Šerloko Holmso pabėgimo kambarys tapo dar atviresnis

Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje veikiantis nemokamas Šerloko Holmso pabėgimo kambarys tapo dar atviresnis ir lengviau prieinamas visiems kauniečiams – jis pritaikytas žmonėms, turintiems klausos negalią.

Kambario užduotys parengtos taip, kad nebūtų per lengvos suaugusiesiems ir per sunkios vaikams, tad puikiai tinka bendram visos šeimos laisvalaikiui.<br>Organizatorių nuotr.
Kambario užduotys parengtos taip, kad nebūtų per lengvos suaugusiesiems ir per sunkios vaikams, tad puikiai tinka bendram visos šeimos laisvalaikiui.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2019, 11:47 AM

Pabėgimo kambarys veikia Žaliakalnyje esančiame bibliotekos Z.Kuzmickio padalinyje. Šis profesionalių pabėgimo kambarių kūrėjų „Break Free“ sukurtas užduočių kambarys kauniečių mėgstamas – nuo atidarymo praėjusių metų gruodį jame jau apsilankė beveik du tūkstančiai žmonių.

Tarp jų buvo ir keletas kurčiųjų komandų, kurios pabėgimo kambario užduotis galėjo įveikti tik padedamos gestų kalbos vertėjo. Siekiant, kad klausos negalią turintys žmonės pabėgimo kambaryje galėtų lankytis savarankiškai ir be palydos, jo instrukcijų filmukas išverstas į gestų kalbą.

Ši iniciatyva atsirado bendradarbiaujant su Kauno kurčiųjų jaunimo organizacija, kuri išvertė ir nufilmavo instrukcijas.

Pasak organizacijos pirmininkės Dovilės Matulienės, gestų kalba – kurčiųjų gimtoji kalba. Ja pateiktą informaciją klausos negalią turintys asmenys supranta kur kas geriau nei parašytus tekstus. Kadangi viešojoje erdvėje vis dar mažai informacijos pateikiama gestų kalba, organizacija stengiasi mažinti šį informacijos neprieinamumo barjerą skatindama vertimus į gestų kalbą.

Pasak D.Matulienės, instrukcijų vertimas į gestų kalbą suteikia kurtiesiems lygias galimybes gauti informaciją gimtąja kalba: kaip girdintieji gali išklausyti skaitomą tekstą, taip kurtieji gali jį pamatyti rodomą gestais.

Biblioteka pasistengė, kad kiekvienas į ją atėjęs lankytojas galėtų jaustis laukiamas, saugus ir gauti kuo daugiau paslaugų, atitinkančių jo poreikius. Galimybė kurtiesiems apsilankyti jiems pritaikytame pabėgimo kambaryje ugdo jų savarankiškumą, suteikia galimybę visavertiškai naudotis bibliotekos paslaugomis ir tai ne mažiau svarbu – turiningai ir smagiai praleisti laiką.

Bibliotekos Z.Kuzmickio padalinio vedėja Inga Dulinskienė pastebėjo teigiamą šios iniciatyvos poveikį ir patiems bibliotekininkams. Pasak jos, bendraudami su kurčiaisiais darbuotojai turi galimybę keistis patys, keisti savo požiūrį ir kartu griauti visuomenėje vyraujančius stereotipus apie klausos negalią turinčius žmones.

Nuotaikingas ir įtraukiantis pabėgimo kambarys bibliotekoje sukurtas pirmą kartą bandantiems tokią pramogą žaidėjams, šeimoms ir vaikams, tačiau savo jėgas gali pasitikrinti ir patyrę pabėgimo kambarių ekspertai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.