Prasideda muzikinė advento ir Kalėdų kelionė po senąją Prūsiją ir Mažąją Lietuvą

Kamerinio choro „Brevis“ solistai ir tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Morgaine“ (Vokietija, Lietuva) gruodžio 10 d. pradeda muzikinę kelionę po XVI–XVII a. Prūsiją ir Mažąją Lietuvą, savo naująja programa „Bernelis gime Bethlehem“ pristatydami to meto garsių vokiečių kompozitorių advento ir Kalėdų giesmes senąja lietuvių kalba. Su šia išskirtine programa turės galimybę susipažinti keturi Vakarų Lietuvos miestai ir miesteliai.

 „Brevis“ solistai ir ansamblis „Morgaine“. <br> V.Abramausko nuotr.
 „Brevis“ solistai ir ansamblis „Morgaine“. <br> V.Abramausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2019, 11:07 AM, atnaujinta Dec 9, 2019, 12:40 PM

Prieš 500 metų, paskutinis Vokiečių ordino didysis magistras Albrechtas Brandenburgietis 1525 m. Krokuvos sutartimi Mažosios Lietuvos žemes, kurios tuo metu buvo Vokiečių ordino valstybė, reorganizavo į pasaulietinę Prūsijos kunigaikštystę. Taip atsirado pirmoji protestantiška valstybė Europoje, kurios religija – liuteronybė.

Didžiosios Lietuvos kaimynystėje atsirado pažangi ir atvira pokyčiams valstybė, kuriai nebuvo svetimas ir lietuvių kalbos puoselėjimas. Kunigaikščio Albrechto pavedimu lietuviškos pamaldos buvo įvestos Tilžėje, Karaliaučiuje, vėliau ir kituose miestuose. 1544 m. įkurtas Karaliaučiaus universitetas („Albertina“) tapo vienu svarbiausių protestantizmo židinių Europos rytuose, kartu ir lietuvių raštijos darbuotojų rengimo centru.

Mažojoje Lietuvoje dirbo, aktyviai reiškėsi, iš vokiečių į lietuvių kalba vertė ir leido giesmynus mūsų šviesuoliai: Ragainės kunigas Martynas Mažvydas ir jo pagalbininkas pusbrolis Baltramiejaus Vilentas, Karaliaučiaus kunigas Jonas Bretkūnas, Rusnės, Klaipėdos ir Karaliaučiaus kunigas Lozorius Zengštokas, Tilžės kunigas Danielius Kleinas.

Jų išverstų giesmynų struktūra, atranka bei kai kurių jų notacijų ypatumai buvo glaudžiai susiję su liuteroniškos muzikos raida Vokietijoje. Iš šių giesmynų atrinktos advento ir Kalėdų laikotarpiui skirtos giesmės tapo šios programos pagrindu, o senieji lietuviški tekstai buvo pritaikyti garsių vokiečių kompozitorių partitūroms, suteikiant joms naują semantinį atspalvį.

Koncertuose skambės Prūsijos kunigaikštystėje dirbusių vokiečių kompozitorių Johanneso Eccardo, Johanno Stobäuso, Bartholomäuso Prätoriaus muzika, taip pat ir su karališkąja Prūsija susijusių kompozitorių, tokių kaip Hansas Leo Hassleris, Bartholomäusas Gesiusas, Heinrichas Schützas, Melchioras Vulpiusas, Michaelis Prätorius, Johannas Hermannas Scheinas, Michaelis Altenburgas, Samuelis Scheidtas, Johanna Crügeris ir kiti muzika.

Programos atlikėjai: kamerinio choro „Brevis“ solistai Ieva Gaidamavičiūtė-Barkauskė, Edita Bagdonaitė-Venislovienė, Povilas Vanžodis, Gintautas Venislovas, Nerijus Masevičius, ir tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Morgaine“ nariai Mirjam Luise Münzel (išilginės fleitos), Darius Stabinskas (viola da gamba), Alina Rotaru (klavesinas), Fernando Olivas (teorba).

Organizuojamos programos metu vyks ir edukaciniai užsiėmimai, vedami programos kūrėjo D.Stabinsko.

Programos „Bernelis gime Bethlehem“ koncertai vyks:

Gruodžio 10 d. 18 val. Vydūno gimnazijoje, Šilutėje,

Gruodžio 11 d. 19 val. Rusnės kultūros centre,

Gruodžio 12 d. 18 val. Vinco Grybo memorialiniame muziejuje, Jurbarke,

Gruodžio 13 d. 18 val. Pajūrio regioninio parko informaciniame centre, Karklėje.

Projektą organizuoja viešoji koncertinė įstaiga „Banchetto musicale“

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.