mano liūdna fizionomija, negausiu vaidmenų, negalėsiu dirbti darbo, kurį taip mėgstu, – aš mirsiu iš skausmo“, – sakė artistė.

O.Colman dievina aktorystę, bet negali pakęsti populiarumo.

„Nekenčiu, kai mane atpažįsta gatvėje, todėl vengiu rodytis viešumoje. Labai keista, kai tavo ir aplinkinių padėtis nevienoda: jie tave atpažįsta, o tu jų – ne. Bet kol turiu vyrą ir vaikus (Olivia turi 11 ir 13 metų sūnus bei 3-metę dukterį. – Red.), viskas gerai“, – džiaugėsi moteris.

Jos namai – iš tikrųjų jos tvirtovė. Kartais Olivia prisimena, kaip, gavusi BAFTA premiją, tyliai paspruko nuo reporterių ir grįžo namo, kad džiaugsmu pasidalytų su vyru: „Man patinka, kai nėra pompastikos. Mes sėdėjome su Edu valgomajame, mūvėdami vilnones kojines, gėrėme arbatą ir plepėjome. Mano supratimu, tai ir yra tikroji laimė.“

Gavusi „Oskarą“ aktorė neturėjo galimybės parskubėti į namus Londone ir kaip tikra Ūkanotojo Albiono gyventoja nutarė pasielgti šiek tiek ekscentriškai.

Kaip rašė „The Sun“, žvaigždė pakvietė kelis draugus į naktinę ekskursiją po Los Andželą: tam ji išsinuomojo neoninėmis lemputėmis papuoštą šventinį autobusiuką, kuriame įrengti patogūs tamsūs baldai.

O paklausta, kur laikys auksinę „Oskaro“ statulėlę, Olivia pajuokavo: „Lovoje tarp savęs ir vyro.“

Pagrindiniai „Oskarų“ laimėtojai

Geriausias filmas – „Žalioji knyga“.

Geriausias režisierius – Alfonso Cuarónas („Roma“).

Geriausias aktorius – Rami Malekas („Bohemijos rapsodija“).

Geriausia aktorė – Olivia Colman („Favoritė“).

Geriausias antraplanis aktorius – Mahershala Ali („Žalioji knyga“).

Geriausia antraplanė aktorė – Regina King („Jei Beale gatvė galėtų kalbėti“).

Geriausias originalus scenarijus – Nickas Vallelonga, Brianas Currie ir Peteris Farrelly („Žalioji knyga“).

Geriausias adaptuotas scenarijus – Charlie Wachtelas, Davidas Rabinowichius, Kevinas Willmottas ir Spike’as Lee („BlacKkKlansman“).

Geriausias operatoriaus darbas – Alfonso Cuarónas („Roma“).

Geriausias filmas užsienio kalba – „Roma“ (Meksika).

Geriausia daina – Lady Gagos „Shallow“ („Taip gimė žvaigždė“).

Geriausia muzika, geriausi kostiumai, geriausias

dailininko darbas – Ludwigas Göranssonas, Ruth E.Carter, Hannah Beachler ir Jay Hartas („Juodoji pantera“).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?