Laisvalaikis virtualiai: savaitės pramogų gidas

Karantinas įkvėpė kultūros bendruomenę išradingiems sprendimams. Prie sąlygų prisitaikę įvairių pramogų organizatoriai kviečia lankytojus į virtualias koncertų ir kino sales, galerijas, bibliotekas, muziejus.

 lrytas.lt koliažas.
 lrytas.lt koliažas.
 (VDA) tekstilės galerija ARTIFEX.<br> Organizatorių nuotr.
 (VDA) tekstilės galerija ARTIFEX.<br> Organizatorių nuotr.
 LDK Valdovų rūmai.<br> LR archyvo nuotr.
 LDK Valdovų rūmai.<br> LR archyvo nuotr.
 Kadras iš filmo „Gyvenimas kaime ir kiti maži stebuklai“.
 Kadras iš filmo „Gyvenimas kaime ir kiti maži stebuklai“.
 J.Čechavičius. Vilniaus rotušė, 1877 m.
 J.Čechavičius. Vilniaus rotušė, 1877 m.
 Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.<br> Vikipedijos nuotr.
 Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.<br> Vikipedijos nuotr.
 LMTA salė.<br> D.Umbraso nuotr.
 LMTA salė.<br> D.Umbraso nuotr.
 Paroda „KŪNAS IR SIELA. Vakar ir šiandien +SATELITAS“.<br> Organizatorių nuotr.
 Paroda „KŪNAS IR SIELA. Vakar ir šiandien +SATELITAS“.<br> Organizatorių nuotr.
 V. Starevičius. Animacinio filmo  „Zanzabelė Paryžiuje“ kadras (1947).
 V. Starevičius. Animacinio filmo  „Zanzabelė Paryžiuje“ kadras (1947).
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2020-04-11 18:57, atnaujinta 2020-04-11 19:00

LMTA atvėrė archyvą

Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) atvėrė savo geriausių renginių archyvą. Vietoj kas mėnesį siūlomo gyvų renginių repertuaro balandį LMTA kviečia žiūrėti įdomiausius anksčiau vykusių koncertų, konkursų, spektaklių, susitikimų įrašus, trumpametražius filmus.

Specialiai šiam tikslui sukurta internetinė platforma tv.lmta.lt, kurioje iki balandžio 30 d. kas antrą dieną 18 val. realiu laiku bus transliuojami renginiai. Vėliau šie įrašai nebus prieinami, todėl labai svarbu sudominusį renginį žiūrėti konkrečią dieną ir valandą.

Siūlomų renginių žanrai labai įvairūs – tai opera, drama, šokis, kinas, kameriniai, simfoniniai, choro, džiazo koncertai, konkursai, kūrybiniai vakarai, pokalbiai, diskusijos.

Balandžio 11 d. prie kompiuterių ekranų kviečiami choro muzikos aistruoliai. Bus transliuojamas III Juozo Naujalio choro dirigentų konkurso finalas, nufilmuotas 2017-ųjų spalio 27 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje.

LMTA mišriam chorui, Valstybiniam chorui „Vilnius“, Vilniaus miesto savivaldybės chorui „Jauna muzika“ diriguos konkurso finalininkai.

Balandžio 13 d. bus transliuojama diskusija „Ar menininkui reikia vadybininko?“.

Balandžio 15 d. melomanai galės prisiminti 2017 m. vykusį V tarptautinį Jashos Heifetzo smuikininkų konkursą, o balandžio 17-ąją pamatyti LMTA studentų trumpametražių filmų programą.

LMTA Meno centro komanda jau dėlioja gegužės mėnesio repertuarą, tad net sušvelnėjus karantino taisyklėms renginių transliacijos bus tęsiamos.

ARTIFEX paroda ir akcija

Vilniaus dailės akademija (VDA) tekstilės galerija ARTIFEX, užuot atidariusi savo namuose parodą „KŪNAS IR SIELA. Vakar ir šiandien +SATELITAS“, kviečia ją apžvelgti virtualiai: https://vda.lt/lt/rhizoma/naujienos/virtualios-parodos/virtuali-paroda-vda-tekstiles-galerija-artifex. Parodoje eksponuojami Vilniaus ir Latvijos dailės akademijų Tekstilės katedrų trečiakursių studenčių darbai kūno ir sielos tema.

„Šiuo neįprastu pandemijos laikotarpiu labai svarbu užbėgti už akių ne tik laikui, istorijai, bet ir tos pandemijos sukėlėjui, būti kuo aktualesniems“, – teigė parodos kuratorė VDA Tekstilės katedros prof. Eglė Ganda Bogdanienė.

