Nauji laisvės simboliai: atrinkti darbai, kurie papuoš siuntų savitarnos terminlus

AB Lietuvos paštas pristato konkurso „Nepriklausomi“ nugalėtojus – 4 menininkus, kurių darbai papuoš 4 LP EXPRESS siuntų savitarnos terminalus.

 Žvėrūnos (viršuje) ir T.Vidugirio darbai.
 Žvėrūnos (viršuje) ir T.Vidugirio darbai.
 Žvėrūna. „Startuolio kūrimas Lietuvai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Žvėrūna. „Startuolio kūrimas Lietuvai“.<br> Organizatorių nuotr.
T.Vidugiris. „Pirmasis cepelino skrydis virš šaltibarčių vandenyno“.<br> Organizatorių nuotr.
T.Vidugiris. „Pirmasis cepelino skrydis virš šaltibarčių vandenyno“.<br> Organizatorių nuotr.
 Vytautas Vy. „Laisvė“.<br> Organizatorių nuotr.
 Vytautas Vy. „Laisvė“.<br> Organizatorių nuotr.
 A.Turskytė. „Lietuviška dvasia“.<br> Organizatorių nuotr.
 A.Turskytė. „Lietuviška dvasia“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 6:32 PM

Šaltibarščių vandenynas, pieštiniais simboliais atvaizduota Lietuvos istorija, komikso pasakojimą primenantis startuolio kūrybos procesas bei juodai baltas dialogas tarp kūrybos ir ateities vizijos – tokios skirtingos Lietuvos laisvės interpretacijos papuoš terminalus keliuose šalies miestuose.

„Šis konkursas yra savotiška dovana Lietuvos nepriklausomybės 30-mečiui paminėti, todėl be galo smagu sulaukti tokio didelio įsitraukimo – tiek menininkų, tiek visų balsavusių. Sulaukėme beveik 100 menininkų darbų, tarp kurių ir ne vienas žinomo menininko.

Visuomenės balsų skaičius irgi labai simbolinis ir gražus – beveik 100 tūkst. balsų. Turime 4 nugalėtojus, kurie atstovauja visiškai skirtingiems žanrams, jų pasakojamos istorijos labai skirtingos ir unikalios. Tikimės, kad kiekvienas atras sau artimą kūrinį ir galės džiaugtis paryškintu savo miesto vaizdu“, – sakė Lietuvos pašto korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Konkurso „Nepriklausomi“ dalyviai buvo kviečiami kurti kūrinius, kurie atspindi Lietuvos laisvę. Išskirtinė konkurso sąlyga – darbus teikė jau nepriklausomoje Lietuvoje gimę kūrėjai.

Laimėtojus rinko 4 nepriklausomi komisijos nariai. 3 iš jų – žinomi menininkai, kurių darbai pernai papuošė LP Express terminalus – tai Algis Kriščiūnas, Jolita Vaitkutė ir Artur Shirin. Vienas balsą turėjo konkurso organizatorius – Lietuvos paštas.

Komisijos nariai turėjo po vieną balsą, kurį savo nuožiūra skyrė labiausiai patikusiam konkursiniam darbui. Komisijos nario skirtas balsas konkrečiam darbui padvigubino to darbo balsus, kurie buvo surinkti viešo balsavimo metu. Laimėjo 4 darbai, kurie, susumavus visus balsus, jų turėjo daugiausiai.

Žinomi menininkai vienbalsiai savo balus atidavė iliustratorei Živilei Spūdytei, meno pasaulyje žinomai kaip Žvėrūna. Ji savo darbe pavaizdavo šiuolaikinį jauną žmogų, naktimis kuriantį startuolius. Įkvėpimo jis semiasi iš tėvų pamėgtų „Anties“ dainų bei pasakojimų apie dainuojančią revoliuciją ir tris broliškas valstybes, susikibusias rankomis.

Žinomų menininkų nuomone, tai kūrinys atspindintis šiandieninę Lietuvą – ją šiandien kuria kiekvienas labai įvairiais būdais, o startuoliai yra viena naujų nepriklausomos Lietuvos varomųjų jėgų. Menininkams taip pat patiko kūrėjos pabėgimas nuo tradicinių lietuviškų simbolių, šiuolaikiniam menui artima interpretacija. Žvėrūna surinko daugiau kaip 10. 304 balsus.

Visuomenės pasirinkimu tapo taip pat išskirtiniai darbai. 5178 balsus surinko menininko Tautvydo Vidugirio darbas „Pirmasis cepelino skrydis virš šaltibarščių vandenyno“. Jam laisvė reiškia kūrybos laisvę – tarkime, kada panorėjus „pripūsti“ cepeliną iš tarkio, kuriam panaudotos atgautose senelių žemėse užaugintos bulvės, nuėjus į šakočių mišką, nusilaužti ir suvalgyti kokią šaką, sužvejoti savo gyvenimo žuvį šaltibarščių vandenyne ir paleisti atgal į laisvę. Visa tai atsispindi jo darbe.

Tarp daugiausiai (5025) visuomenės balsų surinkusių kūrėjų pateko ir Vytautas Stankevičius, labiau žinomas kaip tatuiruočių meistras Vy. Jo kūrinio žinutė paprasta – laisvę, o kartu su ja ir šalies ateitį, kiekvienas galime kurti savo rankomis, svarbiausia, turėti aiškią viziją.

Lietuvos paštas savo balsą atidavė iliustratorės Aušros Turskytės darbui „Lietuviška dvasia“. Nors kūrinio centre – Lietuvos vėliava, šalia jos pavaizduota daug skirtingų istorijų ir būtybių.

Autorė teigė norėjusi, kad žmonės prie siuntų terminalo sustotų patyrinėti ir atrasti mažas Lietuvos istorijos detales, paskanintas smagiais fantastiniais motyvais: vaidilutes, karalių Mindaugą, staugiantį geležinį vilką ar paprastus Lietuvos žmones, kurie visi – skirtingi, tačiau vieningai laikosi susikabinę rankomis. A.Turskytės kūrinys iš viso surinko 5652 balsus.

Visus konkurse dalyvavusius darbus ir jų surinktus balsus galima pamatyti https://www.lietuvospastas.lt/nepriklausomi.

Pasak V. Budrienės, kuriuose miestuose ir kurie LP EXPRESS siuntų savitarnos terminalai bus papuošti menininkų darbais dar nėra aišku, tačiau tikėtina, kad tai bus kelių skirtingų miestų terminalai. Jie bus puošiami paeiliui, iki liepos vidurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.