Šventinį vakarą opera „Lietuviai“ atgims Valdovų rūmų kieme

Liepos 6 d. 21 val. Valdovų rūmų Didžiajame kieme skambės italų kompozitoriaus Amilcare Ponchielli (1834–1886) operos „Lietuviai“ koncertinė versija lietuvių kalba.

 S.Janušaitė – operoje „Lietuviai“. <br> M.Aleksos nuotr.
 S.Janušaitė – operoje „Lietuviai“. <br> M.Aleksos nuotr.
 S.Janušaitė – operoje „Lietuviai“. <br> M.Aleksos nuotr.
 S.Janušaitė – operoje „Lietuviai“. <br> M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 9:24 PM, atnaujinta Jun 16, 2020, 9:25 PM

Šios operos, pasakojančios apie didvyriškas lietuvių kovas su kryžiuočiais, itališkoji premjera 1874 m. įvyko Milano „La Scala“ teatre. „Lietuvių“ libretas parašytas Adomo Mickevičiaus poemos „Konradas Valenrodas“ motyvais.

Pirmoji lietuviškoji šio veikalo premjera įvyko Čikagos lietuvių operoje 1981 m. Libretą iš italų kalbos išvertė ir redagavo garsus išeivijos poetas Stasys Santvaras (1902–1991).

Po dešimties metų Čikagoje ta pati opera buvo pastatyta dar kartą, ir po geležinės uždangos griuvimo tai buvo pirmas kartas, kai kartu su JAV lietuvių atlikėjais spektaklį kūrė iš nepriklausomos Lietuvos pakviesti profesionalūs menininkai (dirigentas Vytautas Viržonis, režisierius Eligijus Domarkas, dailininkė Janina Malinauskaitė, solistai Irena Milkevičiūtė ir Virgilijus Noreika).

Lietuvoje opera „Lietuviai“ pirmą kartą buvo atlikta 2009 m. Trakų pilyje, švenčiant Lietuvos vardo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose tūkstantmetį. Įspūdingą pastatymą sukūrė režisierius Jonas Jurašas, dirigentas Robertas Šervenikas, dailininkai Mindaugas Navakas ir Aleksandra Jacovskytė, šviesų dailininkas Darius Malinauskas.

Tuomet Aldonos partiją atlikusi Sandra Janušaitė, dainuosianti ją ir šįmet Valdovų rūmuose, prisipažįsta nekantriai laukianti sugrįžimo prie šio kūrinio.

„Tai labai graži opera, kurioje nestinga patriotiškumo, meilės ir pasiaukojimo. Lietuvių kalba retokai tenka dainuoti, bet solistui visada maloniau, kai publika supranta tekstą. Mano atmintis vaizdinė, tad po gero dešimtmečio atsivertusi klavyrą puikiai prisimenu ne tik Aldonos partiją, bet ir kurion pusėn spektaklyje turėjau eiti, ką apkabinti, kada pabučiuoti...

Prisimenu ir žirgą, ant kurio jojau. Nors esu iš kaimo, vaikystėje daug jodinėti man neteko. O šiame spektaklyje ir dar Trakų pilyje pasirodyti ant žirgo buvo labai smagu“, – prisiminė dainininkė.

Aldonos vyro, atkaklaus kovotojo Valterio partiją šįkart „Lietuviuose“ atliks italų-belgų tenoras Mickaelis Spadaccini. „Pagaliau! Iki šiol mes, lietuviai, operose mokydavomės dainuoti itališkai, o šį kartą italas prabils lietuviškai“, – iš anksto džiaugėsi S. Janušaitė.

Kitas partijas liepos 6 d. Valdovų rūmuose atliks solistai Arūnas Malikėnas, Vytautas Juozapaitis ir Liudas Norvaišas. Operos koncertinį atlikimą diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.

Viliamasi, kad A. Ponchielli opera „Lietuviai“ Valdovų rūmų Didžiajame kieme skambės kasmet ir taps muzikine Valstybės dienos minėjimo tradicija. Bilietus jau galima įsigyti LNOBT kasose ir internetinėje bilietų pardavimo sistemoje www.opera.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.