Muziejininkai – su termometrais, lankytojai – su kaukėmis

Praėjo daugiau nei dvi savaitės, kai sušvelninus karantiną pro muziejų duris įžengė pirmieji lankytojai. Iš pradžių jų nebuvo daug, tačiau jie vis dažniau iškeičia virtualias pramogas į realų apsilankymą muziejuje.

Muziejai atvėrė duris. 
Muziejai atvėrė duris. 
Palangos gintaro muziejus vilioja ir tuos, kurie karantiną nusprendė praleisti pajūrio kurorte.<br>R.Makauskienės (LDM) nuotr.
Palangos gintaro muziejus vilioja ir tuos, kurie karantiną nusprendė praleisti pajūrio kurorte.<br>R.Makauskienės (LDM) nuotr.
 Termovizorius.<br>Valdovų rūmų nuotr.
 Termovizorius.<br>Valdovų rūmų nuotr.
Išskirtinė L.L.Katino paroda Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje pratęsta iki birželio 7 dienos.<br>G.Grigėnaitės nuotr.
Išskirtinė L.L.Katino paroda Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje pratęsta iki birželio 7 dienos.<br>G.Grigėnaitės nuotr.
Valdovų rūmuose lankytojų ir darbuotojų temperatūra matuojama termovizoriumi.<br>T.Kapočiaus (LDM) nuotr.
Valdovų rūmuose lankytojų ir darbuotojų temperatūra matuojama termovizoriumi.<br>T.Kapočiaus (LDM) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 26, 2020, 7:17 PM

Atvertuose šalies muziejuose edukacinės veiklos ir ekskursijų kol kas vyksta nedaug.

Praėjusią savaitę neįprastai ramiai muziejininkai paminėjo ir Tarptautinę muziejų dieną – jie pasiūlė lankytojams virtualų nacionalinį projektą „Lietuvos muziejų fenomenai“, kuris pakvietė atrasti ir pažinti Lietuvos istoriją, kultūros ir technikos paveldą, gamtą ir meną per išskirtinius eksponatus.

Tradicinė Muziejų naktis, kuri visame pasaulyje kasmet vykdavo šios dienos vakare, buvo oficialiai nukelta į lapkričio vidurį. Ar ji rudenį vyks ir Lietuvos muziejuose, kol kas neaišku.

Vieni muziejininkai juokauja, kad tokiu metų laiku mūsų šalyje jau nuo 15 valandos – naktis, kiti nerimauja dėl prognozuojamos antrosios koronaviruso bangos.

Pasižvalgyti nori latviai

Nors būta nemažai svarstymų, kad muziejai teikia ne pačias būtiniausias paslaugas, todėl lankytojų pirmomis dienomis gali ir nesulaukti, jau pačią pirmą dieną žmonės apsilankė visuose atidarytuose nacionalinių muziejų padaliniuose.

Kitomis dienomis, ypač savaitgaliais, lankytojų užsuka vis daugiau. Nacionalinio dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas savo socialinio tinklo paskyroje praėjusį savaitgalį pasidžiaugė, kad iš Ukrainos atvežtą legendinį skitų auksą norinčių pamatyti lankytojų tikrai nemažai.

„Užsukau į „Ukrainos civilizacijų“ parodą ir ką gi aš pamačiau? Žmonės stovi ant laiptų, laukia eilės įeiti. Atstumai teisingi, visi dėvi kaukes. Klausiu kasininkės, koks lankomumas? Tarp 11 ir 16 val. jau apsilankė 120 žmonių!

Pamenat, buvo skeptikų, bambančių, kad muziejai – ne kirpyklos, kas čia į juos veršis? Netiesa. Į bambėjimą vis labiau išmokstu nereaguoti – kraujas mažiau genda“, – rašė A.Gelūnas.

O Nacionalinis muziejus pranešė, kad tarp Baltijos valstybių vėl atidarius sienas Gedimino pilies bokšte jau galima sutikti turistų iš Latvijos.

Pernai čia apsilankęs latvis liko sužavėtas Vilniaus senamiesčio vaizdo ir nusprendė čia atvežti savo šeimos narius. 4 val. ryto iš Rygos išvykusi šeima sieną kirto be kliūčių, tiesa, pasienyje buvo patikrinta jų kūno temperatūra.

Latvis pasidžiaugė, kad dabartinė situacija leido ramiai apžiūrėti visą ekspoziciją – mat pernai dėl žmonių gausos turėjęs laukti eilėje. Deja, turistų trūkumas nedžiugina muziejų. Kai nėra ekskursijų, moksleivių pamokų, edukacinių dirbtuvių, netgi neįmanoma prognozuoti lankytojų skaičiaus.

„Yra lankytojų, bet jų nėra labai daug, nors kasdien daugėja.

Ten, kur lankytojų būdavo 100, ateina 10–15, kur buvo 500, ateina 100“, – sakė Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas Raimundas Balza.

Jo manymu, tiek lankytojų, kiek prieš karantiną, muziejai gali sulaukti tik kitais metais.

