Žymus rašytojas Jaroslavas Melnikas nenustoja stebinti – pristato turbūt pirmą tokio tipo romaną Lietuvoje

„Kaip žiūrėti į mirtį? Likimą? Kur yra žmogaus laisvės ribos ir kas yra Dievas? Detektyvo žanras sukuria puikią dirvą apmąstymams šiomis temomis“, – teigia po kelerių metų pertraukos su nauja knyga grįžtantis rašytojas Jaroslavas Melnikas, stebinantis netikėtu posūkiu savo karjeroje.

 Rašytojas Jaroslavas Melnikas Paryžiaus knygų mugėje 2019 metais.<br> Leidėjų nuotr.
 Rašytojas Jaroslavas Melnikas Paryžiaus knygų mugėje 2019 metais.<br> Leidėjų nuotr.
 Knygos viršelis.<br> Leidėjų nuotr.
 Knygos viršelis.<br> Leidėjų nuotr.
Jaroslavo Melniko „Tolimos erdvės“ pristatymas Paryžiaus centre (Lotynu kvartalas) su Lietuvių grupe. 2018 gegužė.<br> Leidėjų nuotr.
Jaroslavo Melniko „Tolimos erdvės“ pristatymas Paryžiaus centre (Lotynu kvartalas) su Lietuvių grupe. 2018 gegužė.<br> Leidėjų nuotr.
 Rašytojas Jaroslavas Melnikas.<br> Leidėjų nuotr.
 Rašytojas Jaroslavas Melnikas.<br> Leidėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-12 11:03, atnaujinta 2019-09-12 11:30

Ilgą laiką siurrealistine proza bei fantastiniais romanais garsėjęs autorius šiandien drauge su leidykla „Alma littera“ pristato skandinaviška dvasia persmelktą detektyvinį romaną „Adata“. Šiame kūrinyje susipina ir erotinės froidizmo šmėklos, ir žmogžudystė niūria dargana aptrauktame Vilniuje.

Rašytojas atviras – išbandyti save naujame žanre paskatino sau mestas iššūkis ir noras įrodyti, kad svarbiausia ne žanras, o turėjimas ką pasakyti: „Taip pat nenoriu visada būti „panašus į save“, „atpažįstamas“, mėgstu ieškojimus ir eksperimentus. Kaip rašytojui, man patinka rizikuoti – turbūt taip pasireiškia mano laisva prigimtis“.

J. Melnikas pastebi, kad šis romanas nėra tik paprastas detektyvas. Kūrinyje slepiasi daug daugiau dimensijų: čia persipina psichologinio trilerio, „fiziologinio“ romano, fantastikos ir intelektualiosios prozos elementai.

„Suvokiu, kad pasirodžius „Adatai“, galiu nustebinti, nuvilti ir netgi atstumti kai kuriuos savo trumposios prozos ar antiutopinių romanų gerbėjus. Bet rašau tai, kas be mano valios prašosi išreiškiamas ir pasirenku tą žanrą, kuris man atrodo reikalingas. Iš tikrųjų, nesu pasikeitęs. Čia skaitytojai drauge su personažais ne tik bandys įminti nusikaltimo mįslę, bet ir nepastebimai spręs tas pačias egzistencines problemas, kurios mane visada domino“, – pasakoja autorius.

Detektyvo žanras dažniausiai sukasi apie intrigas, jame pilna neįprastų siužetinių vingių ir paslapčių, kurias siekia įminti pagrindiniai herojai, todėl nenuostabu, kad čia dažniausiai veiksmas sukasi apie žmogžudystes.

„O kas yra žmogžudystė? Tai kūno problema, kai iš žmogaus atimamas jo brangiausias turtas. O jei žmogžudys vyras ir atima kūną iš jaunos moters – atsiranda erotinė, neretai froidiška potekstė. Tokiu būdu rašytojas gauna puikią galimybę prasiskverbti į tokio žmogaus sielos gelmes“, – svarsto J. Melnikas.

Atsivertę naująjį J. Melniko romaną skaitytojai susidurs su policijos komisaru Algimantu Butkumi, kuris sieks išsiaiškinti kraupią žmogžudystę įvykdytą Vilniaus centre, ant Trijų kryžių kalno. Paslaptingi simboliai, neaiškios užuominos ir tiesos paieškos akimirksniu įtrauks kiekvieną skaitytoją.

„Pagrindinis veikėjas komisaras Butkus su problemomis susiduria kiekviename žingsnyje. Adatoje pavaizduotas ir socialinis fonas. Tai emigracijos, korupcijos, biurokratijos, politikų ir aukščiausių funkcionierių atitrūkimo nuo žmonių, socialinės neteisybės problemos... O daugiau nieko neatskleisiu. Skaitykite romaną“, – intriguoja garsus rašytojas.

Tuo pačiu metu ir Lietuvoje, ir Prancūzijoje išleidžiama naujoji J. Melniko knyga „Adata“ jau spėjo sulaukti ir teigiamo prancūzų įvertinimo. Kaip teigia autorius, su Prancūzija jį sieja stiprus ryšys, o išplėsti savo skaitytojų ratą – svarbu visomis prasmėmis.

„Aišku, bet kuris rašytojas tik džiaugsis, jei jo knyga bus išleista užsienyje. Problema ta, kad mes, lietuvių rašytojai, nelabai ten esame reikalingi. Neturime lietuvių literatūros brendo kaip jį turi „skandinavų literatūra“.

Tiesiog po knygos „Tolima erdvė“ sėkmės Prancūzijoje patekau į didelių prancūzų leidyklų akiratį ir jiems pasirodė įdomu leisti dar vieno „skandinavų“ rašytojo romaną. Juk Lietuva prancūzo akimis vis labiau matoma kaip Šiaurės Europa, į kurią įeina Skandinavijos ir Baltijos šalys“, – teigia J. Melnikas.

* * *

Jaroslavas Melnikas yra vienas žymiausių ir originaliausių Lietuvos rašytojų, kurio knygos dėmesio sulaukia kaip Lietuvoje, taip ir užsienyje.

Dukart jo knygos pateko į Kūrybiškiausių Metų knygų dvyliktuką, triskart buvo renkamos į Metų knygų penketuką. Pagal J.Melniko tekstą lietuvių mokyklų absolventai laikė lietuvių kalbos brandos egzaminą.

2018 metais „Rojalio kambarį“ skaitytojai išrinko kaip vieną geriausių lietuvių literatūros šimtmečio knygų. Jo romanai tapo Metų knygomis Ukrainoje (BBC Metų knyga) ir Prancūzijoje (premija Libr'à Nous).

Ukrainoje romanas „Tolima erdvė“ įtrauktas į privalomą literatūros programą vidurinėse mokyklose. 2019 metais jo knyga LAST DAY („Rojalio kambarys“) Jungtinėje Karalystėje pateko į prestižinės premijos International RUBERY BOOK PRIZE finalą.

Kritikai akcentuoja rašytojo meistrišką herojų psichologijos perteikimą, aštrius siužetus ir prozos kinematografiškumą.

J. Melniko knygą „Adata“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.