Panevėžys ruošiasi statyti S. Eidrigevičiaus menų centrą nepaisydamas inspekcijos priekaištų

Panevėžio savivaldybė paskelbė Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybų konkursą, nors Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipėsi į teismą reikalaudama naikinti statybų leidimą šiam vietoje kino teatro „Garsas“ planuojamam statiniui.

Kino teatro „Garsas“ rekonstrukcijos projektas nebuvo pateiktas derinti Kultūros paveldo departamentui.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
Kino teatro „Garsas“ rekonstrukcijos projektas nebuvo pateiktas derinti Kultūros paveldo departamentui.<br> T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas

2020-04-12 12:01, atnaujinta 2020-04-13 12:14

Konkursas paskelbtas praėjusią savaitę, prieš pat inspekcijos sprendimą kreiptis į teismą. Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna sakė, kad miestas su inspekcijos nuomone nesutinka, skųs jos veiksmus ir toliau tęs konkurso procedūras.

Esminis inspekcijos priekaištas tas, kad kino teatro „Garsas“ rekonstrukcijos projektas nebuvo pateiktas derinti Kultūros paveldo departamentui (KPD), nors tai buvo privaloma.

Be to, naujojo pastato aukštis sieks 25 metrus, o tai, pasak inspekcijos, prieštarauja šios istorinės Panevėžio miesto dalies specialiajam planui, leidžiančiam statyti ne didesnius kaip 19 metrų aukščio objektus. Kreiptis į teismą inspekcijai rekomendavo ir KPD Panevėžio skyrius.

Teisės aktai prieštarauja vienas kitam

T.Jukna sakė, kad ši padėtis susidarė dėl dviprasmiškų teisės aktų.

„Kokių nors netikėtų dalykų tikrai nėra, inspekcija per du mėnesius turėjo kreiptis į teismą dėl statybos leidimo naikinimo, kai surašomas aktas. Mes tą padėtį vertiname su teisininkais, su tos srities ekspertais. 

Klaidelės susijusios su tuo, kad teisės aktai nevienodi: statybos įstatyme yra prievolė derinti su KPD, o Kultūros paveldo įstatyme parašyta, kad neprivaloma“, – tvirtino jis.

Pasak T.Juknos, problemų kilo ir dėl to, kad, savivaldybei išduodant statybų leidimą, galiojo ankstesnis Panevėžio savivaldybės specialusis planas, nustatantis leistiną 19 metrų aukštingumą, ir nebuvo įtraukti naujesni Panevėžio miesto bendrojo plano sprendiniai, pasisakantys tik dėl pastatų aukštų skaičiaus.

Savivaldybė specialųjį planą atnaujino 2020-ųjų pradžioje. Jis atvėrė galimybę tokiems statiniams kaip S.Eidrigevičiaus centras, tad leidimas šiuo metu šiam statiniui jau galėtų būti išduoti be kliūčių.

„Todėl manome, kad naikinti statybos leidimą yra netikslinga. Tai atneštų didžiulių finansinių nuostolių tiek miestui, tiek Lietuvai dėl multifunkcinio centro įrengimo, nes tai – ir Europos Sąjungos projektas, sutartis jau pasirašyta“, – pabrėžė T.Jukna.

„Teisininkai prašys netaikyti laikinųjų sankcijų, kad būtų galima tęsti visas procedūras, kaip suplanuota“, – pridūrė jis.

Statybų pabaiga planuojama 2023-iaisiais

Savivaldybė tikisi, kad konkurso laimėtojas pastatys menų centrą per maksimalų dvejų su puse metų terminą. Anksčiau skelbta, kad pirmajam menų centro statybų etapui bus skirta daugiau kaip 11,3 mln. eurų.

Pasak administracijos vadovo, laimėtojus tikimasi atrinkti gegužę, o 2023-ieji, anot jo, yra „kritinė riba, kada centras turi būti pastatytas“.

„Tai yra pirmojo etapo rangos darbų pirkimas, t.y. pirmosios pastato dalies statyba arba senojo pastato rekonstrukcija. Tai yra modernus, naujas šiuolaikiškas statinys. Numatyta, kad senojo pastato fragmentai išlieka, bet  didžioji dalis bus naujojo“, – paaiškino T.Jukna.

Pasak jo, ateityje numatytas ir antrasis darbų etapas – centro priestatas.

Direktorius sakė, kad būsimą kultūrinę erdvę būtų galima lyginti su Daugpilyje esančiu praėjusio amžiaus žydų kilmės tapytojo Marko Rothko centru, kur ne tik eksponuojami paveikslai, įrengtas muziejus, bet veiktų ir universali kino salė, ją būtų galima pritaikyti ir spektakliams.

„Tai būtų multifunkcinis centras, kur galima sujungti daug veiklos rūšių“, – pasakojo jis.

Anot Savivaldybės administracijos vadovo, kol kas nėra pagrindo nuogąstauti, kad lėtėjant šalių ekonomikoms projektą tektų atidėti. Pasak jo, pasirašyta sutartis dėl 3 mln. eurų finansavimo iš Europos Sąjungos, iki 5 mln. eurų planuojama rasti Valstybės investicijų programoje, dar apie 3 mln. planuoja prisidėti Panevėžio miestas.

„Finansavimas daugiau mažiau užtikrintas, telieka padaryti darbus, kurie, deja, vilkinami dėl visokių nuomonių, nenoro ir kitų dalykų. Bet taip žlugdomi ir kiti projektai“, – tvirtino jis.

Įsikišo ir Prezidentūra

„Garso“ kino teatrą Panevėžyje siekiantys išsaugoti visuomenininkai bei Seimui atskaitinga Valstybinė kultūros paveldo komisija prašė prokurorų stabdyti kino teatro griovimą, tačiau prokurorai, išnagrinėję informaciją, nusprendė patys į teismą nesikreipti.

Įvertinti visuomenininkų priekaištus Panevėžio savivaldybę ragino ir Prezidentūra – prezidento Gitano Nausėdos patarėja švietimui, mokslui ir kultūrai Sonata Šulcė ragino politikus plačiau aptarti šį klausimą su visuomene ir „išgirsti bendruomenės lūkesčius“.

Naujame centre planuojama įrengti ekspozicijų sales, transformuojamas edukacines erdves, holus, infocentrą, parduotuvę-meno knygyną, mediateką ir kitas patalpas, vėliau – antstatą su stogu, pritaikytu apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys pasaulinio garso menininko, multifunkcionalisto S.Eidrigevičiaus kūrybos darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Iki šiol veikiančio kino teatro „Garsas“ istorija siekia 1928-uosius, kai savo namuose Respublikos gatvėje Nina Fridmanienė atidarė kino teatrą „Sirena“. Pavadinimą „Garsas“ teatras įgijo 1939-aisiais, kai pirmasis Lietuvoje ėmė rodyti įgarsintus kino filmus. Toje pačioje vietoje sovietmečiu statytame naujame pastate kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.