Kultūros ministras nepažadėjo lėšų kultūros įstaigų vadovams – reikia geresnės vadybos

Lėšų stygiumi besiskundžiančioms nacionalinėms kultūros įstaigoms bus ieškoma papildomų pinigų, tačiau jų vadovai turėtų imtis ir efektyvesnės vadybos, taupymo, sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. 

 Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 2:53 PM, atnaujinta Jul 25, 2019, 3:04 PM

Ministras, reaguodamas į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) bei Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekos vadovų pareiškimus dėl lėšų trūkumo, sako, kad dalis reikalavimų yra pagrįsti, o situacija iš dalies susidarė dėl pernai priimtų Vyriausybės sprendimų 15 proc. mažinti finansavimą šių įstaigų ūkinėms išlaidoms. 

„Tikrai noriu patikinti, kad jokių teatrų ar bibliotekų uždaryti neketiname, kartu su įstaigomis sprendžiame joms kylančias problemas ir matome galimybių šiemet valstybinėms kultūros įstaigoms, kurių problemos iš tiesų objektyvios, finansiškai padėti. Tačiau kartu siekiame pabrėžti, kad jų finansų valdymas turi būti efektyvus, jos turi siekti geresnės vadybos, naudoti turimas lėšas atsakingai“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė M. Kvietkauskas. 

Susitikęs su A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktore Emilija Banionyte jis sakė detaliai aptaręs bibliotekos finansinę situaciją ir pripažino, kad „kai kur trūkumai yra objektyvus, bet kai kur lėšas būtų galima naudoti ir efektyviau, kai kurių nereikalingų išlaidų atsisakyti“. Kaip pavyzdį jis pateikė tai, jog biblioteka moka nuomą, tačiau nedetalizavo už ką. 

„Atsakymo iš bibliotekos ministerija negavo, galbūt vadovė galėtų pasakyti“, – teigė ministras. 

M. Kvietkausko teigimu, LNOBT situacija yra „šiek tiek kita“, t. y. ji savarankiškai valdo asignavimus, o padidinti lėšas būtų galima tik peržiūrint biudžetą Vyriausybėje ir Seime, bet ne iš Kultūros ministerijos asignavimų.  

Kartu jis pabrėžė sutaręs su LNOBT direktoriumi Jonu Sakalausku, kad bendromis pastangomis būtų galima pritraukti daugiau privačių mecenatų finansavimo. 

„Manyčiau, repertuaro formavimo atžvilgiu, būtų galima pagalvoti, ar visos išlaidos tikrai nukreipiamos ten, kur jų labiausiai reikia. Bet su vadovu esame ne kartą kalbėję, esame teatre ne kartą darę susitikimus su mecenatais – šią veiklą tikrai reikia stiprinti“, – kalbėjo M. Kvietkauskas. 

J. Sakalauskas ketvirtadienį Seime opoziciniams konservatoriams užsiminė, kad jei įstaigos biudžetas kitąmet nesieks mažiausiai apie 15 mln. eurų, iškils problemų dėl repertuaro.  

M. Kvietkauskas sakė, jog derybose dėl biudžeto „siekiame visą laiką pabrėžti, kad kultūra turi būti prioritetas finansavimo prasme“. 

Klausimai dėl įstaigų lėšų kilo J. Sakalauskui viešai prabilus apie teatrą slegiančius ilgamečius įsiskolinimus, dėl kurių gali strigti koncertai, tuo metu A. Mickevičiaus bibliotekoje lankytojai buvo informuojami, jog tualetuose higienos reikmenų nėra dėl lėšų trūkumo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.