Temperatūrą matuoja visiems

Valdovų rūmai irgi stebi pasikeitusį lankytojų srautą. Šiuo metu į muziejų dažniausiai užsuka šeimos su vaikais.

Yra ir vyresnio amžiaus asmenų, mat karališko dydžio erdvės karantino metu leidžia išlaikyti saugų atstumą, net jei vienu metu lankosi daug žmonių.

Lankytojai nekelia rimtesnių rūpesčių jų išsiilgusiems muziejininkams: dėvi kaukes, o užėję dezinfekuoja rankas muziejaus pasiūlytu skysčiu.

Nieko neišgąsdino ir termovizorius, kuriuo temperatūra matuojama ne tiktai lankytojams, bet ir muziejaus darbuotojams.

Temperatūra matuojama ir į Taikomosios dailės ir dizaino muziejų atėjusiems žmonėms. O Palangos muziejininkai pasakojo, kad Gintaro muziejaus lauko stenduose pateikta informacija apie taisykles karantino metu neatbaidė žmonių, nors keletas jų jaudinosi, jog nebus įleisti, nes neturėjo vienkartinių pirštinių. Bet jas lankytojams gali pasiūlyti muziejaus darbuotojos, kurios dėvi ne tik kaukes, bet ir apsauginius skydelius.

Tuo metu Valdovų rūmai jau ruošiasi ir būsimiems renginiams. Laikantis visų šiuo metu galiojančių saugumo reikalavimų ir rekomenduojamų atstumų rūmų kieme buvo sustatytos lauko kėdės ir paaiškėjo, kad vienu metu čia saugiai stebėti koncertą, spektaklį ar filmą galėtų apie 250 žiūrovų. Tikimasi, kad renginiai į Valdovų rūmų kiemą grįš birželį.

Vilioja rodomi lobiai

Akivaizdu, kad uždarius sienas ir perėjus prie nuotolinio mokymo daugiausia lankytojų sulaukia tie muziejai, kuriuose veikia išskirtinės parodos.

Tai liudija ir Nacionalinio muziejaus padalinių lankomumas.

Įprastai daugiausia žmonių užlipa pasižvalgyti nuo Gedimino pilies bokšto, tačiau pirmąją savaitę po karantino jį nukonkuravo Vilniaus bastėja. Mat joje eksponuojama ypač didelio susidomėjimo sulaukusi archeologinės avalynės paroda „200 batų – 700 metų“, kurią galima pamatyti tik iki gegužės pabaigos.

Karantinas drastiškai sutrumpino daugelio parodų lankymo laiką. Todėl net kelis mėnesius turėjusią veikti parodą būtina suspėti pamatyti per kelias savaites.

Valdovų rūmų muziejaus lankytojai ypač domisi tarptautine paroda „Nuo sacro iki profano. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“. Joje pristatomas unikalus europinės dailės paveldas – garsių XIV–XVIII a. Italijos dailininkų ir skulptorių kūrinių rinkinys ir keletas garsių kitų Europos šalių menininkų darbų.

Muziejininkų duomenimis, apie pusę lankytojų atvyksta į muziejų būtent dėl jos.

Ką siūlo Kauno muziejai?

Žiūrovus vilioja ir ypač įdomios Kauno M.K.Čiurlionio muziejaus parodos. Muziejuje veikia knygrišystės meną atskleidžianti paroda „Knygrišių knygos“, kurioje galima surasti pačių keisčiausių egzempliorių, pavyzdžiui, kelionėms pritaikytą senovinę knygą-kapšą.

Meno mėgėjų traukos centru Kaune tapo M.Žilinsko galerija. Joje veikia fotografijos patriarcho Antano Sutkaus paroda „Linkėjimai iš XX amžiaus“ bei dvi senųjų Lietuvos dvarų lobių ekspozicijos – „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija“ ir „Grand Tour: Didžiosios kelionės liudijimai baronų von der Roppų meno kolekcijoje“.

Parodą nutarta pratęsti

Pasak Nacionalinės dailės galerijos vadovės Lolitos Jablonskienės, žmonės skuba pamatyti išskirtinę parodą „Linas Leonas Katinas. Raudona krisdama virsta balta“, kuri po atidarymo veikė tiktai vieną savaitę, bet dabar buvo pratęsta iki birželio 7 dienos.

L.L.Katino darbai kupini sveiko sąmojo, autoironijos. Į tapybą perėjęs iš architektūros dailininkas kuria daugiasluoksnį, kultūrinių nuorodų kupiną rebusą žiūrovui. Parodoje pristatomos instaliacijos, projektai gamtoje, dvipusiai paveikslai ir muzikiniai eksperimentai.

Didesnės lankytojų bangos muziejininkai tikisi sulaukti šią savaitę, mat paskutinį mėnesio savaitgalį nacionaliniuose šalies muziejuose visiems galima apsilankyti nemokamai. Tuo metu jau turėtų veikti visi muziejų padaliniai, visur bus pakankamai lankytojų saugumą užtikrinančių priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.