Vilniaus šventovėje pianistė ir kunigas gydys sielas

Šv.Kotrynos bažnyčios scenoje pasirodys netikėtas duetas – pianistė Ieva Dūdaitė ir kunigas Benas Lyris. Naujo projekto dalyvius sujungė noras per muziką ir žodį klausytojams atverti kasdienybės stebuklus.

Sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje pasirodys pianistė I.Dūdaitė ir kunigas B.Lyris.
Sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje pasirodys pianistė I.Dūdaitė ir kunigas B.Lyris.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 3:07 PM

Koncerte skambės B.Lyrio eilės ir kultinio kompozitoriaus Ludovico Einaudi kūriniai: „Una Mattina“, „Divenire“, „Nuvole Bianche“, „Fly“, „I giorni“, „Primavera“, tarp jų ir puikiai žinomo filmo „Neliečiamieji“ garso takelis.

Pasak pianistės I.Dūdaitės, kūriniai buvo parinkti dėl pritaikomumo eilėms, žodiniams intarpams ir stiprių solinių proveržių. „Tikiu, kad žmonėms padovanosime stabtelėjimo vakarą kalėdiniu laikotarpiu“, – sakė ji.

Neseniai savo naują knygą „Mano laikas – TU“ skaitytojams pristatęs kunigas B.Lyris prisipažino, kad rašymas jį lydi nuo mokyklos, tad yra tapęs neatsiejama gyvenimo dalimi.

Nors tikslo išleisti knygą sau nekėlė, vis dėlto mintys, frazės, be kurių savo dienos nebeįsivaizduoja daugiau kaip 20 tūkst. kunigo sekėjų socialiniame tinkle, sugulė į vieną vietą.

„Mano knygų tikslas – logoterapija – gydyti žmogų mintimis ir pozityviu, padrąsinančiu turiniu“, – sakė B.Lyris.

Jo kūryba naujai programai įkvėpė ir pozityvumu bei meile gyvenimui spindinčią I.Dūdaitę.

„Mokiausi Kauno jėzuitų gimnazijoje, turiu tam tikrą santykį su religija. Po koncertų visiems spaudžiu rankas, kad ir kiek būtų salėje klausytojų. Mane tam dar mokyklos laikais įkvėpė kunigas Gintaras Vitkus, Jėzuitų gimnazijos direktorius, kuris po šv.mišių sekmadienį atsistodavo ir išleisdavo visus paspausdamas ranką.

Šis veiksmas paliko įspūdį kaip itin šiltas asmeninis kontaktas, geros emocijos perdavimas. Ne skuba, o skirtas dėmesys ir savo laiko dovanojimas.

Gal todėl širdį suvirpino kunigo B.Lyrio sentencijos, mintys, surašytos ant servetėlių, vienkartinių puodelių. Paskui pamačiau, kad jis rengia knygos pristatymus.

Pamaniau, jog tai – ženklas. Jau tuomet puoselėjau mintį apie L.Einaudi kūrinių programą, o tada supratau, jog noriu sujungti muziką ir B.Lyrio eiles. Esu laiminga, kad jis šiai minčiai pritarė“, – pasakojo pianistė.

Bendrą projektą pristatantys I.Dūdaitė ir B.Lyris artėjančioms gražiausioms metų šventėms ruošiasi skirtingai.

Kunigas pasakojo neturintis jokių Kalėdų tradicijų. „Kiekvieną dieną išgyvenu kaip nuostabų įvykį, kurio nelabai planuoju. Tai vadinu kiekvienos dienos terapija“, – sakė jis.

Muzikantės I.Dūdaitės šeimoje Kūčios ir Kalėdos yra ypatingiausios metų šventės, kurias, kad ir kokioje pasaulio šalyje būtų, stengiasi paminėti drauge.

„Tai apmąstymų, ramybės, susitelkimo, vienybės ir bendrystės laikas. Namų dekoravimas, Kalėdų giesmės, stalo paruošimas, gausybės patiekalų gaminimas yra vienas iš pasiruošimo džiaugsmų ir veiklų kartu.

Kasmet Kūčių stalą papuošiame šiaudais, nukrauname jį 12 skirtingų patiekalų. Uždegame šventintą žvakutę, sukalbame bendrą maldą, šeimos vyrai stalą būtinai palaimina.

Po to kiekvienas rankose turėdamas po šventinį paplotėlį – kalėdaitį eina prie kiekvieno šeimos nario ir dalijasi asmenišku palinkėjimu. Visai nesvarbu, kiek laiko tai trunka – pusvalandį ar valandą, bet kiekvienas turi galimybę pašnekėti su kiekvienu žmogumi, esančiu prie stalo.

Pokalbiai, buvimas kartu yra didžiausia dovana, kurią šiais laikais galime skirti žmogui“, – kalbėjo ji.

Pianistės I.Dūdaitės ir kunigo B.Lyrio „Meilės minčių vakaras“ – gruodžio 17 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.