Rūpesčiai dėl Centrinio pašto: ką daryti su unikaliu statiniu?

Architektūros, paveldosaugos, istorijos, turizmo ir kitų sričių žinovai susirinko į kūrybines dirbtuves „Kauno centrinis paštas“, kurių metu ieškota geriausių sprendimų, ką daryti su unikaliu statiniu.

Kūrybinėse dirbtuvėse mėginta ieškoti geriausių statinio pritaikymo galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kūrybinėse dirbtuvėse mėginta ieškoti geriausių statinio pritaikymo galimybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 7:20 PM

Kūrybinės dirbtuvės – tai atvira įvairių specialistų susitikimų erdvė, kurioje į bendras diskusijas, idėjų dirbtuves, meno, kultūros ir verslo veiklai susitinka įvairių sričių profesionalai, verslo ir kultūros iniciatyvų atstovai, kartu kuriantys pašto išsaugojimo, aktualizavimo ir pritaikymo strategijas.

Šių Lietuvos architektų sąjungoje vykusių kūrybinių dirbtuvių objektu tapo į Europos paveldo ženklo sąrašą įrašytas, UNESCO Pasaulio paveldo paraiškoje minimas Kauno centrinio pašto pastatas, stovintis Laisvės alėjoje.

Šiuo metu statinys priklauso valstybės valdomai įmonei Lietuvos paštui, kuri naudoja tik dalį pastato.

Jo būkle susirūpinta po to, kai šių metų sausio 14-ąją vėlai vakare dėl trūkusio vandentiekio vamzdžio buvo užtvindytos statinio patalpos. Vamzdis trūko pačiame jo viršuje, todėl vanduo tekėjo iki pat pirmojo aukšto grindų.

Tąkart avarija įvyko dėl vamzdyje užšalusio vandens, mat dalis didelio statinio patalpų žiemą nėra šildomos.

Kauno valdžia paprašė skubiai pateikti planą, ką ketinama daryti su unikaliu tarpukario pastatu. Lietuvos pašto vadovybė pranešė, kad jį norima parduoti, tačiau vėliau nuomonę pakeitė.

Premjeras Saulius Skvernelis užsiminė, kad Kauno centriniame pašte galėtų įsikurti valstybės įstaigos, o garsūs Kauno kultūros žmonės anksčiau buvo pateikę pasiūlymą šiame pastate įrengti art deco meno muziejų.

Pašto pastato statyba prieškario metais kainavo apie 1,5 mln. litų, dar 250 tūkst. litų išleista papuošimams ir įrenginiams. Tuo metu tai buvo įspūdinga pinigų suma. Darbai visiškai užbaigti 1932 metais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.