Todėl parodą papildė virtuali akcija, palydima parodos kuratorės inicijuoto ir asmeninėje feisbuko paskyroje vykdomo manifesto „Pasiūk kaukę sau ir draugui“, ir parodos dalyvių atsakas į šį manifestą.

Tekstilininkės pabandė konceptualiai ir su humoru pažvelgti į apsauginės kaukės gamybos procesą atsižvelgdamos į parodos kontekstą (nuolat pildoma).

Filmo premjera –  virtualiai

Velykų savaitgalį pirmą kartą namų kino platformoje pasirodys filmo premjera – „ŽMONĖS Cinema“ pakvies žiūrėti lietuviškai įgarsintą filmą visai šeimai „Gyvenimas kaime ir kiti maži stebuklai“.

Tai pasakojimas apie jauną porą, kuri ryžtasi gyvenimo nuotykiui ir, palikusi didmiesčio kasdienybę, įsikuria apleistame ūkyje. Pabėgėliai svajoja apie darnų gyvenimą gamtos apsuptyje, tačiau susiduria su daugybe netikėčiausių iššūkių.

„Visame pasaulyje kino studijos reaguoja į beprecedentę šių dienų situaciją. Namų kino platformose filmai pasirodo greičiau nei įprastai, atsiranda galimybių greičiau išleisti nepriklausomus filmus.

Dėl pandemijos susidariusi situacija gali tapti gera proga persvarstyti kino rinkos žaidimo taisykles“, – džiaugėsi kino teatro „Pasaka“ ir „ŽMONĖS Cinema“ namų kino platformos vadovė Andrė Balžekienė.

LTMKM dirba be poilsio

Virtualusis Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (LTMKM) dirba be poilsio dienų ir poilsio valandų. Savo tinklalapyje www.ltmkm.lt ir feisbuko paskyroje jis siūlo tiek originalius renginius, tiek ir ekspozicijas. Pirmadieniais čia pristatoma programa „Namai pilni kūrybos“.

Tai virtualios edukacinės pamokos, kurių metu vaikai, jaunimas ir suaugusieji ne tik sužino daug įdomių istorijų apie teatrą, muziką ir kiną, bet ir gali išmokti pasigaminti šešėlių teatro sceną, lėles, muzikos instrumentus, kaukes.

Antradieniais pristatoma rubrika „Įdomu=nenuobodu“. Ji skiriama pažinčiai su muziejaus aukso fondo lobynu.

Muziejus taip pat siūlo atsisiųsti savaitės eksponato trafaretą, jį nuspalvinti ir grąžinti atgal. Sumaniausių spalvintojų laukia specialūs prizai.

LTMKM trečiadieniai skirti intelektiniams žaidimams-spėlionėms. Jau parengtas klausimynas kinomanams iš lietuviško kino istorijos. Teisingai atsakiusiems į 30 klausimų muziejus skirs dovanų.

O ketvirtadieniais muziejus kviečia į virtualias parodas. Greitai lankytojus įsileis parodų ciklas „Pirmieji žingsniai“, skirtas Lietuvos teatro ir operos šimtmečiui.

Muziejaus lankytojai neišeidami iš namų daugiau sužinos ir apie pirmąjį ilgo metražo lietuvišką filmą „Onytė ir Jonelis“ (1931 m.) bei Lietuvoje kūrusį Vladislavą Starevičių, kuris pirmasis savo filmuose panaudojo lėles.

Penktadieniais publikos laukia virtualios ekskursijos. Tai – teminės pažintys su muziejaus ekspozicijomis.

Į tinklalapį įkeltos ir muziejaus išleistų knygų ištraukos.

Šiuo metu pristatoma monografija „Giedrius Mackevičius (1945–2008) ir jo Teatras“ apie pasaulyje pripažintą teatro novatorių, plastinės dramos teatro kūrėją G.Mackevičių.

VU skaitmeninės kolekcijos

Ypatingą 450 metų sukaktį mininti VU biblioteka savo paslaugų vartotojams pristato atnaujintą skaitmeninių kolekcijų platformą internete. Tūkstančiais naujų dokumentų papildyta svetainė leis mėgautis pastebimai paprastesnėmis paieškos galimybėmis, patobulinta objektų peržiūra ir naršymu.

