Mirė operos solistė Gražina Apanavičiūtė

Ketvirtadienį mirė Lietuvos operos solistė sopranas Gražina Apanavičiūtė. Jai buvo 79 metai. Apie netektį patvirtino artimieji. G.Apanavičiūtė užgeso Santaros klinikose.

Sopranas G.Apanavičiūtė Lietuvos operos ir baleto teatre sukūrė įsimintinų vaidmenų.<br> LNOBT nuotr.
Sopranas G.Apanavičiūtė Lietuvos operos ir baleto teatre sukūrė įsimintinų vaidmenų.<br> LNOBT nuotr.
 Elizabetė G.Verdi „Don Karle“.<br> LNOBT nuotr.
 Elizabetė G.Verdi „Don Karle“.<br> LNOBT nuotr.
Sopranas G.Apanavičiūtė Lietuvos operos ir baleto teatre sukūrė įsimintinų vaidmenų.<br> O.Pajedaitės nuotr.
Sopranas G.Apanavičiūtė Lietuvos operos ir baleto teatre sukūrė įsimintinų vaidmenų.<br> O.Pajedaitės nuotr.
 Valdovę (V. Barkausko „Legenda apie meilę“.<br> LNOBT nuotr.
 Valdovę (V. Barkausko „Legenda apie meilę“.<br> LNOBT nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 3, 2019, 3:18 PM, atnaujinta Oct 3, 2019, 5:24 PM

Iš Kybartų kilusi solistė 1969 metais baigė Lietuvos konservatoriją, kur mokėsi Salomėjos Vaidžiūnaitės ir Aleksandros Staškevičiūtės klasėse. 1986–1991 m. joje dėstė. 1986–1991 m. – Lietuvos operos ir baleto teatro solistė. Nuo 1991 m. gyveno JAV, ten surengė kelis solinius koncertus.

Gražiausius ir kūrybingiausius gyvenimo metus vokalo menui atidavusi G.Apanavičiūtė paliko ne tik šiltų prisiminimų jos atkaklaus darbo ir vaisių liudininkams, bet ir savo balsą, skambantį garso ir vaizdo įrašuose.

Iš gausaus dainininkės repertuaro išsiskiria nepamirštami vaidmenys – Toska ir Aida Giacomo Puccini ir Giuseppe Verdi operose, Zenta Richardo Wagnerio „Skrajojančiame olande“, Elizabetė G.Verdi „Don Karle“, Mikaela George'o Bizet „Karmen“, Margarita Charles'io Gounod „Fauste“, Valdovė Vytauto Barkausko „Legendoje apie meilę“, įvairūs G.Verdi, Camille'io Saint-Saenso, Franco Poulenco kūriniai, Wolfgango Amadeaus Mozarto, Ludwigo van Beethoveno, Gustavo Mahlerio veikalų solo partijos.

Savo balsu primadona žavėjo ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, JAV klausytojus. 1991 m., pasijutusi nebereikalinga Lietuvos teatrui, nutraukė operos karjerą ir ilgam buvo persikėlusi gyventi į JAV. Vietos lietuvių bendruomenei surengė kelis solinius koncertus.

LRT archyvuose iki šiol tebesaugomas gausus G.Apanavičiūtės įdainuotų kūrinių vaizdo ir garso įrašų archyvas. Juose – ne tik operų arijos, bet ir lietuvių liaudies dainos, vokaliniai C.Saint-Saenso, F.Poulenco, M.Durufle kūriniai, W.A.Mozarto, L.van Beethoveno, G.Mahlerio kūrinių solo partijos.

Atsisveikinti su G.Apanavičiūte bus galima sekmadienį, spalio 6 d., nuo 15 val. sostinės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios II šarvojimo salėje. Laidotuvės numatytos pirmadienį, spalio 7 d., 13 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.