Pandemija daužo garsenybių lūkesčius: naujienos apie Mirgos Gražinytės ligą

Europą šiurpinant pandemijai, klastingas virusas įsisuko ir į meno pasaulį. Garsūs Lietuvos artistai vienas po kito praneša apie atšauktus dėl koronaviruso etapinius darbus pasaulio scenose.

 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 M.Gražinytė.<br> D.Matvejevo nuotr.
 E.Montvidas.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 E.Montvidas.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 J.Gringytė.<br>P.M.Mitchello nuotr.
 J.Gringytė.<br>P.M.Mitchello nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 12:41 PM

Kur užsikrėtė neaišku

Savaitgalį planetą apskriejo žinia, kad koronavirusas nustatytas ir talentingai lietuvių dirigentei 33 metų Mirgai Gražinytei. Ji – pirmoji pavojingos infekcijos paliesta batutos garsenybė.

Dirigentės situacija itin grėsminga dėl nėštumo – šį rugpjūtį pasaulį turėtų išvysti antroji M.Gražinytės ir austrų smuikininko Franko Stadlerio atžala. Be to, karonavirusu užsikrėtė ir muzikės pusantrų metų pirmagimis.

Šiuo metu Mirga yra izoliuota ir intensyviai gydoma savo namuose Zalcburge. Spėjama, kad koronavirusu ji galėjo užsikrėsti Madride, kur rengėsi Europos koncertų turui. Tačiau po Madrido ji lankėsi darbo reikalais ir Anglijoje, tik po to vyko į Zalcburgą.

Pasak dirigentės artimųjų, ne mažiau kaip prieš tris savaites Mirgai buvo diagnozuotas plaučių uždegimas, paskirti antibiotikai – moteris kreipėsi į medikus dėl ją kamavusio kosulio. Vėliau testu buvo nustatytas koronavirusas.

Diagnozės nesureikšmina

Nors M.Gražinytės vadovaujamo Birmingamo simfoninio orkestro (BMSO) gastrolės po Europą atšauktos, mat savo veiklą sustabdė Vienos, Miuncheno, Frankfurto, Paryžiaus, Dortmundo koncertų salės, Birmingamo miesto muzikos centras, kuriame reziduoja BMSO, dirba įprastu tempu, pagal suplanuotą renginių grafiką.

Jo tinklapyje lankytojai informuojami, jog laikantis specialistų rekomendacijų dėl koronaviruso prevencijos, centro prieigose siūlomos dezinfekavimo priemonės, jomis raginama pasinaudoti prieš einant į renginių vietas.

BMSO tinklapyje pranešama, jog orkestrantai informuoti apie meno vadovei nustatytą diagnozę ir linki jai kuo greičiau pasveikti. Tikimasi, kad M.Gražinytė jau nuo gegužės 3-iosios įsitrauks į koncertus. Šis sezonas Birmingamo orkestrui – 100-asis, kupinas išskirtinių projektų ir kelionių.

Nerimauja dėl dukros būklės

Ar kas nors pagalvojo apie galimas kontaktavimo su dirigente pasekmes, jeigu ji susirgo dar Madride, neaišku. Dabar turbūt niekas neatsektų ir jos kontaktų bei ligos chronologijos.

Mirgos vadovaujamas BMSO reziduoja milžiniškame kultūros centre su daugeliu koncertų erdvių, kavinių, suvenyrų parduotuvėmis. Vienu metu čia būna daugybė žmonių.

M.Gražinytės artimuosius britų stoicizmas stebina. „Manau, pasikliauti imunitetu koronavirusui yra klaidingas sprendimas – juk liga nėra ištirta. Lietuviai elgiasi teisingai, imdamiesi pačių griežčiausių apsaugos priemonių“, – neabejojo Mirgos mama Sigutė Gražinienė.

Ji neslėpė, kad žinia apie dukros ligą sukėlė jai šoką ir iki šiol nerimauja dėl Mirgos būklės, nes ligos eiga neaiški.

Vilniuje gyvenantys artimieji su Mirga pastaruoju metu tiesiogiai nebendravo, o grįžusi iš Vokietijos jos sesuo Onutė šiuo metu izoliuota pagal karantino reikalavimus.

Atšaukti svarbūs pasirodymai

Žemyninėje Europoje optimizmo kur kas mažiau negu Anglijoje – beveik visas kultūros gyvenimas čia jau persikėlė į virtualią erdvę. Didelių nuostolių dėl atšauktų pasirodymų patiria ir lietuvių menininkai.

Praėjusį savaitgalį koronavirusas nutildė „Džiaugsmo odę“ Paryžiaus Versalio rūmuose. Čia nenuskambėjo Ludwigo van Beethoveno 250-osioms gimimo metinėms skirta jo „Devintoji simfonija“, kurios tarptautiniame ansamblyje turėjo dainuoti Edgaras Montvidas.

Neįvyks ir šio mėnesio pabaigoje tenoro laukę pasirodymai su Bostono simfoniniu orkestru bei vienu garsiausių šių laikų kompozitorių ir dirigentų Thomasu Adesu Bostone.

Mecosopranas Justina Gringytė po repeticijų Lisabonoje taip pat neišeis į sceną – „Valkirijos spektakliai“, kuriuose jai buvo patikėtas svarbus Frikos vaidmuo, atšaukti.

Etapiniams debiutams „Vilnius City Opera“ spektakliuose „Pikų dama“ rengėsi Romanas Kudriašovas ir Vida Miknevičiūtė. Šių spektaklių nukėlimas – skaudus smūgis visai trupei, nes ji gyvena pirmiausia iš savo pajamų ir nemažai investavo į spektaklių rodymą.

„Koks tylus ir nykus pavasaris. Dabar, kai scenos tamsios, muzika nutilusi, muziejuose vienišauja eksponatai, visuomenė turi gerą progą įvertinti meno nebuvimo kasdienybėje kainą“, – pasidalijo liūdnu komentaru socialiniuose tinkluose E.Montvidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.