Tarptautinis akordeono festivalis „Vilnius 2019“: muzikos puota gurmanams

Jau nuo lapkričio 12-osios iki pat lapkričio 20-osios Vilniuje vyks XXII Tarptautinis akordeono festivalis, skirtas paminėti reikšmingą akordeono specialybės įsteigimo tuometėje Lietuvos konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) 60 metų sukaktį. Per šešis dešimtmečius gerokai pasikeitė akordeono statusas: ilgą laiką buvęs bene svarbiausias liaudiškos ir pramoginės muzikos ruporas, galop pateko į pirmąsias rimtosios akademinės muzikos gretas. Maža to, galbūt pati instrumento prigimtis ir jo raidos istorija leido akordeonui tapti vienu ryškiausių mediumų tarp populiariosios ir rimtosios muzikos.

Festivalio kulminacija ir baigiamasis koncertas – svečių iš Austrijos A.Valcic (violončelė), K.Paierio (akordeonas) projektas „Vizija dviem“.<br>M.Reidingerio nuotr.
Festivalio kulminacija ir baigiamasis koncertas – svečių iš Austrijos A.Valcic (violončelė), K.Paierio (akordeonas) projektas „Vizija dviem“.<br>M.Reidingerio nuotr.
Festivalyje skambės akordeono pasaulio megažvaigždės suomio M.Vayryneno vardas.
Festivalyje skambės akordeono pasaulio megažvaigždės suomio M.Vayryneno vardas.
Orkestrų fiestoje gros du orkestrai.
Orkestrų fiestoje gros du orkestrai.
Festivalį pradės prancūziškos muzikos ansamblis „Philharmonie de Poche“.
Festivalį pradės prancūziškos muzikos ansamblis „Philharmonie de Poche“.
Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje gros atlikėjas, tituluotas Pasaulio čempionu, Moldovos akordeonininkas R.Ratoi.
Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje gros atlikėjas, tituluotas Pasaulio čempionu, Moldovos akordeonininkas R.Ratoi.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 10, 2019, 8:33 PM

Tad ko tikėtis šiųmečiame festivalyje? Brandaus ir intriguojamo muzikavimo, įsimintinos sceninės partnerystės tarp ryškių, nestereotipiškai mąstančių asmenybių, netradicinių erdvių, daug nemokamų koncertų, edukacinės veiklos.

Festivalio grafikas sudėliotas labai intensyviai: per dešimt dienų įvyks dvylika renginių, kurių metu rengėjai  kviečia pažinti ir atrasti naujus atlikėjus, platų žanrų spektrą, išgirsti dar nepatirtą erdvių skambesį, sužinoti atlikimo subtilybių ir paslapčių. Daug dėmesio bus skiriama jaunų, dar tebestudijuojančių akordeonininkų  pasirodymams – jų tarptautiniai laimėjimai yra kompasas, rodantis aktualiausias šiuolaikinio akordeono meno kryptis pasaulyje.

PROGRAMA

Lapkričio 12 d. 19 val. Tolerancijos centras

„Philharmonie de Poche“ (Prancūzija)

Festivalio atidaryme lapkričio 12 d. 19 val. Tolerancijos centre, žydų Gaono muziejaus salėje, skambės prancūziškos muzikos ansamblis „Philharmonie de Poche“, kurį atveža šiuolaikinės muzikos puoselėtoja, Prancūzijos muzikos akademijos profesorė Marie Andrée Joerger. Atlikėjos suburtame projekte „Kišeninė filharmonija“ groja muzikantai iš trijų skirtingų orkestrų ir, jei reikia, jų gali būti daug arba mažiau. Juk sakoma s'il vous plait – kaip pageidausite.