Šiuo metu atnaujintoje svetainėje https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/ suteikiama prieiga prie beveik 8 tūkstančių skaitmeninių objektų. Naršyti ir ieškoti dokumentų galima iš retų spaudinių, rankraščių, grafikos ar fotografijos rinkinių.

Besidomintys kultūros paveldo išsaugojimo veikla Lietuvoje ir pasaulyje čia taip pat ras informacijos apie nacionalines ir tarptautines skaitmeninimo iniciatyvas bei projektus.

Skaitmeninių dokumentų kolekcijų platforma atveria pačias vertingiausias VU bibliotekoje saugomas kolekcijas. Tarp jų – senosios lietuvių raštijos dokumentai, inkunabulai – pirmosios iki XV amžiaus spausdintos knygos, ypatingos vertės senųjų atlasų ir žemėlapių rinkiniai.

Tarp suskaitmenintų dokumentų ir vienas įdomiausių bibliotekos istorinių rinkinių – LDK teismų knygos.

Suskaitmeninta ir dalis bibliotekoje saugomų Lietuvos didikų giminių dokumentų.

Meno objektų tyrinėtojai svetainėje ras grafikos kūrinių kolekciją, siekiančią XVI a. lietuvių, rusų, lenkų ir kitų Europos šalių kūrinius.

Senosios fotografijos mėgėjai turės galimybę pasižvalgyti po profesionalių fotografų ar mėgėjų kūrinius, kuriuose vaizduojama gamta, architektūros paminklai, žmonių portretai, įvairių tautų ir etninių grupių tipažai, archeologinių kasinėjimų radiniai.

Ekskursijos po Valdovų rūmus

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai savo tinklapyje https://www.valdovurumai.lt/aktualijos/virtualus-valdovu-rumu-muziejus kviečia aplankyti tris virtualias muziejaus gidų vedamas ekskursijas.

Virtualioje ekskursijoje po Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės ir architektūrinės raidos archeologinę ekspoziciją (I maršrutas) galima pamatyti XIII–XVII amžių autentiškus mūrus, vitrinose eksponuojamus vertingus radinius, rūmų raidos maketus, iš viso pasaulio sukauptą lituanistinę ikonografinę medžiagą, pažinti rūmų sunaikinimo ir atkūrimo istoriją, taip pat pasiklausyti pasakojimo apie čia buvusios rezidencijos raidą.

Šią virtualią Vilniaus pilių ir Valdovų rūmų istorijos, archeologijos ir architektūros ekskursiją veda daugelį metų Valdovų rūmų tyrimuose dalyvavęs, kiekvieną plytą pažįstantis archeologas, patyręs ir populiarus muziejaus gidas Gediminas Gendrėnas.

Į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspoziciją (II maršrutas) pakviesti lankytojai kartu su gidu gali virtualiai pasivaikščioti po reprezentacines menes, pasižyminčias atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, Renesanso ir ankstyvojo baroko epochų reprezentaciniais interjerais, sužinoti, kokie istoriniai įvykiai vyko šiose erdvėse Jogailaičių ir Vazų dinastijų valdymo laikais, kokiais meno kūriniais tokios salės buvo puošiamos praėjusiais amžiais bei kokiomis vertybėmis garsėjo valdovų lobynas.

Šią virtualią ekskursiją apie rūmų istorijos, valstybės reprezentacijos ir dailės raidą veda istorikė, ilgametė Valdovų rūmų muziejaus darbuotoja ir lankytojų dėl profesionalumo itin vertinama gidė Birutė Šulinskienė.

Virtualią ekskursiją po Lietuvos didžiųjų kunigaikščių pilies ir rūmų įtvirtinimų bei ginkluotės, kasdienio gyvenimo ir muzikinės kultūros ekspoziciją (III maršrutas) sudaro dvi dalys.

Pirmoje lankytojai gali susipažinti su tikruoju Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikų bokštu, pilies ir rūmų įtvirtinimais bei įstabia ginkluotės kolekcija, sukaupta per archeologinius tyrimus ir papildyta įspūdingais naujai įsigytais ar dovanų gautais ginklais ir šarvais.

Antroje virtualios ekskursijos dalyje lankytojų laukia pasakojimas apie rūmų gyvenimo kasdienybę, virtuvę, valgymo ypatumus bei muzikinės kultūros ir muzikavimo tradicijas.

Šią ginkluotei, kasdienybei ir muzikai skirtą virtualią ekskursiją veda istorikė, istorijos šaltinių tyrinėtoja, muziejaus gidų ir edukatorių vadovė Lirija Steponavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.