Atsinaujinęs „Sirenų” festivalis vėl ryšio zonoje: pristatomas aktualus šiuolaikinis teatras

„Ryšio klaida” – tokiu šūkiu teatro mėgėjus pasitinka atsinaujinęs Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos”. Tai nebus vien reklama gatvėje ar internete – interpretacijos ir klausimai apie mūsų ryšį bei jo klaidas sujungs tarptautinę ir lietuviškąją festivalio programą, būtent apie tai „Sirenos” kvies kalbėtis teatro bendruomenę ir kiekvieną, norintį prisijungti prie diskusijos. 16-osios „Sirenos” šiemet startuos rugsėjo 25 ir vyks iki spalio 13 dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 2:18 PM

Festivalio žiūrovų tradiciškai laukia pripažintų scenos meistrų darbai – į Lietuvą pirmą kartą atvyksta viena garsiausių britų šiuolaikinio teatro trupių „Forced Entertainment”, 2016 m. pelniusi  prestižinį Ibseno apdovanojimą. Trupė pristatys režisieriaus Timo Etchellso pjesę šešiolikai jaunų žmonių – „Naktis seka dieną”, joje vaidins vaikai ir paaugliai iš Lietuvos. Taip pat tarptautinėje programoje – vieni šių dienų Vokietijos ir Jungtinės Karalystės scenos favoritų, menininkų grupė „Gob Squad“, kuri į „Sirenas” atvyksta su spektakliu „Sukūrimas (Paveikslai Dorianui)”. Tai bus antroji „Gob Squad“ viešnagė Lietuvoje. Dokumentinio teatro gerbėjai turės progą išvysti savo šalį nuolat garsinančios vienos įdomiausių Argentinos teatro kūrėjų, režisierės Lolos Arias darbą „Minų laukas”.

„Pripažinti ar tik savo kelią pradedantys teatro kūrėjai kalbės apie labai žemiškus dalykus, kurie nėra ar negali būti iki galo suprasti, bet mes visuomet galime juos apmąstyti. „Ryšio klaida” – tai tas bendrasis vardiklis, kuris šiemet stumtels mus atsikratyti esamų ar primestų stereotipų, bus galimybė rimtai ar su gera ironija revizuoti praeitį ir projektuoti ateitį. Tai atlikti leis tiek „Sirenų” užsienio, tiek lietuviškoji programa”, – sako naujoji Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos” meno vadovė Kristina Savickienė, šiemet šiose pareigose pakeitusi vieną festivalio įkūrėjų Audrą Žukaitytę.

K. Savickienės teigimu, formuojant „Sirenų” programą svarstyta apie tai, kad mes nuolat ieškome ryšio su šeima, draugais, bendradarbiais, tais, su kuriais bendraujame ir kuriuos sekame socialiniuose tinkluose, netgi nepažįstamaisiais. Tie bandymai surasti ryšį, susikalbėti ne visada sėkmingi. „Artėjančio festivalio programa – tai ir savotiškas pokalbis su šviesaus atminimo Viktorija Ivanova, kuri turėjo tapti „Sirenų” meno vadove, tad šių metų programa didele dalimi yra jos nuopelnas”, – sako K. Savickienė.

„Galvojome, koks šiandien yra ryšys tarp kartų – kodėl kiekviena karta yra nesuprastoji ir kaip ji su įniršiu dekonstruoja praeitį, o tada iš tų pačių elementų kuria savo dabartį ir ateitį. „Sirenose” bus diskutuojama ir apie vaikus mūsų visuomenėje, tai, kaip juos mokome ar verčiame tapti mūsų susikurtos sistemos dalimi. Atsispiriant nuo kartų, mąstysime, kas gali būti autoritetai ar mokytojai jaunajai kartai ir koks šiandien  yra mokytojo vaidmuo – kaip mokyti jaunimą gyventi ateities pasaulyje, kurio dar negalime įsivaizduoti? Jei lengva spėlioti ateitį, tai kaip su praeitimi – ar ji, kaip ir mūsų atmintis, pasiduoda manipuliacijai?”, – iš „Ryšio klaidos” kylančius klausimus įvardija K. Savickienė.

Šių metų „Sirenų” festivalio vizualinį identitetą sukūrė iliustratorė Staselė Jakunskaitė: „Man buvo labai įdomu pateikti savo interpretaciją ryšio klaidos idėjai, kuri iš pirmo žvilgsnio tarsi siejasi su telekomunikacijų terminologija, kai žmogus nepasiekiamas, bet aprėpia daug platesnes prasmes. Mes visi paskendę savo pačių viduje, mintyse, emocijų jūroje – kintančioje tarsi vandens tėkmė, ir tuo pačiu metu kuriame ryšį su aplinkiniais, trapų ar stiprų kaip lynas, kuriuo kiekvienas iš mūsų balansuoja ieškodamas savo santykio su aplinkiniu pasauliu ar pačiu savimi”. Iš viso „Sirenų” tarptautinėje programoje bus pristatyti 6 darbai. Be jau minėtųjų, „Sirenose” bus rodomi du monospektakliai – tai indų režisierės ir aktorės Mallikos Tanejos darbas „Būk atsargi” bei palestiniečio Amero Hlehel kartu su Amiru Nizar Zuabi sukurta poetiškoji saga „Taha. Poeto gyvenimas”. Žiūrovus tapti kūrybinio vyksmo dalimi į savo „Dirbtuvę” pakvies Belgijoje reziduojanti Naujosios Zelandijos menininkė Kate McIntosh.

Jau 16-tąjį kartą pristatomoje „Sirenų” lietuviškosios programos vitrinoje – žinomi Lietuvos režisieriai ir nauji vardai: tai Yanos Ross, Oskaro Koršunovo ir Jo Strømgreno darbai, o taip pat – jaunųjų kūrėjų, Eimunto Nekrošiaus mokinių Pauliaus Markevičiaus ir Adomo Juškos spektakliai. Pirmą kartą „Sirenų“ lietuviškoje vitrinoje bus pristatomos Apeirono teatro ir Juozo Miltinio dramos teatro produkcijos.

Šiemet daug festivalio renginių vyks už tradicinės teatro scenos ribų. Tam skirtas „Sirenų klubas” – sostinėje įsikūrusiame „Kablys+Kultūra” bus rengiamos instaliacijos, koncertai, interaktyvūs meniniai vyksmai, neformalūs susitikimai su menininkais, tinklaveikos ir edukacinės veiklos teatro profesionalų bendruomenei bei vakarėliai. Svarbi „Sirenų klubo” dalis – „Nanook” rengiamos ir moderuojamos diskusijos, skirtos spektaklių ir festivalio meninės programos temoms aptarti. 

Bilietai ir abonementai į „Sirenų” festivalio tarptautinės programos spektaklius – jau prekyboje, juos galima įsigyti „Tiketos” kasose ir internetu, svetainėje www.sirenos.lt. Nuo rugsėjo bilietai į spektaklius brangs, jų kiekis dėl šiemet atnaujinamų įvairių scenos erdvių – ribotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.