Koncerte Vilniuje skambės prancūzų kompozitorių kūriniai, kurie, kaip teigia muzikantai, yra jų mėgstamiausi – tai Gabrielio Faure, Eriko Satie, Richardo Galliano, Patrice'o Caratini, Olivier Urbano, Gaelio Lozac’ho opusai. Jie bus atliekami „kišeniniu“ pavidalu – penkiese: gros Hedy Kerpitchian (smuikas), Grégoire'as Vallette (altas), Jeana Philippe'as Audinas (violončelė), Victoras Robinas (kontrabosas) ir M.A.Joerger (akordeonas). Jų rankose atgyjanti muzika skamba nepaprastai ir į subtilų vėrinį suneria „gražiosios epochos“ (belle epoque) nostalgiją, Paryžiaus kavinių nuotaiką, išdykėlišką kabareto skambesį, švelnią džiazo eleganciją, kinematografo atgarsius. Jausmingumą jie derina su humoru, aistringumą su rafinuotumu, liūdesį – su stoiškumu. Čia ir slypi prancūziškos muzikos paslaptis!

Lapkričio 13 d. 19 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Stebuklingi pirštai / Vladimiras Stupnikovas (Rusija)

Festivalio klausytojus svetingai sutiks V.Kasiulio dailės muziejus – jame pasirodys jaunas Rusijos virtuozas, tarptautinių konkursų laureatas V.Stupnikovas, kurio muzikinė karjera prasidėjo vos dvylikos, laimėjus tarptautinį akordeonistų konkursą Sankt Peterburge. Nuo to laiko jis kasmet laimi po keletą svarbių konkursų, dalyvauja festivaliuose bei koncertuose Rusijoje ir užsienyje.

„Stebuklingi pirštai“ – taip apibūdinamas vienas perspektyviausių jaunosios kartos Rusijos akordeonininkų  V.Stupnikovas. Daugybės prestižinių konkursų laureatas ir koncertinių salių užkariautojas į Vilnių atvyksta su ambicinga programa. Skambės kultiniai akordeono muzikos opusai – Vladislavo Zolotаriovo, Viačeslavo  Semionovo, Anatolijaus Kusiakovo kūriniai ir, žinoma, Johanno Sebastiano Bacho bei Domenico   Scarlatti   kūryba. Išgirsime ir šiek tiek romantikos – Franco Angelis „Romansą“ ir Johanno Strausso valsų parafrazę. Jaunatviškas polėkis ir nepaneigiamas virtuoziškumas – nuostabus derinys puikiam lapkričio muzikos vakarui!

Lapkričio 14 d. 19 val. Energetikos ir technikos muziejus

„Trio Charm“ (Rusija)

2015 metais į ansamblį susibūrė trys supertalentingi Rusijos bajano virtuozai, Sankt Peterburgo Nikolajaus Rimskio-Korsakovo konservatorijos auklėtiniai: V.Stupnikovas, Arturas Adršinas ir Arkadijus Škvorovas. Išmintingai vedami didmeistrio Aleksandro Dmitrijevo, jauni vyrukai greit užkariavo publikos simpatijas ir aktyviai koncertuoja Rusijoje bei Europoje.

Veržliajam trio būdinga išskirtinė sinergija: solinėse konkursų kovose įgytas meistriškumas ir neblėstantis azartas paverčia jų grojimą vienu galingu kvėpavimu, vedančiu klausytoją į užsimiršimą ir ekstazę. Ko gero, dėl to jie ir vadinasi „Charm“(žavesys, kerėjimas), tad verta ateiti, išgirsti ir pasiduoti apžavams. Koncerte Energetikos ir technikos muziejuje ansamblis atliks klasikinės muzikos šedevrus.

Lapkričio 15d. 19 val. Vilniaus miesto rotušė

Mega žvaigždė Mika Vayrynenas (Suomija)

Festivalyje skambės akordeono pasaulio megažvaigždės, vieno įtakingiausių ir labiausiai pripažintų pasaulyje akordeonininkų suomio M.Vayryneno vardas! Charizmatiškasis suomis po keleto metų pertraukos dar kartą užburs festivalio klausytojus meistrišku muzikavimu. Neprilygstamos energijos virtuozas, santūrus ir drauge ekstravagantiškas, beatodairiškai siekiantis maksimumo, kaskart scenoje peržengiantis žmogiškųjų galimybių ribas, čia šniokščiantis kaip viesulas, čia ramiai almantis kaip upelis – tokį jį matysime ir XXII Tarptautinio akordeono festivalio koncerte.

