Dokumentinių filmų forume „Hot docs“ – apdovanojimas režisierei Giedrei Žickytei

Bendras prancūzų ir lietuvių šiuo metu kuriamo dokumentinio filmo projektas „Maša“ („Masha“) viename svarbiausių pasaulyje dokumentinio kino renginių – „Hot Docs Forum“ (Torontas) – laimėjo prizą. Šiais metais dėl pandemijos festivalis vyksta virtualiai ir taip persikėlė į dalyvių namus.

Dokumentinio filmo „Maša“ („Masha“) herojė – fotografė M.Ivanšicova.
Dokumentinio filmo „Maša“ („Masha“) herojė – fotografė M.Ivanšicova.
M.Ivanšicovos niekur nepublikuoti darbai atrasti palėpėje Sankt Peterburge.
M.Ivanšicovos niekur nepublikuoti darbai atrasti palėpėje Sankt Peterburge.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2020, 2:14 PM

Filmo projektą pristatė ir buvo apdovanotos „Mašos“ režisierė Giedrė Žickytė bei jo prodiuserė iš Prancūzijos Christine Le Goff. Tai pirmas kartas „Hot Docs Forum“ istorijoje, kai jame atrinktas dalyvauti autorius iš Lietuvos.

„Džiaugiamės drauge su visa filmo kūrybine grupe – šis įvertinimas svarbus tolesniam filmo kūrimui, suteikia pasitikėjimo ir atkreipia tarptautinės bendruomenės dėmesį.

Sulaukėme daug teigiamų atsiliepimų, o festivalio komisija pabrėžė, kad juos ypač sužavėjo mūsų komandos užsidegimas bei filmo vizija“, –  mintimis apie laimėtą prizą dalijosi „Mašos“ režisierė G.Žickytė. 

Specialųjį „Pirmojo  žvilgsnio“ paminėjimą ir 2000 dolerių piniginį prizą laimėjęs filmo projektas „Maša“ atskleidžia rusų fotografės Mašos Ivanšicovos palikimą. Niekur nepublikuoti kūrėjos darbai atrasti palėpėje Sankt Peterburge.

Sukauptas 30 tūkstančių gatvės fotografijos negatyvų archyvas dokumentuoja tris Sovietų Sąjungos dešimtmečius. Šalia negatyvų rasti ir asmeniniai dienoraščiai, kuriuose atsiskleidžia moters kaip kūrėjos ir mūzos sudėtingas gyvenimas. 

Filmo „Maša“ idėja kilo prodiuserei Ch.Le Goff, kurios biografijoje daugiau kaip 50 filmų, tarp kurių ir „Oskarą“ pelnęs „Murder on Sunday Morning“. Netikėtai internete pamačiusi straipsnį apie Sankt Peterburge atrastą fotografės archyvą, prodiuserė nuvyko į Rusiją ir užsitikrino teises į istoriją.

Pažiūrėjusi lietuvių režisierės G.Žickytės dokumentinį filmą apie fotografą Vitą Luckų „Meistras ir Tatjana“, prodiuserė pakvietė kūrėją prisidėti prie komandos. 

„Kūrėjai visada svajoja apie atradimus. Negalėjau atsisakyti šito pasiūlymo, ypač pamačiusi, kokia tai įdomi medžiaga, atverianti visą epochą ir  sykiu asmenišką vienos moters dramą. Šios fotografės gyvenimas vertas Fiodoro Dostojevskio romano“, – apie kūrybinį filmo procesą pasakojo G.Žickytė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.