Petro Repšio dirbtuvę apšvarinę plėšikai apvogė ne tik dailininką

„Tai mūsų nacionalinis turtas – apvogti esame visi“, – rašė socialiniame tinkle apie žinomo menininko Petro Repšio kūrinių vagystę pranešęs poetas Kornelijus Platelis.

 Iš dailininko Petro Repšio dirbtuvės pavogtos dvi dėžės medalių ir plakečių.<br> V.Balkūno ir "Facebook" nuotr.
 Iš dailininko Petro Repšio dirbtuvės pavogtos dvi dėžės medalių ir plakečių.<br> V.Balkūno ir "Facebook" nuotr.
 Pavogti P.Repšio medaliai.<br> "Facebook" nuotr.
 Pavogti P.Repšio medaliai.<br> "Facebook" nuotr.
 Katalogas „Petras Repšys: medaliai ir plaketės“.<br> Katalogo viršelis.
 Katalogas „Petras Repšys: medaliai ir plaketės“.<br> Katalogo viršelis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 8:30 PM, atnaujinta Jun 21, 2019, 9:30 AM

Pasak artimo P.Repšio draugo maestro Donato Katkaus, dailininkas be galo sunkiai išgyvena netektį.

„Negaliu su juo susikalbėti. Jis prarado visą savo gyvenimo darbą. Vagys nieko daugiau nepaėmė iš jo namų – tik medalius. Gali būti, kad jie susiję su kolekcininkų ir meno žinovų sluoksniais, kad čia įsipynę pažįstami žmonės“, – svarstė dirigentas.

Muziką ir kitus dailininko bičiulius stebina, kaip nusikaltėliai galėjo nepastebėti patekti į P.Repšio namą Užupyje – aplinkui yra daug kaimynų. Tiesa, dailininkas gyvena vienas, o vagystės metu viešėjo pas draugą.

Nepatvirtintais duomenimis, policija nerado įsilaužimo žymių, o iš dirbtuvės neišnešti nei vertingi daiktai, nei kūriniai, tik dvi medalių dėžės.

K.Platelio įrašu socialiniame pasidaliję žmonės spėliojo, kad vagis turėtų būti iš dailininko aplinkos. Kažkas turėjo žinoti, kad dailininkas atrinko savo vertingiausius medalius bei plaketes ir sukrovė dėžes, kurias planavo perduoti Nacionaliniam muziejui.

„Jis pats atrinko kūrinius muziejui, todėl pavogti darbai iš tiesų labai vertingi. Greitai jie turėjo atitekti muziejui, taigi – mums visiems, todėl tikrai pritariu K.Plateliui, kad vagys apvogė ne tik autorių“, – sakė P.Repšio kūrybos žinovė, menotyrininkė Giedrė Jankevičiūtė.

Humanitarinių mokslų daktarė G.Jankevičiūtė yra parengusi Lietuvos nacionalinio muziejaus katalogą „Petras Repšys: medaliai ir plaketės“, kuris išleistas 2017 metais. Paklausta, gal pavogtų darbų sąrašas sutampa su aprašytais kataloge, menotyrininkė tai paneigė.

Gali būti, kad paviešintą dingusių kūrinių sąrašą sudarė muziejaus darbuotojos, kurios ruošėsi priimti dovaną. Iš viso iš dailininko dirbtuvės pavogta 60 mažosios plastikos kūrinių. Pasak G.Jankevičiūtės, tarp jų yra ir ir tokių plakečių, kurių dailininkas sukūrė vos vieną variantą.

Menotyrininkė skeptiškai įvertino internete pasklidusią nuomonę, kad medaliai gali būti pavogti tiesiog kaip metalas.

„Metalo juose – labai mažai. Todėl kaip metalas jie visai nevertingi. Kai kurie pasidabruoti, bet ten tik dulkės, plėvelė. Vieną sidabrinį šaukštą pavogęs turėtum daugiau naudos“, – pakomentavo situaciją G.Jankevičiūtė.

Jos manymu, pavogtus kūrinius bus labai sunku parduoti kolekcininkams, nes kiekvienas rimtą kolekciją kaupiantis žmogus nori ją parodyti. O įsigijęs vogtą kūrinį to padaryti nebegalės.

Paprašyta apibūdinti P.Repšio medalių vertę lietuviškos dailės panoramoje, menotyrininkė atsakė, kad po garsiojo tarpukario Lietuvos skulptoriaus, grafiko ir medalių kūrėjo Petro Rimšos iš karto reikėtų paminėti P.Repšį.

„P.Rimša kūrė mažuosius paminklus – medalius – tuo metu, kai mūsų valstybė dar negalėjo pasistatyti didelių paminklų. Ir apskritai jis buvo pripažintas šios srities virtuozas. P.Repšys – mokytojo vertas įpėdinis“, – sakė menotyrininkė.

Dauguma P.Repšio medalių skirti svarbioms Lietuvos istorijos datoms ir iškilioms asmenybėms. Tarp pavogtų kūrinių – medalis, skirtas 1941 metų birželio 23-iosios sukilimui, taip pat partizanams atminti (miško broliams ir sesėms), Lietuvos tūkstantmečiui, Mindaugo karūnavimui ir žemaičių krikštui.

Tarp pavogtų medalių – daug skirtų žinomiems lietuvių rašytojams ir poetams. Viename jų įamžintas ir dailininko bičiulis, istorikas Alfredas Bumblauskas.

Albume „Petras Repšys“ A.Bumblauskas dailininką pristato kaip savo kolegą – istoriką:

„Viename įspūdingiausių P.Repšio kūrinių – pano „Atvaizdai pilies fone (1974 metais sukurtame „Versmės knygynui) prie senųjų Vilniaus pilių stovi vyras, moteris, vaikas, žirgas ir gaidys. Renesansinio Vilniaus fone matome renesansinius žmones, gal pasakiško miesto tarsi iš pasakų atėjusius personažus. Atrodytų, dailininkas yra ne tik Albrechto Durerio pasekėjas, bet ir rekonstruoja Vilnių jo grožio klestėjimo laikotarpiu – juk istorinę sostinę pažįstame iš fragmentiškos ikonografijos ir hipotetinių mokslinių rekonstrukcijų. Taigi Petras Repšys – istorikas“.

Pats dailininkas teigė negalintis komentuoti vagystės, kad netrukdytų policijos tyrimui. Kol kas neaišku, ar poeto paviešintas pats vagystės faktas ir paskelbtos kūrinių nuotraukos duos naudos ar sukels tik daugiau problemų tyrėjams.

Žiniasklaidoje paskelbta informacija jau yra padėjusi policijai surasti kelis asmenis, pavogusius paveikslus ir skulptūras iš sostinės galerijų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.