Seimo Kultūros komitetas antradienį domėjosi pagalbos priemonėmis kultūros sektoriui

Seimo Kultūros komitetas kovo 26 dienos posėdyje, vykusiame nuotoliniu būdu, aiškinosi, kokių pagalbos priemonių labiausiai reikia nuo COVID-19 viruso protrūkio nukentėjusiam kultūros sektoriui ir kokių veiksmų imasi Kultūros ministerija spręsdama šį klausimą.

 Seimo Kultūros komiteto posėdis vyko nuotoliniu būdu.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Seimo Kultūros komiteto posėdis vyko nuotoliniu būdu.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Žegunė, Seimo kanceliarijos Kultūros komiteto biuro patarėja

Mar 26, 2020, 4:13 PM, atnaujinta Mar 26, 2020, 4:30 PM

Posėdyje dalyvavo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, kultūros viceministrė Regina Jaskelevičienė, Lietuvos Respublikos Prezidento Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vyriausioji patarėja Sonata Šulcė, kultūros, visuomenės informavimo priemonių ir jų asociacijų atstovai.

Posėdžio dalyviams išsakius savo lūkesčius ir pasiūlymus dėl konkrečių priemonių, galinčių sumažinti neigiamus padarinius kultūrai, pasidžiaugta, kad Kultūros ministerija su kultūros bendruomene bendradarbiauja aktyviai, visus jų siūlymus įvertina ir apsvarsto kultūros ministro sudarytoje darbo grupėje, rengiančioje pasiūlymus dėl priemonių, skirtų mažinti neigiamus padarinius kūrėjams ir kultūros organizacijoms dėl paskelbtos valstybės lygio ekstremalios situacijos ir karantino.

Anot kultūros ministro M. Kvietkausko, džiugi žinia, kad Vyriausybė patvirtino Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos išplėtimą, kuriuo palengvintas dalyvavimas šioje programoje, numatytos papildomos lėšos. Kultūros sektoriui yra svarbios ir bendrosios priemonės, kurias Vyriausybė nutarė taikyti valstybės ekonomikai skatinti ir dėl kurių pritaikymo bus galimos papildomos konsultacijos.

Komitetas informuotas, kad ministerijos sudarytoje darbo grupėje jau yra aptartos kai kurios papildomos Lietuvos kultūros tarybos priemonės, skirtos padėti kultūros sektoriui atsigauti, taip pat bus peržiūrėtos esamos programos, pritaikant jas šiam laikotarpiui. Be kita ko, Kultūros ministerija perskaičiuoja savo biudžetinius rezervus, kad galėtų juos nukreipti biudžetinėms įstaigoms pagal paaiškėsiančius nuostolių rezultatus.

Ieškant pagalbos priemonių žiniasklaidai, ministerijos sudaryta darbo grupė jau yra suformulavusi ir Vyriausybei pateikusi svarstyti tris pagalbos paketus, susijusius su transliacijomis, spauda ir socialinio kultūrinio turinio sklaida žiniasklaidoje.

Komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis konstatavo, kad šiuo metu dar sunku nustatyti tikslų kultūros sektoriaus patiriamos žalos mąstą, nes sunku prognozuoti krizės laikotarpį, todėl šio klausimo svarstymas Komitete bus tęsiamas. Siekiant maksimaliai išsaugoti kultūros sektorių, Vyriausybė ieško galimų finansinių resursų žalai padengti.

Baigiantis posėdžiui Komitetas išreiškė paramą Kultūros ministerijai, ragindamas tęsti glaudų bendradarbiavimą. Taip pat paprašyta Komitetui pateikti informaciją apie pagalbos priemones, kurias Kultūros ministerija jau yra suformulavusi ir pateikusi Vyriausybės sudarytai darbo grupei.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.