Dėl kino pamišusio korėjiečio svajonė išsipildė Kanuose

„Dėl kino esu pamišęs nuo 12 metų“, – Kanų kino festivalyje ištarė korėjietis Bong Joon-ho, iškėlęs į viršų Auksinę palmės šakelę.

Auksinę palmės šakelę Pietų Korėjos režisieriui Bong Joon-ho Kanuose įteikė prancūzų garsenybė C.Deneuve.<br>„Scanpix“ nuotr.
Auksinę palmės šakelę Pietų Korėjos režisieriui Bong Joon-ho Kanuose įteikė prancūzų garsenybė C.Deneuve.<br>„Scanpix“ nuotr.
Geriausia aktore buvo paskelbta E.Beecham.
Geriausia aktore buvo paskelbta E.Beecham.
 Geriausias aktorius – A.Banderasas.
 Geriausias aktorius – A.Banderasas.
 ong Joon-ho „Parazitas“.<br> Filmo kadras.
 ong Joon-ho „Parazitas“.<br> Filmo kadras.
 ong Joon-ho „Parazitas“.<br> Filmo kadras.
 ong Joon-ho „Parazitas“.<br> Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-05-29 10:53

72-ajame Kanų kino festivalyje praėjusį šeštadienį paaiškėjo, kad 49-erių Bong Joon-ho filmas „Parazitas“ įeis į Pietų Korėjos istoriją kaip pirmoji šios šalies juosta, pelniusi Auksinę palmės šakelę – pagrindinį prestižinio festivalio prizą.

Rinkdama Auksinės palmės šakelės laureatą žiuri, kuriai vadovavo keturiais „Oskarais“ ir dviem Auksiniais gaubliais už filmą „Žmogus-paukštis“ apdovanotas Meksikos režisierius, prodiuseris ir scenaristas Alejandro Gonzalezas Inarritu, buvo vieninga.

Gyrė už žanrų samplaiką

Pasak A.Gonzalezo Inarritu, devyniems komisijos nariams šis filmas buvo labai netikėtas ir paliko neišdildomą įspūdį, o bėgant laikui jis tik stiprėjo.

Žiuri pirmininkas pagyrė režisierių už savitą žanrų samplaiką, gebėjimą kalbėti su aštriu humoru nieko neįžeidžiant ir nesmerkiant.

„Bong Joon-ho, pasakodamas apie savo šalį, užčiuopė globalias problemas.

Šiaip ar taip, mūsų sprendimą lėmė ne politinis ar socialinis, o kino meno kontekstas“, – ištarė A.Gonzalezas Inarritu.

Pats Bong Joon-ho, atsiimdamas apdovanojimą iš prancūzų kino legendos Catherine Deneuve, prisipažino, kad Auksinė palmės šakelė buvo kone viso jo gyvenimo svajonė, nes dėl kino jis pamišęs nuo 12 metų.

Pamatysime ir Lietuvoje

Juodoji komedija „Parazitas“, kaip ir praėjusiais metais Auksine palmės šakele įvertinta japono Hirokazu Kore-edos drama „Vagiliautojai“, atsigręžė į pasiturinčiųjų ir skurstančiųjų atskirtį. Tik šį kartą ne Japonijoje, o Pietų Korėjoje.

„Tą atotrūkį Bong Joon-ho pavaizdavo negailestingai aštriai, su juodojo humoro doze. Meistriška režisūra, originalus operatoriaus darbas, puikus humoras. Nenuostabu, kad filmas šiemet pripažintas geriausiu“, – sakė iš Kanų grįžusi „Kino pavasario“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

Pasak jos, „Parazitą“ lietuvių žiūrovai galės pamatyti kitų metų „Kino pavasaryje“.

Turtuoliai ir vargšai

„Parazitas“ – pirmasis Bong Joon-ho filmas korėjiečių kalba nuo 2009-ųjų, kai pasirodė jo drama „Motina“. Nuo tada režisierius dirbo Amerikoje, kur susuko trilerį „Sniego traukinys“ ir paveikią dramą „Okja“ apie mergaitės ir didžiulės kiaulės draugystę.

Bong Joon-ho filmo pavadinimas – apgaulingas. Galėtum tikėtis, kad „Parazitas“ – fantastinis siaubo filmas apie žmoniją, užsikrėtusią kosminiais organizmais. Bet iš tiesų tai – socialinė komedija, kurios siužetas, nors ir siurrealistiškai netikėtas, iš tiesų visai panašus į tiesą.

Pagrindiniai personažai – nevykėlių šeima, gyvenanti pusrūsyje ir jau nebesvajojanti apie saldesnę ateitį.

Jie dar šiaip taip prasimaitina, bet priversti gaudyti greta esančios kavinės belaidį internetą. Jie užsidirba lankstydami kartonines dėžutes picai.

Netikėtai jiems lyg iš dangaus nukrinta galimybė prasigyventi – ant slenksčio pasirodo studentas. Jis vyresniojo sūnaus, savo bičiulio, paprašo, kad jį pakeistų ir padirbėtų korepetitoriumi – pamokytų kompiuterių magnato dukterį anglų kalbos.

Padirbęs universiteto diplomą jis imasi darbo ir į absurdiškų siužeto vingių kupiną naująjį verslą įtraukia visą šeimą. 

72-ojo Kanų kino festivalio laureatai

Auksinė palmės šakelė atiteko 49 metų Pietų Korėjos režisieriui Bong Joon-ho už filmą „Parazitas“ („Gisaengchung“).

Didysis prizas atiteko 36 metų prancūzų režisierei M.Diop už filmą „Atlantas“ („Atlantics“).

Geriausiais režisieriais paskelbti broliai Lucas (65 m.) ir Jeanas Pierre’as (68 m.) Dardenne’ai už „Jaunąjį Achmedą“ („Young Ahmed“).

Prizą už geriausią scenarijų atsiėmė 40 metų prancūzų scenaristė ir režisierė C.Sciamma, pristačiusi filmą „Degančios merginos portretas“ („Portrait de la jeune fille en feu“).

Žiuri prizas atiteko dviem filmams – „Vargdieniams“ (39 metų rež. L.Ly) ir „Bakurau“ (51 metų rež. K.Mendonca Filho ir 39 metų J.Dornelles’is).

Geriausia aktore tapo 35 metų britė E.Beecham, suvaidinusi 46 metų J.Hausner juostoje „Mažasis Džo“ („Little Joe“).

Geriausiu aktoriumi išrinktas 58 metų ispanas A.Banderasas, suvaidinęs 69 metų Pedro Almodovaro filme „Skausmas ir šlovė“ („Dolor y gloria“).

Specialaus paminėjimo nusipelnė 58 metų palestinietis E.Suleimanas už filmą „Tai turbūt rojus“ („It must be Heaven“).

Auksinė kamera skirta 41 metų Gvatemalos režisieriui C.Diazui už filmą „Mūsų motinos“, kuriame narpliojamos Gvatemalos civilinio karo pasekmės.

Garbės Auksinė palmės šakelė už gyvenimo nuopelnus skirta 83 metų prancūzų aktoriui A.Delonui.

Geriausias trumpojo metražo filmas: 28 metų graikų režisieriaus V.Kekato „Distancija tarp mūsų ir dangaus“ („The Distance between Us and the Sky“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.