Žmogaus Voro ar King Kongo kaukė Užgavėnėms netiks

Švenčiant Užgavėnes šiemet dėl šiltos žiemos kauniečiams gali tekti pasukti galvą, kaip pasielgti. Gal geriau ne žiemą iš kiemo varyti, o kviesti pavasarį? Tačiau tradiciniai šios šventės atributai kaukės turėtų išlikti nesumodernintos.

Kauno tautinės kultūros centro etninės kultūros specialistė E.Vindašienė sakė, kad pasigaminti originalių Užgavėnių kaukių nėra sunku, joms užtektų ir paprastų nebereikalingų medžiagų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno tautinės kultūros centro etninės kultūros specialistė E.Vindašienė sakė, kad pasigaminti originalių Užgavėnių kaukių nėra sunku, joms užtektų ir paprastų nebereikalingų medžiagų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-22 09:57

Artėjant Užgavėnėms įvairios organizacijos kauniečius kvietė pasimokyti, kaip kurti tradicines šios šventės kaukes.

„Kaukės yra neatskiriama Užgavėnių dalis. Ši šventė skirta metų laiko virsmui pažymėti, žemei budinti. Mūsų protėviai tikėjo, kad jiems padeda kaukai. Patys žmonės taip pat turėdavo tarsi virsti kitomis būtybėmis, o tai lengviausia padaryti užsidėjus kaukes“, – pasakojo Kauno tautinės kultūros centro etninės kultūros specialistė Eglė Vindašienė.

Pasigaminti originalių kaukių nėra sunku, joms užtektų ir paprastų nebereikalingų medžiagų.

Šventės tradicijos kinta

E.Vindašienė pastebėjo, kad Užgavėnių tradicijos kinta.

Žmonės nebelaksto aplink namus ar laukais gąsdindami žiemą, retai kada avilius apšlaksto vandeniu, nebesistengia pašokti kuo aukščiau, kad linai geriau augtų.

„Visų šių ritualų reikšmių mes jau nebežinome. Net pati gamta verčia pagalvoti, ar ne prasmingiau iš kiemo ne žiemą varyti, o kviesti pavasarį“, – sakė etnokultūros specialistė.

Dabar Užgavėnės labiau primena karnavalą, kurio pagrindas – linksmybės.

„Šiuolaikiniai žmonės, ypač vaikai, nori puoštis dabartinių personažų – Žmogaus Voro, King Kongo ar dar kitomis kaukėmis, bet to daryti nereikėtų. Geriau išlaikyti tradiciją ir kurti tokias kaukes, kuriomis prisidengdavo senoliai“, – patarė E.Vindašienė.

Viena kaukių grupė vaizduodavo gyvūnus – gerves, garnius, ožius, meškas, žirgus. Kita – žmones: čigonus, vengrus gydytojus, elgetas.

„Tai nereiškia kažkokios paniekos ar nepagarbos šiems žmonėms, tiesiog seniau jie būdavo atėjūnai, ne vietinės bendruomenės nariai“, – pasakojo etnokultūrologė.

Pravers net ir sena dėžė

Anksčiau kaukės būdavo gaminamos tik iš nereikalingų atliekų ir pigiausių medžiagų. Todėl jos neretai būdavo medinės, nes kitos medžiagos kainuodavo brangiau.

„Dabar, kai žmonės vis labiau linkę tausoti gamtą, tai labai gera išeitis. Mes taip pat galime naudoti įvairius daiktus, kurių nebereikia“, – patarė E.Vindašienė.

Paprasčiausias kaukes galima pasidaryti iš kartoninių batų ar saldainių dėžučių. Tereikia iškirpti plyšius akims, nosiai, kaukę nudažyti ar ją apklijuoti įvairiomis detalėmis.

Nagingesni gali panaudoti kartono lakštus, iš jų išlankstyti norimas kaukes ir sutvirtinti jas sąsagėles susegančiu segikliu.

Užteks seno stiklainio

Kitas būdas – naudoti papjė mašė techniką.

Kauno tautinės kultūros centre kaukės gaminamas ant specialiai tautodailininko Adolfo Teresiaus išskaptuotų medinių kaukių pagrindų. Bet pagrindui užtektų ir paprastesnių medžiagų – pripūsto baliono ar seno stiklainio.

„Smulkiai suplėšius popierinių rankšluosčių ar servetėlių skiautes jas reikia sumaišyti su lipalu.

Pripūtus balioną ant jo klijuoti 5–7 sluoksnius lipalo su popieriumi ir kaukės pagrindą parai palikti džiūti“, – aiškino E.Vindašienė.

Vietoj baliono galima naudoti ir seną trilitrinį stiklainį. Iš plastilino nulipdžius nosies, akių duobių, lūpų ar norimų veido bruožų formas jas reikia priklijuoti prie stiklainio.

Stiklainį aplipdžius popieriumi su lipalu išeis dar įdomesni kaukių pagrindai.

Nuo stiklainio nuėmus išdžiūvusias kaukes telieka dekoruoti, jas išpiešti, apklijuoti senais audiniais, virvelėmis, pakulomis. Nosį galima pasigaminti iš kiaušinių dėklo, nukirpus vieną jo indelį ir įstačius į kaukėje iškirptą skylę.

Užgavėnių kostiumą galima ir nusimegzti

Adelė Bagdonavičienė,

Kauno folkloro ansamblio „Sodyba“ narė:

„Švenčiant Užgavėnes galima pasislėpti ne tik po medinėmis ar popierinėmis kaukėmis. Jas galima ir nusimegzti ar pasisiūti iš kailio.

Tereikės senų siūlų, vąšelio ar virbalų ir šiek tiek išmonės. Galima megzti gobtuvus ar kepures, atskirai kitas detales ir viską susiūti.

Taip pat verta nusimegzti ir skarą, peleriną ar atrasti seną mezginį ir juo apsigobti pečius. Taip turėsite ne tik kaukę, bet visą kostiumą.

Kostiumus galima pasisiūti ir iš nereikalingų kailinių atraižų, prie jų primezgus norimas detales, pavyzdžiui, ožio ragus.

Originalią kaukę ar visą Užgavėnių personažo kostiumą galima pasigaminti neišleidžiant pinigų. Toks kostiumas bus šiltas, todėl labai praktiškas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.