Koncertų cikle „Po kilimu“ – išskirtinis žinomų grupių skambesys muzikos gurmanams

Vasarą teatrams užvėrus duris iki kito sezono, Vilniaus miesto teatro „Atviras ratas“ studija sostinės Ašmenos gatvėje savo erdves užleidžia muzikai. Naujas koncertų ciklas „Po kilimu“ melomanams žada neįprastą ir itin kokybišką muzikinę patirtį – gerai žinomos, festivaliuose ir triukšminguose koncertuose dažniausiai grojančios grupės bei atlikėjai skliautuotoje „Atviro rato“ studijoje suskambės akustiškai. Koncertų ciklo lankytojai taps gyvo garso įrašų dalimi, o masiniams renginiams įprastą šurmulį pakeis išgrynintas, gurmaniškas skambesys, kurį papildys pačių muzikos autorių pasakojimai.

Pirmieji koncertų cikle į garsų gelmę liepos 24 dieną panardins „Katarsis4“ – eksperimentų nevengiantis kolektyvas, kurio atliekama muzika laviruoja tarp struktūriškai laisvų improvizacijų, akademinės muzikos bei lietuvių liaudies muzikos motyvų.
Pirmieji koncertų cikle į garsų gelmę liepos 24 dieną panardins „Katarsis4“ – eksperimentų nevengiantis kolektyvas, kurio atliekama muzika laviruoja tarp struktūriškai laisvų improvizacijų, akademinės muzikos bei lietuvių liaudies muzikos motyvų.
„Atviro rato“ studija sostinės Ašmenos gatvėje įsileis muzikos grupes.
„Atviro rato“ studija sostinės Ašmenos gatvėje įsileis muzikos grupes.
Koncertų ciklą sumanė G.Zapalskis.
Koncertų ciklą sumanė G.Zapalskis.
Daugiau nuotraukų (3)

Agnė Vidugirytė

Jul 6, 2019, 11:10 AM

Gyva muzika – tarsi klausantis per ausines

„Po kilimu“ iniciatorius ir idėjos autorius Gabrielius Zapalskis pasakojo, jog mintis rengti koncertų ciklą kilo Lietuvoje pasigedus į kokybišką muzikinę patirtį orientuotų pasirodymų.

„Man pačiam yra tekę dalyvauti tokiuose renginiuose kaip „LRT Opus Ore“ ar „Sofar Sounds“ – po jų susidarė įspūdis, jog šio formato koncertai yra išties fantastiški ir jų neabejotinai reikia daugiau“, – apie kilusią idėją pasakojo G.Zapalskis.

Anot aktoriaus ir muzikanto, „Atviro rato“ studija – tokio pobūdžio renginiams puikiai pritaikyta vieta: nedidelėje skliautuotoje salėje, kurioje telpa iki 100 žiūrovų, lengva atsiriboti nuo pašalinių trukdžių ir susitelkti į precizišką skambesį.

„Norisi, kad „Po kilimu“ įgytų atpažįstamumą ir žmonės suprastų, jog čia susirenkama tikslingai pasiklausyti muzikos, jų neblaškys dūžtantys bokalai ar ūžiantys kavos aparatai“, – teigė rengėjas. 

Ciklo „Po kilimu“ koncertus išgirsti galės ne tik keliasdešimt žiūrovų, sutilpsiančių į studiją. Kiekvienas pasirodymas bus profesionaliai įrašomas skiriant ypatingą dėmesį garso kokybei. Koncertų įrašai tinklalaidės pavidalu įsikurs internetinėje platformoje, o ilgainiui dienos šviesą turėtų išvysti ir vinilinė plokštelė, išpuoselėtą gyvo garso pasirodymo skambesį perkelsianti į audiofilų namus.

Apie muziką iš pirmų lūpų

„Po kilimu“ skambės ne tik dainos – G.Zapalskis žada prieš koncertą ir jo metu pakalbinti kūrėjus, taip dar labiau priartinant klausytojus prie muzikos.

„Interviu metu išvengsime standartinių klausimų apie tai, kada susikūrė grupė, ką reiškia jų pavadinimas ir panašiai. Gilinsimės į muziką, bandysime sužinoti, kaip atlikėjas ar grupė jaučiasi bendrame muzikos pasaulio kontekste, kaip suvokia savo muziką, ką į ją sudeda, kokia jų siunčiama žinutė. Kiekvienas girdimą muziką interpretuoja savaip, tačiau norisi išgirsti ir pačius kūrėjus“, – kalbėjo G.Zapalskis.

Anot Gabrieliaus, apsilankęs pianisto Petro Geniušo koncertuose jis suprato pasakojamos istorijos svarbą muzikos kūriniams: „Prieš kūrinius pasakoma įžanga, supažindinanti su jų istoriniu kontekstu. Man tai pasirodė labai įdomu, nes įsisąmoninus kontekstą kūrinys gali nuskambėti visiškai kitaip. Supratau, jog tai puikiai tinka ne tik klasikai, bet ir šiuolaikinei muzikai.“

Nauja koncertų erdvė miesto širdyje

Praėjusiais metais lankytojams atsivėrusi „Atviro rato“ studija, įsikūrusi teatrų lankytojams jau pažįstamoje sostinės Ašmenos gatvėje, iki šiol po savo stogu daugiausiai suburdavo teatralus, tačiau G.Zapalskis viliasi koncertų ciklu pristatyti naują erdvę ir gyvos muzikos gerbėjams.

„Tai – patraukli vieta pačiame miesto centre, tad norisi, kad joje vyktų ne tik aktorinės išdaigos. Visiems įprasta, jog šiose patalpose gyvuoja teatras, tačiau studija turi didžiulį potencialą rengti įvairiausius renginius. Be to, itin karštomis šiųmetės vasaros dienomis storos senamiesčio sienos išgelbės nuo kaitros“, – teigė koncertų rengėjas.

Specifinė vieta suteiks koncertams išskirtinį formatą – grupės, kurias klausytojai pažįsta kaip ganėtinai triukšmingas, savo muziką pritaikys kamerinei erdvei ir suskambės visiškai naujai.

Nuo eksperimentinio džiazo iki psichodeliškų šėlionių

Pirmieji koncertų cikle į garsų gelmę liepos 24 dieną panardins „Katarsis4“ – eksperimentų nevengiantis kolektyvas, kurio atliekama muzika laviruoja tarp struktūriškai laisvų improvizacijų, akademinės muzikos bei lietuvių liaudies muzikos motyvų. Saksofonų kvartetas kūrybiškai pateikia patį instrumentą – išplečia saksofono panaudojimo galimybes neįprastais metodais.

Be to, „Katarsis4“ savo muzikoje naudoja ne tik netradicines saksofono garsų išgavimo technikas, bet ir buityje naudojamus objektus.

Kiek vėliau „Po kilimu“ organizatoriai žada dar kelis vieną už kitą įdomesnius muzikinius susitikimus, tarp kurių – itin įvairūs kūrėjai: nuo eksperimentinio folko dueto „Kamanių šilelis“ iki ironiškų taisyklių laužytojų „Arklio galia“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.