Pažaislio muzikos festivalis šiemet kuklesnis, tačiau – su ryškiu Lietuvos žvaigždžių spindesiu

Dar neseniai dvejopos nuotaikos lydėjo sekmadienį ant Taikos kalno prie Kauno marių esančiame vienuolyne prasidedančio Pažaislio tarptautinio muzikos festivalio organizatorius.

 Vienuolyno kieme, kuris talpina iki trijų tūkstančių žiūrovų, šįsyk jų bus tik trečdalis – tūkstantis, tiek kiek leidžiama, organizuojant renginius atvirame ore. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vienuolyno kieme, kuris talpina iki trijų tūkstančių žiūrovų, šįsyk jų bus tik trečdalis – tūkstantis, tiek kiek leidžiama, organizuojant renginius atvirame ore. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 11:24 AM

Kaip išvakarėse naujienų agentūrai ELTA prasitarė vienas iš šio festivalio iniciatorių bei organizatorių Justinas Krėpšta, kovą prasidėjus karantinui dėl COVID–19 pandemijos, kilo abejonių, ar iš viso šiemet festivalis įvyks.

„Dėkui Dievui, jis vyksta, – dvidešimtpenktasis Pažaislis, jubiliejinis. Žinoma, teko iš naujo dėlioti programą, nes paaiškėjo, kad svečių iš užsienio šį kartą negalime laukti. Tačiau Lietuvoje – visas muzikinės kultūros žvaigždynas, kurį nuo suplanuotų į užsienį išvykų, nuo gastrolių, deja, tas pats karantinas gimtinėje sulaikė. Tad sukomponavom, kad ir kuklesnę, bet puikią, aukštos meninės prabos programą ir ją pateiksime Pažaislio festivalio gerbėjams“, – sakė J. Krėpšta.

Festivalio pradžios koncerte sekmadienį Pažaislio vienuolyno kieme skambės žinomiausių atlikėjų: pasaulinį populiarumą pelniusio tenoro Edgaro Montvido, pianisto Luko Geniušo ir Kauno valstybinio choro, kurį įkūrė ir jam vadovauja prof. Petras Bingelis, bei Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro atliekama muzika.

Tai – muzikiniu legendinės IX simfonijos pranašu tapusi Ludwigo van Beethoveno fantazija fortepijonui, chorui ir orkestrui, spalvingosios orkestrinės Richardo Strausso dainos, arijos iš Kazimiero Viktoro Banaičio bei Giacomo Puccini operų.

Publikos lauks susitikimas su Leonardo Bernsteino miuziklų melodijomis ir kitais simfoninės muzikos kūriniais. Nuostabia akustika garsėjančiame Pažaislio vienuolyno kieme į XXV Pažaislio muzikos festivalio atidarymą suburtiems atlikėjams diriguos energingasis maestro Gintaras Rinkevičius.

Anot festivalio direktorės Giedrės Mikaitienės, rengėjai atsakingai ėmėsi visų privalomų dėl pandemijos priemonių. Vienuolyno kieme, kuris talpina iki trijų tūkstančių žiūrovų, šįsyk jų bus tik trečdalis – tūkstantis, tiek kiek leidžiama, organizuojant renginius atvirame ore. Pasirūpinta ir rankų dezinfekavimo skysčiu, o iš žiūrovų tikimasi, kad jie laikysis atstumų, nemažindami paliktų tarpų tarp kėdžių.

Beje, kaip ir ankstesniais metais, koncerto metu Pažaislio vienuolyno sode veiks vaikų kūrybinės dirbtuvės, kur mažieji galės nemokamai užsiimti įvairiais darbeliais. Dirbtuves organizuoja „Kūrybos kampas 360°“– socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas.

ELTA primena, jog šiemet Pažaislio muzikos festivalis prasidėjo nemokamais renginiais iš naujo ciklo „Pažink“. Bent keliuose Lietuvos dvaruose ar kitose kultūros paveldo objektuose, iki kurių iš anksto užsiregistravę žiūrovai iš Kauno buvo pristatomi autobusais, vyko įdomūs koncertai, o prieš juos – ekskursijos.

„Kaip įsitikinome, tokios Pažaislio festivalio muzikinės išvykos – labai populiarios, vos paskelbi, ir per dieną tiek žmonių dalyvauti užsiregistruoja, kad tenka jų skaičių riboti. Tad ateityje „Pažink“ galimybes turėsime plėsti, kad kuo daugiau žmonių turėtų šansą labiau susipažinti ne tik su muzikine kultūra, bet ir su istoriniu, architektūriniu, kitokiu kultūriniu paveldu“, – pasakojo J. Krėpšta.

Paklaustas apie jubiliejinio festivalio programos naujoves, jis pasidžiaugė, jog išsaugojus tradiciją dovanoti kauniečiams J. Štrauso muzikos vakarą prie Kauno marių, šįsyk koncertas perkeliamas į kitą vietą. Kadangi ankstesnėje – Jachtklubo teritorijoje – žiūrovams nebūtų saugu (per ankšta laikytis visų dėl karantino tebesitęsiančių saugumo apribojimų), tad Štrausas skambės Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sode.

Koncertui labai tiks nauja vieta – Romo uostas. Prie jo netgi laivelis – scena yra, todėl čia vyks bliuzo vakaras. Scenoje bus dviejų šeimų iš Vilniaus ir Kauno muzikai, – Vyšniauskai – Dominykas ir Petras, o taip pat Bazarų šeima. Taip sakant, bus dar vienas kultūrinis formaliai taip ir nesukurto dipolio Vilnius – Kaunas pasireiškimas“, – pajuokavo kalbėdamas su ELTA, kuri yra tarp Pažaislio tarptautinio muzikos festivalio rėmėjų, Justinas Krėpšta – renginio organizatorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.