Mika atliks rinktinę programą, iliustruojančią itin plačią šiuolaikinės kūrybos akordeonui panoramą, pristatys keleto kūrinių premjeras. Jo repertuaras visuomet drąsus ir novatoriškas – tai, kas nuskamba jo koncertuose, vėliau tampa viso pasaulio akordeonininkų pasirodymų ašimi. M.Vayrynenas garsėja kaip genialus transkripcijų autorius, pripažintas dėl J.S.Bacho interpretacijų, ypač „Goldbergo variacijų“.

Ir šįkart girdėsime fantastiškos pianisto Nicolaso Economou siuitos fortepijonui „Vaikų kaprizai“, aranžuotos M.Vayryneno, pasaulinę premjerą. Skambės ir Mikos aranžuota mistiškoji Maurice'o Ravelio „Pavana mirusiai infantei“. Kitas naujas kūrinys – jo tautiečio Paavo Korpijaakko sonata „Dead on Time“, sukurta akordeonininko penkiasdešimtmečio rečitaliui 2017 metais, kai Mika grojo vien suomių kompozitorių muziką.

Koncerte Vilniuje taip pat girdėsime daug šiuolaikinės suomių muzikos, kuri, kaip teigia pats atlikėjas, yra be galo turtinga, išskirtinai virtuozinė ir intriguojama. Svarbią vietą jo repertuare užima rusų autorių kūriniai – keletą jų taip pat išgirsime.

Šis akordeono megažvaigždės rečitalis neabejotinai taps vienu svarbiausių XXII Tarptautinio akordeono festivalio įvykių. Nepraleiskite!

Lapkričio 16 d. 18 val. LMTA I rūmai

Jubiliejinis koncertas, skirtas akordeono specialybės įkūrimo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje 60-mečiui

Jubiliejiniame koncerte gros ryškiausi studentai, absolventai, koncertuojantys solistai ir ansambliai: akordeonų ansamblis „ContemporAcco“ (vad. Ričardas Sviackevičius), kamerinis ansamblis „4Tango“ (Kristina Žebrauskaitė, Feliksas Zakrevskis , Birutė Bagdonienė, Donatas Bagurskas), solistai – Tadas Motiečius, Agnė Dūkštaitė, Romas Morkūnas su elektroniniu projektu „Solo – orchestra“, Jonas Stonkus (Didžioji Britanija), Andrius Balachovičius, kamerinis ansamblis „Nostalgija“ (Gintaras Mameniškis ir Viktorija Gurskytė), akordeonų trio – Agnė Dūkštaitė, Raimondas Sviackevičius, Tadas Motiečius. Simboliška, kad šis renginys vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos I rūmų Didžiojoje salėje, kurioje savo koncertinį kelią greičiausiai pradėjo visi vakaro atlikėjai.

Lapkričio 17 dieną 17 val. V.Kasiulio dailės muziejus

„Gaublio siuita“ – Tadas Motiečius ir Vytautas Kiminius

Festivalio klausytojų laukia įkvepianti muzikinė kelionė. Į ją kviečia du nuostabūs muzikantai – akordeonininkas T.Motiečius ir birbynininkas V.Kiminius. „Gaublio siuita“ pavadintoje programoje skambės muzika, nukelsianti į vaizduotės paveikslų galeriją, kurioje regėsime įvairiausius pasaulio kraštus. Atlikėjai Vytautas ir Tadas, toli gražu ne pėsti, drauge muzikuojantys nuo studijų LMTA laikų, su konkursinėmis ir koncertinėmis programomis apkeliavo mažne pusę pasaulio. Turbūt todėl programos atspirties tašku jie pasirinko kompozitoriaus, krimtusio ir diplomato duoną, kūrinį – Osvaldo Balakausko „Gaublio siuitą“. Joje skirtingai suskamba keturių pasaulio šalių – Rytų, Pietų, Vakarų ir Šiaurės – atgarsiai. „Gaublio siuita“ pavadintą programą, kuriai gali prireikti kompaso, girdėsime V.Kasiulio dailės muziejuje 17 val.

