„Prahos pavasaris 2020“ – tiesioginės transliacijos per „LRT klasiką“

Nuo gegužės 18 d. 21 val. kiekvieną pirmadienį „LRT klasika“ tiesiogiai transliuos koncertus iš muzikos festivalio „Prahos pavasaris 2020“.

Festivalį „Prahos pavasaris“ pradės ansambliai „Collegium Vocale 1704“, „Collegium 1704“. Solistė H.Blažikova (sopranas). Diriguos V.Luksas.
Festivalį „Prahos pavasaris“ pradės ansambliai „Collegium Vocale 1704“, „Collegium 1704“. Solistė H.Blažikova (sopranas). Diriguos V.Luksas.
Festivalį „Prahos pavasaris“ pradės ansambliai „Collegium Vocale 1704“, „Collegium 1704“. Solistė H.Blažikova (sopranas). Diriguos V.Luksas.
Festivalį „Prahos pavasaris“ pradės ansambliai „Collegium Vocale 1704“, „Collegium 1704“. Solistė H.Blažikova (sopranas). Diriguos V.Luksas.
Solistė H.Blažikova (sopranas).<br> V.Havliko nuotr.
Solistė H.Blažikova (sopranas).<br> V.Havliko nuotr.
 Dirigentas V.Luksas.
 Dirigentas V.Luksas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 17, 2020, 12:39 PM

Šių metų pagrindinę programą sudaro 11 koncertų, kurie bus transliuojami gyvai iš koncertų salių Prahoje ir Brno (Čekijos). Transliacijų metų išgirsime įvairius Prahos kolektyvus, kurie atliks alternatyvias programas nedideliems ansambliams. 

„Šiuo sunkiu „koronakrizės“ metu visi galvojame apie sugrįžimą į normalią tikrovę kuo greičiau. Žinoma, sveikata yra svarbiausias rūpestis – mūsų didžiausias noras, kad visi liktų sveiki ir saugūs.

Vis dėlto tikiu, kad mes taip pat turime galvoti apie kultūrą ir neturime nustoti dėl jos stengtis“, – sakė dirigentas, festivalio „Prahos pavasaris“ meno tarybos narys Jakubas Hrůša.

„LRT klasikos“ vadovas Julijus Grickevičius, prisimindamas festivalio istoriją, sakė, jog simboliška  tai, kad pokario laikais, 1946-aisiais, pradėtas rengti festivalis 75-ąjį gimtadienį pasitinka vėl pasauliui sudėtingu laiku.

„Festivalis, įkurtas dirigento ir kompozitoriaus Rafaelio Kubeliko, vienos kertinių XX a. muzikos kultūros figūrų Europoje, išsyk tapo Čekijos ir visos Europos muzikinio gyvenimo ikona.

Šiame festivalyje savo užjūrio debiutą surengė Leonardas Bernsteinas, čia Mstislavas Rostropovičius sutiko Galiną Višnevskają.

„Prahos pavasaris“ tapo žymiausių pasaulio simfoninių orkestrų podiumu ir atlaikė visas istorines transformacijas.

Festivalyje yra viešėję ir Lietuvos atstovai, tarp jų Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, Čiurlionio kvartetas“, – sakė J.Grickevičius ir pridūrė, kad šiandien ne tik internetas, bet ir radijas tampa didžiųjų festivalių gyvybės palaikymo platforma.

„Džiaugiamės galėdami pakviesti savo klausytojus į svarbiausius muzikos įvykius tiesiogiai. Tai – ne tik išskirtinis turinys, bet ir solidarumas“, – pabrėžė „LRT klasikos“ vadovas.

Gegužės 18 d. 21 val. Johanno Sebastiano Bacho, Jano Dismaso Zelenkos, George'o Friedricho Handelio kūrinius atliks ansambliai „Collegium Vocale 1704“, „Collegium 1704“. Solistė Hana Blažikova (sopranas). Diriguos Vaclavas Luksas.

J.D.Zelenkos ir J.S.Bacho kūrinių susidūrimas atspindi dvi skirtingas baroko epochos tradicijas – liuteronišką santūrumą ir itališką melodingumą ir emocionalumą. G. F. Handelis savo ruožtu yra tarsi jungiamoji dviejų skirtingų kūrybinių pozicijų grandis.

Gegužės 27 d. 21 val. Pavelo Haaso, Krzysztofo Pendereckio, Antonino Dvořáko, Leošo Janáčeko kūrinius atliks Prahos radijo simfoninis orkestras. Diriguos Robertas Kružíkas. 

Koncertas bus transliuojamas iš Čekijos radijo studijos. Šis koncertas yra ir dirigento R.Kružíko debiutas „Prahos pavasario“ festivalyje.

Programoje – neseniai mus palikusio kompozitoriaus K.Pendereckio „Adagio“, taip pat žymių čekų autorių, atspindinčių gilią kultūrinę šalies tradiciją, kūriniai.

Birželio 1 d. 21 val. Josefo Suko ir Arnoldo Schoenbergo kūrinius atliks Prahos simfoninis orkestras. Diriguos Tomašas Brauneris.

T.Brauneris nuo kito sezono perims Prahos simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas. Programoje sugretinami tais pačiais metais gimusių, tuo pačiu laikotarpiu gyvenusių ir kūrusių čekų kompozitoriaus J Suko ir austrų kompozitoriaus A.Schoenbergo kūriniai. Pastarojo „Verklärte Nacht“ – vienas svarbiausių šio kompozitoriaus ankstyvojo kūrybos periodo darbų.

Birželio 4 d. 21 val. baigiamasis festivalio „Prahos pavasaris 2020“ koncertas, kuriame skambės Ludwigo van Beethoveno vėlyvųjų styginių kvartetų aranžuotės styginių orkestrui. Kūrinius atliks Čekijos filharmonijos orkestras. Diriguos Jakubas Hrůša.

Festivalio uždarymo koncertas skirtas L.van Beethoveno muzikai. Šiame koncerte turėjo skambėti Devintoji simfonija, kuri būtų pažymėjusi tiek ypatingą kompozitoriaus, tiek ir festivalio 75-ąją sukaktį. Dėl kilusios COVID-19 pandemijos idėjos įgyvendinti nepavyko, tačiau festivalio uždarymą vis vien palydės L.van Beethoveno kūriniai – skambės jo Styginių kvarteto Nr. 12 cis-moll, Op. 131 ir Styginių kvarteto Nr. 16 F-dur, Op. 135 aranžuotės styginių orkestrui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.