Lietuvės kompozitorės kūrinys domina užsienio atlikėjus

Kompozitorės ir moterų choro VIVA meno vadovės ir dirigentės Vilijos Mažintaitės sukurta mistinė kantata „Axis Mundi“ (liet. „Pasaulio ašis“) sulaukė užsienio chorų dėmesio, o kol kas vienintelė galimybė jį išgirsti Lietuvoje yra gruodžio 15-osios koncertas Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje (pradžia –19.30 val.).

 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
 Choras VIVA.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2019, 4:49 PM

„Po savo kūrybos dešimtmečio, per kurį parašiau nemažai įvairių žanrų kūrinių, norėjau padėkoti Aukščiausiajam už suteiktą galimybę kurti, o tai man geriausiai sekasi padaryti per kūrybą. Taip prieš pusantrų metų kilo mistinės kantatos apie pasaulio sukūrimą idėja. Tema būtų visiems žinoma, bet suteikiant paslaptingumo ir mistiškos kantata būtų atliekama lotynų kalba“, – prisiminė tik antrą kartą suskambėsiančio kūrinio autorė.

Po praėjusiais metais įvykusios premjeros V. Mažintaitė sulaukė laiškų iš užsienio chorų vadovų, panorusių įtraukti „Axis Mundi“  į savo repertuarą. Tačiau kompozitorė kol kas nesiruošia sutikti.

„Choras VIVA visada stebina repertuaro originalumu. Kad tą išskirtinumą išlaikytume, nusprendžiau naujų kūrinių neskleisti bent metus,  saugoti tik savo repertuare",  – aiškino kūrėja.

Šį sekmadienio vakarą skambėsianti mistinė kantata – tai septynių dalių religinis kūrinys, kurį atliks moterų choras VIVA (meno vadovė ir dirigentė V. Mažintaitė, chormeisterė Brigita Šakalienė), pianistas Darius Mažintas, skaitovas Modestas Jankūnas ir styginių kvartetas: Artūras Šilalė, Irma Belickaitė, Girdutis Jakaitis ir Edmundas Kulikauskas.

„Axis Mundi“ skambės eiliuota lotynų kalba, kuria tekstą kantatai sukūrė Birutė Pernaravičiūtė. Įspūdinga tai, kad choristės dainuoja kantatą be natų, per daugybę repeticijų išmokusios kūrinį atmintinai.

„Manau, kad dainuojant atmintinai galima užmegzti stiprų ryšį tarp dirigento ir dainininkų. Tai nėra lengva, nes mūsų repertuaras labai įvairus, bet siekiame aukšto lygio, todėl nusprendėme, jog tai bus vienas iš mūsų išskirtinumų. Džiaugiuosi, kad kiti chorai seka mūsų pavyzdžiu“, – kalbėjo dirigentė.

Choro VIVA pasirodymai įspūdingi: sceną užpildo gausus būrys atlikėjų, jiems talkina profesionalūs garsininkai ir apšvietėjai. Dažnai klausytojai baiminasi per daug modernių, sudėtingų kūrinių,  bet „Axis Mundi“ muzikinę kalbą supras visi. Septynios kantatos dalys – „Pradžia“, „Pasaulio sukūrimas“, „Dieviškoji žmogaus kilmė“, „Rojus ir Pragaras Žemėje“, „Dievas negailestingas, bet teisingas“, „Amžina, nekintanti Dievo meilė“ ir „Šlovė Tau, Viešpatie“ – logiškai ir nuosekliai atskleis dramaturginę liniją, o puikus atlikimas prikaustys klausytojų dėmesį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.