Lapkričio 18 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia

Orkestrų fiesta

Jubiliejinė sukaktis dar kartą bus įprasminta Šv.Kotrynos bažnyčioje lapkričio 18 d. 19 val. Tarptautinis akordeono festivalis kviečia į orkestrų fiestą ir žada nepakartojamą vakarą su dumplių fejerverkais. Scenoje susitiks du orkestrai – dabartinių akademijos akordeono katedros studentų ir profesionalų, kurie muzikantų Mekoje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, studijavo prieš keletą metų ar net keletą dešimtmečių. Abu kolektyvai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos akordeono katedros studentų orkestras ir absolventų Vilniaus mokytojų namų akordeonų orkestras „Consona“, ruošia kontrastingas, intriguojančias ir spalvingas programas, kurias papuoš solistų pasirodymais.

LMTA akordeonistų orkestras pradės koncertą energingu šiuolaikiniu opusu „Divertimento ritmico“, sykiu  duodamas toną viso koncerto atmosferai: veržlumas, virtuoziškumas ir neatremiamas žavesys bus pagrindiniai vakaro atlikėjų palydovai. Klausytojai netruks įsitikinti – ir „Opale Concerto“ akordeonui bei orkestrui bus kupinas aistros bei temperamento, kuriuo garsėja šio kūrinio autoriaus R.Galliano kūryba. Žymusis Georges'o Bizet bolero „Ouvre ton couer“ kibirkščiuos tokia moteriška ugnimi, kad po jo skambėsiantys trimito solo ir sunkioji akordeonų artilerija tiesiog griaudės fejerverkų salvėmis.

Bet palaukite! Tai tik pirmoji koncerto dalis... Antrojoje pasirodys Vilniaus mokytojų namų akordeonų orkestras „Consona“, kuriame groja daugiau patyrę, bet ne mažiau patrakę profesionalai, įvairių muzikos mokyklų akordeono mokytojai. Dienomis kantriai dirbantys su būsimaisiais virtuozais, vakarais jie patys išleidžia savo vidinius „scenos vilkus“ ir repetuoja didelio meistriškumo reikalaujančius kūrinius.

Šįkart išgirsite efektingus šokius iš Charles'io Gounod operos „Faustas“ ir egzotiškąjį Duke'o Ellingtono ir Juano Tizolio „Karavaną“, paslaptingą Jурияу Peškovo „Noktiurną“ ir svaigų J.Strausso „Indišką galopą“. Ir, lyg tų emocijų ir šokių sūkurių dar būtų maža, koncertą vainikuos du vokaliniai šedevrai – Giulio Caccini „Ave Maria“ ir Luigi Arditi „Il Bacio“, kuriuos atliks solistė, pažėrusi kibirkščių jau pirmoje koncerto dalyje, fatališkasis sopranas Dovilė Kazonaitė. Laikas atskleisti ir kitų soluojančių vakaro „vinių“ tapatybes – tai perkusininkas Ernestas Verba, trimitininkas Vilandas Kazdailevičius ir akordeonininkas Gytis Kaušius. Ir, žinoma, svarbiausi – orkestrų dirigentai! Tai T.Motiečius ir profesorius R.Sviackevičius.

