Garsus dirigentas sudarė auksinės klasikos grojaraštį katėms

Vienas žymiausių šių laikų dirigentų 44 metų kanadietis Yannickas Nézet-Séguinas, vadovaujantis Niujorko „Metropolitan Opera“ ir Filadelfijos simfoniniams orkestrams, neseniai sudrebino internetinę žiniasklaidą neįprastu poelgiu. Jis paskelbė interneto muzikos platformose „Kačių grojaraštį“ su savo komentarais, kodėl į jį įtraukė vieną ar kitą klasikos kūrinį.

 Y.Nézet-Séguinas.<br> H.van der Woerdo nuotr.
 Y.Nézet-Séguinas.<br> H.van der Woerdo nuotr.
 Asmeninio albumo nuotr.
 Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 5:54 PM

Grojaraštis rekomenduojamas kačių ir, aišku, taip pat klasikos mylėtojams, koks yra ir pats maestro, šiuo metu prižiūrintis su savo partneriu tris murkles.

Jos, anot Yannicko, ypač mėgsta prancūzų muziką – pavyzdžiui, C.Debussy, G.Fauré ir M.Ravelio styginių kvartetus, atliekamus „Quatuor Ébène“, mat kvartetų skambesys primena trijulei Y.Nézet-Séguino partnerio Pierre'o smuikavimą namuose.

Dirigentas pažymi, kad jo gyvūnai „turi puikų skonį“ vokalinei muzikai, tad visada mielai klausosi soprano Renee Fleming su Christophu Eschenbachu įrašytų F.Schuberto dainų.

O rytinė kačių muzika yra F.Mendelssohno simfonijos, kurias Y.Nézet-Séguinas įrašė su Europos kameriniu orkestru bei RIAS kameriniu choru, mat ši energija trykštanti muzika įkvepia kates žaidimams.

Jų sprintui, maratonams, žaislinių pelių medžioklei, anot šeimininko, taip pat labai tinka I.Stravinskio/Stokowskio „Šventojo pavasario“ versija bei J.S.Bacho transkripcijos, įgrotos Y.Nézet-Séguino diriguojamo Filadelfijos orkestro.

O F.Chopino Noktiurnai, įgroti pianisto Claudio Arrau, maestro nuomone, idealiai tinka augintinių popietei. „Kartais juos netgi pagroju pats savo „Pleyel“ instrumentu namuose, kad katukai išgirstų muziką gyvai“, – komentuoja dirigentas.

Yannicko katės dar yra ir „didelės romantikės“, tad mėgsta aistringą muziką ir pavakare, – prieš nakties ramybę neatsisako S.Rachmaninovo ir pianisto Daniilo Trifonovo su Filadelfijos orkestru, diriguojamu kačių šeimininko, teikiamo adrenalino.

Mėgsta trijulė ir „tėvelio“ su šiuo orkestru atliekamą G.Mahlerio Penktąją simfoniją. Be to, kiekviena katė turi savo mėgstamą jos dalį: Rodolfas dievina pirmąją, Melizanda – Adagietto, o Rafa leipsta nuo finalo.

„Kaip turbūt pastebėjote, mūsų katės pavadintos operų personažų vardais, ir jos tikrai mėgsta operą“, – atkreipia dėmesį dirigentas. Anot jo, su Europos kameriniu orkestru ir bosu baritonu Luca Pisaroni jo įrašytas W.A.Mozarto šedevras „Figaro vedybos“ – augintinių repertuaro pažiba.

Tuo metu žmonių bandymai imituoti kačių žodyną, dirigento teigimu, ne itin pavykę, – tai liudija ir G.Rossini „Kačių duetas“ su Elisabeth Schwarzkopf. Jo trijulė mielai klausosi tik todėl, kad darkart įsitikintų savo pranašumu.

Pasak Yannicko, kai dar buvo gyvas jo katinas Pelėjas, jis meilindavosi Melizandai skambant Debussy operos melodijoms, įgrotoms pianisto Seong-Jin Cho. O pirmasis maestro katinas Parsifalis buvo „tikras R.Wagnerio muzikos žinovas“ – jis galėdavo išklausyti visą (penkių valandų trukmės) „Parsifalį“, įamžintą Vienos filharmonijos orkestro, diriguojamo Sero George'o Solti.

Anot dirigento, vokišką muziką dievina ir itališku vardu pavadintas Rodolfas, kai ji yra tokia turtinga ir spalvinga kaip R.Strausso simfoninės poemos, įrašytos Herberto von Karajano su Berlyno filharmonijos orkestru.

Į grojaraštį pateko ir visos A.Brucknerio simfonijos, įgrotos Y.Nézet-Séguino su Monrealio „Orchestre Métropolitain“. „Gal ir keista, bet tai – visų mūsų kačių hitas! Ši kosminė muzika perteikia Žemės ir gamtos harmoniją, kuri apima ir … augintinius!“ – aiškina muzikas.

Ir, žinoma, katės nėra abejingos talentingiems šeimininkų draugams. Pavyzdžiui, Filadelfijoje gyvenančiai, anot Yannicko, vienai iškiliausių šių laikų kompozitorei Jennifer Higdon, kuri taip pat yra aistringa gyvūnų mylėtoja. „Mūsų katės jaučia jos muzikos savitumą“, – neabejoja maestro, kartkartėmis pasiūlantis augintinėms paklausyti smuikininkės Hilary Hahn su Vasilijaus Petrenko diriguojamu Karališkuoju Liverpulio filharmonijos orkestru įrašytų J.Higdon ir P.Čaikovskio Smuiko koncertų.

O tobula lopšinė prieš miegą Y.Nézet-Séguino augintinėms yra J.Brahmso Kvintetas su klarnetu, įgrotas artimo jo bičiulio klarnetininko Andreaso Ottensamerio su kolegomis vengrais. „Andy neprieštaraus: klarnetas yra kačių instrumentas! Mūsų mažieji draugai dievina klarneto muziką!“ – tvirtina maestro.

Parengė Austė Radžiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.