Motociklą-monstrą sukūręs vilkaviškietis į laužyną važiuoja kaip į bažnyčią

Iš 46 metų vilkaviškiečio Dariaus Renaldo Dulinsko garažo šiomis dienomis iškeliaus bemaž pusę tonos sveriančio motociklo modelis, suvirintas iš gelžgalių. Vyras kuria išskirtinius darbus iš metalų laužo.

Šis vilkaviškiečio D.R.Dulinsko geležinis monstras iškeliaus į muziejų Nemakščiuose.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Šis vilkaviškiečio D.R.Dulinsko geležinis monstras iškeliaus į muziejų Nemakščiuose.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Metalo dirbtuvių prieigas puošia vienas ankstesnių iš metalo atliekų sukonstruotas vilkaviškiečio kūrinys.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Metalo dirbtuvių prieigas puošia vienas ankstesnių iš metalo atliekų sukonstruotas vilkaviškiečio kūrinys.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 9:24 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 9:33 PM

Naujausias kūrinys atsidurs Nemakščių miestelio (Raseinių r.) Aštuonračio muziejuje.

Beveik prieš dešimtmetį kūryba iš metalų atliekų pradėjęs domėtis Darius nebesuskaičiuoja, kiek smulkių skulptūrų sukurta jo garaže, o stambių – apie dešimt.

Pradėjo nuo mažo modelio

Jo kūrinių galima rasti ne tiktai Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Kinijoje, Rusijoje, JAV.

Gelžgalius meno kūriniais paverčiančio Dariaus istorija prasidėjo, kai jis, būdamas aktyvus senų automobilių klubo narys, buvo pakviestas į bičiulio gimtadienį, bet neturėjo pinigų dovanai.

Vilkaviškietis iš naujų įrankių sukonstravo saujoje telpantį motociklo modelį ir labai jaudinosi, kaip į tokią dovaną reaguos jubiliatas.

Kūrinys sužavėjo ne tik bičiulį, bet ir jo svečius, irgi panorusius tokių modelių. Pasipylė užsakymai, iki šiol Darius žiemą vasarą triūsia garaže, nes nuolat sulaukia ir solidžių prašymų.

Iš krumpliaračių suvirinti du didžiuliai „Volkswagen“ logotipai iškeliavo į Vokietiją, keturi keturračių modeliai – į vieną Kinijos įmonę, gaminančią tikrus keturračius.

Maždaug 600 nedidelių metalinių skulptūrų puošia parką „Metalo fantazija“ Vištytyje (Vilkaviškio r.). Netoli Šakių veikiančio metalų laužyno prieigose stovi iš metalo gabalų suvirintas senovinis automobilis.

Dirbo be jokio brėžinio

Prieš ketverius metus vilkaviškiečio padarytas „Motociklas monstras“ – 2,4 m aukščio, 4,3 m ilgio ir sveriantis 1621 kg – buvo įrašytas į Lietuvos rekordų knygą.

Šis motociklas bei maždaug iš 50 tūkst. varžtų suvirinta žmogaus ūgio baikerio skulptūra puošia Šakių baikerių klubo aplinką.

Darius sakė, kad Aštuonračio muziejui skirtą motociklą, kaip ir daugumą savo darbų, jis kūrė iš to, kas pakliuvo po ranka.

„Dirbau be jokio piešinio ir brėžinio. Turėjau motociklo „Harley- Davidson“ nuotrauką, norėjau, kad jo bruožai išryškėtų ir šiame“, – teigė vilkaviškietis.

Motociklo ratams tiko bičiulio padovanoti sovietmečio patrankos ratai. Degalų bakas buvo suvirintas iš lakštų, varikliui Darius panaudojo senos žemės ūkio technikos detales, o sėdynę keturias dienas kruopščiai virino iš atskirų vielos gijų.

Motociklo veidrodėlis – iš samčio, užpakalinis žibintas – iš nupjauto svarsčio, o priekinis – iš ligoninės nurašyto metalinio indo.

„Gryno darbo buvo gal tik mėnuo, tačiau labai ilgai teko ieškoti tinkamų detalių.

Jei nerandu savo garaže, važiuoju į laužynus ir ieškau. Rankomis perrenku krūvas metalo.

Būna, kad nieko tinkamo nerandu“, – pasakojo Darius, aprūdijusiuose gelžgaliuose įžvelgiantis kokio nors kūrinio detales.

Laužynas – lyg bažnyčia

„Į laužyną važiuoju kaip į bažnyčią – pailsiu, nusiraminu“, – šypsojosi Darius.

Vilkaviškiečio kuriamos transporto priemonės – traktoriai, motociklai, autobusai, keturračiai, sunkvežimiai – turi visas reikiamas detales: sankabą, greičių dėžę, duslintuvus ir kt.

Savo eilės laukia Dariaus kieme stovinti sena apšiurusi „Volga“.

Vilkaviškietis ant automobilio išlankstys iš vielos karkasą, ant kurio lopas po lopo, kaip skiautinį, virins metalo gabalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.