Lapkričio 19 d. 19 val. Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia

Pasaulio čempionas/ Radu Ratoi (Moldavija)

Vienas iš Lietuvos akordeonininkų asociacijos veiklos prioritetų – rengti tarptautinį akordeono konkursą Vilniuje ir jo laureatams suteikti sceną tarptautiniame akordeono festivalyje. Lapkričio 19 d. 19 val. Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje gros atlikėjas, ne tik nugalėjęs konkurse Vilniuje, bet ir tituluotas Pasaulio čempionu, Moldovos akordeonininkas R.Ratoi, kurio muzikiniai laimėjimai aukščiausiais balais vertinami visuose prestižiniuose konkursuose keletą pastarųjų metų ir koncertinėje, ir virtuozinėje kategorijoje.

Atrodytų, šio įstabaus atlikėjo talentams atsiskleisti vieno koncerto tiesiog per maža. Ir išties ištikimi akordeono muzikos gerbėjai R.Radu pavardę jau bus girdėję ne kartą, mat šis Moldovos atlikėjas susižėrė aukščiausius apdovanojimus keliuose Lietuvoje rengtuose tarptautiniuose akordeono konkursuose. Dar 2009 metais pradėjęs pergalingą žygį per konkursų scenas, pastarąjį dešimtmetį jis nugalėjo daugiau nei 30 prestižinių tarptautinių akordeono konkursų („Trophy Mondiale“, „Cup Mondiale“, Kastelfidardo, Klingentalio) ir rimtosios, ir pramoginės muzikos kategorijose.

Tad lapkričio 19 d. Ramintojos bažnyčioje vyksiančiame koncerte reikia tikėtis visko: klasikinių opusų solidumo, virtuozinės akrobatikos, įtaigios kantilenos. Dėl charizmatiško grojimo R.Radu yra tapęs ne tik publikos numylėtiniu, bet ir jaunųjų akordeonininkų dievaičiu.

Lapkričio 20 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia

„Vizija dviems“ – Asja Valcic (violončelė), Klausas Paieris (akordeonas)

Festivalio kulminacija ir baigiamasis koncertas svečių iš Austrijos projektas „Vizija dviem“. Taip vadinasi dueto iš Austrijos ir Kroatijos programa, aprėpianti ansamblio dešimties metų kūrybinę odisėją. Jis – kaip Odisėjas, kaskart bangų išmetamas vis kitame pasaulio krante. O ji – lyg Penelopė, tik ne tyliai ir kantriai laukianti savajam krante, bet ir kurianti. Melodijomis išliejanti savo saudade, kuriomis apsigaubia tarsi fluidų voratinkliu. Jų instrumentai – violončelė ir akordeonas – susilieja į vieną magišką dūzgesį, kuris dvelkia Rytais, užsimiršimo medumi, žaižaruoja balkaniškais ritmais, žadina nepatirtų kelionių ilgesį.

Violončelininkės A.Valcic ir akordeonininko K.Paierio tandemas gros savo kurtą muziką, kuri skamba labai originaliai, yra kupina polėkio ir aistros, kartais kvepia Rytais ir kviečia į Šilko kelią, iš naujo atranda Mozartą  ir Debussy, įgarsina sapno poeziją. Šie muzikai išties turi ką pasakyti vienas kitam ir publikai: jie išgrynino savo braižą, sukurdami nuostabią tembrinę sinergiją, į violončelės ir akordeono dialogą įterpdami ir bandonijos replikų.

Koncerte Vilniuje skambės muzika iš ketvirtojo dueto albumo „Vision for Two – 10 Years“, kuris yra savotiška jų kūrybinio kelio retrospektyva, atkurianti neprilygstamas ankstesnių albumų kompozicijas. 2009 metais debiutavę albumu „À Deux“, 2013 m. Klausas ir Asja buvo „Silk Road“ bendrakeleiviai, po kurio sekė „Timeless Suite“ „(2015 m. ). Jų įrašai išleisti ACT įrašų kompanijoje, tai liudija „džiazo dvasią“, bet išties nelengva pasakyti, kokio stiliaus jų kūryba – klasika, džiazas ar pasaulio muzika.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.