Lietuvių vargonininkas surengė 7 vargonų koncertus didžiosiose JAV ir Kanados katedrose

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį lietuviai minėjo ne vien Lietuvoje, šventimo idėjų pasipylė ir iš pasaulio lietuvių. 

Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Koncerto akimirka.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gražina Montvidaitė

May 22, 2019, 4:05 PM, atnaujinta May 22, 2019, 4:06 PM

Svarstant, ką paskirti Lietuvai šimtmečio proga, muzikas, vargonininkas Virginijus Barkauskas, gyvenantis JAV, sugalvojo padovanoti septynių koncertų ciklą. Dovanodamas savo talentą ir grojimo meistrystę, pradėtą ugdyti dar studijuojant Lietuvoje, subrendusį Amerikoje, V.Barkauskas šventiniams koncertams būrė vietos tautiečių bendruomenės narius bei garsino Lietuvos vardą Amerikoje ir Kanadoje.  

Vargonininkas, dirbantis šv. Elžbietos parapijoje, Niujorke, gimė ir mokslus baigė Lietuvoje. Studijuodamas paskutiniame kurse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, V. Barkauskas gavo JAV vyskupų konferencijos stipendiją stažuotis Šv. Juozapo koledže (St. Joseph‘s College, Indianos valstijoje), suteikusią galimybę tobulinti savo amatą pas žinomą vargonininką ir kompozitorių, profesorių Philipą Gehringą. Po studijų vargonininkui pavykus įsitvirtinti už Atlanto, su šeima ten gyvena jau dvidešimt septintus metus. 

Mintis rengti koncertus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio proga kilo praėjusiais metais gavus vietą Prisikėlimo katedros (Cathedral of the Incarnation) Niujorke koncertų programoje. Koncertas buvo paskirtas Lietuvai  kovo 11-ąją ir sumanyta artimiausius koncertus paskirti būtent šimtmečio progai. 

Be jau minėtos Prisikėlimo katedros, kur įžanginį žodį tarė atstovė iš Jungtinių Tautų misijos Niujorke, vargonininkas koncertų ciklo metu grojo Šv. Patriko katedroje (St. Patrick‘s Cathedral) Niujorke, kurioje V. Barkauskas buvo pirmas grojęs lietuvis, Nekaltojo Prasidėjimo bazilikoje (Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception) Vašingtone, kur sveikinimo kalbą pasakė atstovė iš Lietuvos Ambasados Vašingtone. Taip pat Šv. Juozapo koplyčioje (St. Joseph Oratory) Monrealyje, Kanadoje. Šioje koplyčioje muzikui teko garbė groti instrumentu, įtrauktu į garsiausių pasaulio vargonų dešimtuką. 

Su obojininku, profesoriumi Robertu Beinariu vargonininkas grįžo į Prisikėlimo katedrą Niujorke su spalvingesne programa, o duetą pasveikino ir įžanginį žodį tarė Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Niujorke atstovė. Dar vienas dueto koncertas įvyko Pitsburge, Šv. Pauliaus katedroje (St. Paul Cathedral). 

Programoms pasirinkti lietuvių bei užsienio kompozitorių kūriniai, atskleidžiantys vargonų muzikos grožį ir instrumento savitumą. Dueto koncertuose, grojant su obojumi, programą teko papildyti. Koncertų ciklo metu atlikti ne tik gerai žinomų kompozitorių, kaip Juozo Naujalio, Juliaus Juzeliūno, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai, bet ir jaunesnių kompozitorių, kuriančių muziką šiais laikais, pavyzdžiui, Giedriaus Svirlainio ar Vaidos Striaupaitės-Beinarienės. Didžioji dalis lietuvių kompozitorių kūrinių buvo premjeros JAV, ar bent miestuose, kur jie buvo atlikti. 

Koncertų datos derintos prie šventovių planuojamo koncertų grafiko ir per 2018 metus įvyko šeši koncertai. Šių metų balandžio 7 dieną vargonininkas tautiečius ir vietinių bendruomenių narius sukvietė galingam baigiamajam koncertui Nacionalinėje katedroje (National Cathedral) JAV sostinėje, Vašingtone. Tai antras pagal dydį bažnytinės paskirties pastatas JAV ir ketvirtas didžiausias statinys Vašingtone. 

Šis koncertų ciklas, tai sveikinimas Lietuvai ir paminklas pasaulio lietuviams, demonstruojantis, kad siekiant aukštumų ir gerovės bet kur pasaulyje, meilė tėvynei gali tapti vidinės jėgos varikliu, generuojančiu idėjas bei iniciatyvas, garsinančias Lietuvos vardą visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.